Poruka mladih gradskim vijećnicima

15_12_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Poruka mladih gradskim vijećnicima

"Pojma nemate, educirajte se o mladima, ako su vam važni!"

U srijedu se u prostoru Info zone održala panel diskusija o važnosti suradnje mladih i donositelja odluka, s naglaskom na Savjete mladih. Nakon sadržajnog uvoda u temu, splitska iskustva upozorila su na dramatičnu nekompetentnost splitskih gradskih vijećnika za problematiku mladih, no vjeru u mogućnost suradnje mladih i donositelja odluka vratila su iskustva grada Karlovca.

Uz predstavnicu Mreže mladih Hrvatske sudjelovali su predstavnici Grada Splita i Grada Karlovca te predstavnici Savjeta mladih obaju gradova, a u diskusiji je sudjelovalo i desetak mladih.

Darko Čop iz Info zone, kao moderator diskusije, u uvodu je podsjetio da Info zona od 2007. godine kontinuirano u svom fokusu djelovanja ima pitanje kvalitete života mladih. Prenio je informaciju da će do 14. siječnja biti otvoren natječaj za novi saziv Savjeta mladih Grada Splita te svim kandidatima preporučio da se na infozona.hr/prijava prijave za besplatnu edukaciju o suradnji mladih i donositelja odluka koju će info zona održati za vikend, 16. i 17. prosinca.

Prisutnima se potom obratila Petra Pekica iz Mreže mladih Hrvatske (MMH). Podsjetila je da njena organizacija djeluje već 15 godina te da okuplja 60-ak udruga mladih i za mlade iz cijele Hrvatske i da je članica Europskog foruma mladih (EYF), u društvu najvećih europskih organizacija mladih i za mlade. U fokusu rada MMH je uključivanje mladih u društvo, pa se prisjetila i kako je upravo MMH bila jedna od inicijatorica izrade prvog nacionalnog strateškog dokumenta koji je usmjeravao politike za mlade (Nacionalni program djelovanja za mlade) te jedna od inicijatorica Zakona o Savjetima mladih.

Dajući prisutnima nešto širi uvid u temu, osvrnula se i na Savjet za mlade Vlade RH koji zbog nestabilnosti Vlada prethodnih godina nije imao kontinuitet i kvalitetan rad, a nedavno je završen natječaj za nove članove iz reda udruga mladih i za mlade pa će uskoro biti i objavljen novi saziv. Spomenula je i Nacionalno vijeće učenika koje je trenutno izvan mandata.

"Zbog needuciranosti, Savjeti često ne znaju kako i u što uložiti financijska sredstva"

Najviše je pozornosti posvetila Zakonu o Savjetima mladih, ističući problem needuciranosti jedinica lokalne i regionalne samouprave – gradova, općina i županija, ali i članova Savjeta mladih. Naime, mlade članove Savjeta mladih kandidiraju udruge, neformalne inicijative, politički pomladci, vijeća učenika i studentski zborovi, a bira ih Gradsko ili Općinsko vijeće, odnosno Županijska skupština.

- To je trebala biti lijepa priča, ali implementacija je loša. Zakon u praksi ne potiče dovoljno mlade na uključivanje u donošenje odluka te ne daje dovoljno vjetra u leđa aktivizmu mladih – zaključila je Pekica, naglašavajući da zbog needuciranosti Savjeti često ne znaju kako i u što uložiti financijska sredstva koja su im dodijeljena. Istaknula je i da edukacije postoje, ali da je jako važno da se one provode na početku mandata.

"Smisao Savjeta mladih je – savjetovanje, a ne organiziranje glazbenih događanja"

Govoreći o iskustvima u radu Savjeta mladih, naglasila je da se često zaboravlja da je uloga Savjeta da budu spona mladih i donositelja odluka, svojevrsni medijator između mladih i vlasti te da je njihov smisao – savjetovanje, a ne organiziranje sportskih i glazbenih događanja. Navodeći primjere angažmana Savjeta mladih prisjetila se primjera zalaganja za povećanje iznosa stipendija i sufinanciranja prijevoza te naglasila potrebu značajne uloge Savjeta u izradi lokalnih programa za mlade, podsjećajući da se i s državne razine mogu dobiti financijske potpore za razvoj lokalnih politika.

Govoreći o mogućnostima participiranja mladih u procesima kreiranja politika za mlade ne europskoj razini, spomenula je proces strukturiranog dijaloga s mladima koji kroz cikluse konzultacija sa donositeljima odluka i mladima kreira preporuke za Vlade država članica EU. Kroz proces strukturiranog dijaloga tako je zaustavljena namjera smanjenja sredstava za Erasmus+, programa važnog za mobilnost mladih i znanstvenika, te je s ciljem smanjena nezaposlenosti mladih osmišljen okvir mjera Garancije za mlade. Istaknula je da bi Savjeti mladih trebali biti tijela koja će pratiti primjenu preporuka nastalih kroz strukturirani dijalog s mladima, posebno ističući nacionalna udruženja Savjeta.

