Pozitivni naboj MaFesta

27_05_2014 / 11:05h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Martina Vuković
Pozitivni naboj MaFesta

Zadovoljna lica posjetitelja i gostiju najbolja su preporuka za festival, a takvih prizora u Makarskoj protekloga vikenda nije nedostajalo. Pozitivni naboj koji je pokrenuo MaFest nastavit će DokuMa Film Fest.

Zadovoljna lica posjetitelja i gostiju najbolja su preporuka za festival, a takvih prizora u Makarskoj protekloga vikenda nije nedostajalo. Nakon godinu dana pauze grad je ove godine ponovno dočekao stripofile iz svih krajeva regije, pa i Europe. Osmi MaFest privukao ih je kvalitetnim sadržajem, atraktivnim gostima te prirodnim ljepotama grada domaćina kojima neki kontinentalci nisu odoljeli pa su otvorili sezonu kupanja i prije lokalaca.

Posjetiteljima koji su u Makarskoj proveli jedan ili više dana festival je imao što ponuditi: priliku da se upoznaju sa radom neafirmiranih autora, razgovaraju s iskusnim crtačima, pokažu svoje radove lovcu na talente iz Marvela, prouče originalne table svjetskih majstora, saznaju razne zanimljive inormacije na brojnim tribinama... Uz sve navedeno, na prvom je mjestu ipak, kao i svake godine bilo druženje i opuštena atmosfera koja je u srži MaFesta.

Ove godine lokacija održavanja festivala nije bila kompaktna, tako da su se stripofili dobro našetali – od hotela Meteor, gdje je bila smještena burza stripova u petak i subotu, preko rive na kojoj su autori crtali, predstavljali nova izdanja i razgovarali o temama vezanima za strip, do galerija u kojima su bili izloženi radovi mladih autora Sonje Gašperov i Mira Župe te originalne table specijalnih gostiju festivala.
Takav razmještaj nije oduševio prodavače stripova, koji su primjetili da je kupaca znatno manje nego prijašnjih godina, kada su se tribine održavale u dvorani hotela spojenoj s prostorijom gdje su se prodavali stripovi, a i samih je izdavača ove godine bio nešto manji broj. Doduše, svi oni koji su prošetali do Meteora nisu se vratili praznih ruku, dočekali su ih prigodni popusti pa i stripovi za samo 3 kune.
Nekompaktnost festivalske lokacije za posjetitelje je rezultirala boljim upoznavanjem Makarske te naprezanjem nedovoljno korištenih mišića na svježem zraku uz more, što ipak nije loša stvar.

Na većini festivalskih lokacija nije bilo gužve, te se sve moglo u miru razgledati, a najživlje je, dakako, bilo na rivi, gdje su brojne posjetitelje čekale besplatne poslastice – crteži svjetskih i domaćih majstora, razgovor uz piće s gomilom poznatih faca, te 400 komada stripova koje je podijelio Libellus povodom desete godišnjice rada.

Pozitivni naboj koji je pokrenuo MaFest nastavit će DokuMa Film Fest, koji će se održati od 29. svibnja do 1. lipnja. Festivali su ove godine ostvarili suradnju kroz projekciju filma Bordo – vječna stripovska mladost, čime su organizatori istaknuli želju da Makarska, osim po predivnoj prirodi, postane priznata i poznata po kulturnoj ponudi.