Pravedniji upis u srednju

27_11_2012 / 01:31h
Pravedniji upis u srednju

Upisi u srednje škole od iduće će školske godine biti potpuno informatizirani, a predložene su i novosti oko prosjeka koji će se bodovati u školama.

Upisi u srednje škole od iduće će školske godine biti potpuno informatizirani. To znači da će se osnovnoškolci putem interneta prijavljivati u željenu srednju školu, a birokracija oko upisa bit će svedena na minimum. Svaki školarac slagat će listu prioriteta srednjih škola koje želi pohađati, a prvi susret sa školom trebao bi imati tek u rujnu kad počne nastava. Na ovaj način upisi će postati transparentniji i izbjeći će se mnoge nepravilnosti koje su se dosad događale pri upisima – piše srednja.hr.

Svaki učenik će se već sljedeće godine upisivati putem interneta u srednju školu, a prijavljivat će se preko PIN-a koji će dobiti SMS porukom na web stranici upisi.hr. Pritom će učenik moći izabrati čak deset obrazovnih programa u maksimalno pet škola. Dosad se učenici nisu mogli prijaviti u više škola, stoga će ova novost omogućiti mnogima da mijenjaju svoje liste prioriteta i više tjedana prije konačnih rezultata.

Predložene su i novosti oko prosjeka koji će se bodovati u školama. Tako se više neće gledati prosjek sedmog i osmog razreda, već zadnja četiri razreda osnovne škole. U obzir će se uzeti prosjek svih zaključnih ocjena na kraju petog, šestog, sedmog i osmog razreda učenika. Također će se prilikom računanja prosjeka u obzir uzimati dvije decimale.
Pri upisu u srednju školu izvrsni učenici i dalje će imati poseban tretman zbog svojih postignuća. Svi učenici koji su osvojili prvo mjesto iz znanja na državnom ili međunarodnom natjecanju ostvarit će izravan upis u srednju školu koju žele pohađati, a ostala mjesta i sportski uspjesi donosit će dodatne bodove. Osim vrednovanja natjecanja, postrožit će se postupak davanja dodatnih bodova zbog zdravstvenih poteškoća.

Početkom drugog polugodišta na internetu će biti objavljena detaljna brošura o upisima u srednju školu, a prijave će krenuti početkom travnja 2013. godine.