Predstavnica Grada Splita zadovoljna, predsjednica Savjeta mladih baš i ne

Marina Kuzmanić-Petreš, Savjetnica za odnose s mladima, nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama pri Gradu Splitu, optimistično je započela svoje izlaganje. Mandat aktualnog Savjeta mladih Grada Splita ocijenila je kvalitetnim, podsjećajući na unaprijeđen tekst natječaja za udruge mladih i za mlade, uključivanje članova Savjeta mladih u komisiju za procjenu projekata pristiglih na taj natječaj, izradu novog Gradskog programa za mlade, osigurana financijska sredstva za podršku studentima na Erasmus praksi, te prijavu velikog projekta Centar za mlade kojeg je Info zona prijavila u partnerstvu s Gradom Splitom i još 5 organizacija.

Kuzmanić-Petreš još je jednom iskoristila priliku da pozove zainteresirane da istaknu svoje kandidate za novi saziv Savjeta mladih. Naglašavajući važnost temeljito i pravilno popunjene i dostavljene dokumentacije, podsjetila je da će Gradsko vijeće 11 članova Savjeta mladih i 11 njihovih zamjenika odabrati tajnim glasovanjem.

Informaciju od predsjednika Gradskog vijeća dočekali tek nakon 18 mjeseci

Antonia Kuzmanić, predsjednica Savjeta mladih Grada Splita, u svom izlaganju nije bila toliko optimistična, iako je suradnju s Marinom Kuzmanić-Petreš ocijenila vrlo visokom ocjenom.

– Komisija za suradnju s mladima Grada Splita ne radi ništa osim što daje dva člana u komisiju za procjenu projekata i sudjeluje u proceduri za biranje članova Savjeta mladih. Nigdje drugo se ne pojavljuje, ne sudjeluje na nikakvim tribinama i sličnim događanjima. A sastanci s gradonačelnicima i predsjednicima Gradskog vijeća su gubitak vremena – rezignirana je predsjednica splitskog Savjeta mladih, objašnjavajući da oni ne razumiju ulogu Savjeta te da uglavnom odbijaju prijedloge koji im se iznesu. Navela je tako i da su od Borisa Ćurkovića, predsjednika prethodnog saziva Gradskog vijeća, čak 18 mjeseci čekali informaciju o stipendijama koju su zatražili.

Prisjećajući se izjave gradskog vijećnika upućenog predsjednici splitskog Savjeta mladih na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća – “s kojim ste vi projektima osigurali da mladi ostanu u Splitu” – prisutni su se još jednom složili da je rješenje većeg dijela problema u edukaciji gradskih vijećnika i zaposlenika gradske uprave.

"Gradski vijećnici o projektima i politikama za mlade nemaju pojma"

Nabrajajući uspjehe ostvarene u mandatu navela je angažman na izradi Lokalnog programa za mlade te najavila skoru brošuru koja bi taj strateški dokument učinila dostupnijim mladima. Također je istaknula da je u obilježavanje Međunarodnog dana mladih ove godine bio uključen velik broj mladih – od biciklista, preko igrača modernih društvenih igara do cirkusanata. Napomenula je i da je Savjet upozorio na neregularnost natječaja za stipendije te utjecao na promjenu kriterija, a povećanje iznosa stipendija ipak je pripisala izbornom programu novog gradonačelnika.

Govoreći o natječaju za udruge mladih i za mlade, koje je predstavnica Grada Splita u svom izlaganju istaknula kao jednu od najvećih pozitivnosti, predsjednica splitskog Savjet mladih bila je puno kritičnija te se ponovno osvrnula na Komisiju za suradnju s mladima Grada Splita.

– Uz dva člana Savjeta mladih, komisiju za procjenu projekta čine još i jedan predstavnik gradske uprave te dva člana Komisije za suradnju s mladima Grada Splita koji o projektima i politikama za mlade nemaju pojma – razočarana je Kuzmanić.

"Ako ima novca za spomenika, mora biti više novca za mlade, ako su mladi važni"

– Povećanje budžeta natječaja s 200 na 250 tisuća kuna nije dovoljno povećanje da se dokaže da su mladi stvarno važni. Novca ima. Ako ima 300 tisuća kuna za spomenike, onda ima novca i za mlade – poručila je Kuzmanić, ponosno ističući da su doprinijeli unapređenju teksta natječaja i prekinuli s praksom dodjele sredstava “svakome po malo” i zauzeli se da odabrani kvalitetni projekti dobiju adekvatne iznose financijske podrške.

