Posao: vodič za srednjoškolce

12_06_2015 / 11:11h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Ž. Šunjić, arhiv
Posao: vodič za srednjoškolce

Zahvaljujući učeničkim servisima, srednjoškolci tijekom ljetnih praznika imaju priliku za sezonski posao.

Ljetni praznici prilika su za učenike srednjih škola koji žele iskoristiti slobodno vrijeme za popravljanje financijske konstrukcije i stjecanje novih znanja i vještina putem sezonskog zaposlenja. Rad srednjoškolaca uređen je Pravilnikom o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem, prema kojem je srednjoškolcima dozvoljeno raditi samo tokom praznika, i to putem učeničkih servisa sa kojima njihova škola ima sklopljen ugovor.

Prvi korak: učenički servis

Učenički servis u Splitu (Agencija rada) nalazi se na adresi Šetalište Bačvice 10 (kontakt broj 021 488 947), a učeničke servise u ostalim gradovima možete potražiti ovdje. Za posredovanje za rad maloljetnog redovnog učenika učenički servis mora imati pisanu suglasnost njegovog roditelja ili skrbnika, a za učenika mlađeg od 15 godina i pisanu suglasnost inspektora rada.

Servis služi za potpisivanje ugovora i isplatu plaće, dok je potraga za poslodavcem prepuštena učeniku. Najjednostavniji način za traženje zaposlenja jest putem napredne tražilice HZZ-a, gdje je potrebno odabrati županiju i postaviti polje Razina obrazovanja na Završena osnovna škola, ili na portalu MojPosao, gdje je u naprednoj tražilici potrebno odabrati stručnu spremu NKV. Za prijavu na posao potrebno je izraditi i kvalitetan životopis, pri čemu su korisni servisi kao što je Europass ili CV maker.

Ugovor štiti prava učenika

Nakon pronalaska posla, učenički servis izdaje Ugovor o povremenom radu redovnog učenika. Poslodavac ne mora imati ugovor sa učeničkim servisom.

Ugovor štiti prava učenika i ima određene specifičnosti koje treba uzeti u obzir prilikom traženja posla: puno radno vrijeme maloljetnog redovnog učenika ne smije biti dulje od sedam sati dnevno i 35 sati tjedno (iznimno, puno radno vrijeme maloljetnog redovnog učenika koji je navršio 15 godina života može biti osam sati dnevno i 40 sati tjedno); maloljetni redovni učenik koji dnevno radi više od 4 sata i 30 minuta ima pravo na odmor od najmanje 30 minuta i na tjedni odmor u trajanju najmanje 48 sati neprekidno; između dva uzastopna radna dana učenik ima pravo na odmor od najmanje 14 sati neprekidno; zabranjen je rad u razdoblju između 20 sati uvečer i 6 sati prije podne.

Poslodavac plaću ne isplaćuje na račun radnika, već na račun učeničkog servisa koji zadržava maksimalno 10% zarade kao naknadu za poslovnje. Plaća je umanjena i za doprinose za slučaj ozljede na radu, te druge doprinose prema posebnim propisima (izdavanja za Mirovinsko osiguranje). Učenički servis zatim ostatak novaca uplaćuje na žiro račun učenika (uplata poslodavca umanjena za cca 16%).

Potrebno je voditi računa i o zaradi – ako je učenik porezna olakšica roditelju ili skrbniku, njegova godišnja zarada ne smije biti veća od 10800 kuna neto (iznos uplate na račun).

Prilika i za maturante

I maturanti imaju priliku (za)raditi, premda više nisu redovni učenici, i to preko Student servisa, od dana maturiranja tijekom razdoblja od tri mjeseca, uz obvezu dostave kopije završne svjedodžbe srednje škole. Više informacija potražite na stranicama Student servisa.