Aktualni Savjet mladih u svom je mandatu zatražio i liberalizaciju tržišta taxi usluga, izrazio je jasno protivljenje odluci o komunalnom redu koja je branila ispijanje alkohola na zidićima te doprinio ostvarivanju partnerstva Grada Splita i Info zone u početku realizacije Centra za mlade za koji se očekuje da se realizira bez obzira na rezultate natječaja na koji je prijavljen projekt. Uređenje kriterija korištenja prostora gradskih kotareva i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Splita, uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom i stambeno pitanje za mlade koji izlaze iz dječjih domova za nezbrinutu djecu – također su bile teme sjednica Savjeta mladih. Spomenuta je još i provedba kampanje Mladi na izbore, edukativne i promotivne aktivnosti za natječaj za novi saziv Savjeta mladih te podrške različitim prosvjedima i javnim akcijama.

Govoreći o aktualnom članstvu Savjeta mladih, Kuzmanić je navela da je samo 2 članova iz stranačkih pomladaka, 1 ispred neformalne inicijative te da je 8 članova ispred organizacija civilnoga društva, od čega 2 ispred studentskih udruga. Iako smatra da je aktualni saziv bolji od prethodnog, ocijenila ga je ocjenom 3 jer se čitav rad Savjeta sveo na 2-3 osobe.

– Angažman u Savjetu mladih podrazumijeva volontiranje u radnom vremenu gradske uprave, stvari se ne događaju brzo i nema puno pozitivnih rezultata – zaključili su prisutni što su glavni razlozi opadanja interesa članova za rad.

Javno predstavljanje kandidata za Savjet mladih

Kroz diskusiju s publikom došlo se do ideje da se s ciljem povećanja vidljivosti rada Savjet mladih i transparentnosti izbora članova održi javno predstavljanje kandidata mladima i gradskim vijećnicima. Napomenuto je i da je aktualni saziv, zbog nepotpune dokumentacije dijela kandidata, izabran između samo 13 kandidata te da u praksi većinu u Savjetima obično čine pomladci političkih stranaka što često otupljuje kritike.

Diskusija je završena u optimističnom tonu jer su gosti iz Karlovca nizali svoja pozitivna iskustva u suradnji mladih i donositelja odluka. S obzirom da je 2014. godine zbog samo šest prijava morao biti ponovljen natječaj za članove karlovačkog Savjeta mladih te da je provedena anketa pokazivala da samo 11% mladih zna za Savjet mladih, mladi Karlovčani na samom su se početku mandata posvetili brendiranju Savjeta i promociji u školama.

Sadržajni i korisni višesatni sastanci na piću s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća

– Od devet članova Savjeta, sedam ih je iz organizacija civilnoga društva. Iako je u počeku na sjednicama bilo prisutno 10 do 15 članova i njihovih zamjenika, s vremenom se zbog zaposlenja, napuštanja Hrvatske i odlaska na studij drastično smanjio broj aktivnih članova – ispričao je Renato Bukovac, član Savjeta mladih Grada Karlovca. To ih nije sputavalo u radu te su u svom mandatu održali i tematske sjednice o javnom prijevoz i besplatnim udžbenicima te čak inicirali tematsku sjednicu Gradskog vijeća.

S gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća održavaju redovite sadržajne i korisne višesatne sastanke na piću. Gradonačelnik često ohrabri njihova izlaganja na sjednicama Gradskog vijeća što je često medijski popraćeno pa i to doprinosi pozitivnoj slici u javnosti.

Viša stručna suradnica za rad s mladima pri Gradu Karlovcu, Davorka Radović, tajnu njihova uspjeha vidi i u inzistiranju na sastancima sa klubovima vijećnika, suradnosti pročelnika te formiranju radnih skupina za pojedine teme u koje su uključivali stručnjake i predstavnike relevantnih institucija.

Kuzmanić-Petreš primijetila je da rezultatima njihova rada doprinosi i kontinuitet gradske vlasti, a napomenula je i da je ona po dolasku na svoju poziciju u Uredu grada u opisu posla imala samo suradnju s mladima, a da se danas bavi i nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i različitim natječajima.

Članovi novog saziva Savjeta mladih Grada Splita bit će poznati na proljeće 2018. godine. Na udrugama mladih i za mlade, vijećima učenika, studentskim zborovima, stranačkim pomladcima i neformalnim skupinama mladih je da ponude kvalitetne kandidate, a na gradskim vijećnicima, posebno onima koji su u Komisiji za suradnju s mladima Grada Splita, je da porade na informiranosti i educiranosti o problematici mladih i dokažu – da su im mladi stvarno važni i da ih znaju i žele saslušati.