Mjesec ljubavi i poreznih prijava

13_02_2012 / 23:42h  |  Autor: Vedrana
Mjesec ljubavi i poreznih prijava

Veljača je možda mjesec ljubavi, ali i predaje prijava poreza na dohodak za proteklu godinu. Kako među mladima (ipak) ima zaposlenih ili barem povremeno zaposlenih donosimo kratak pregled situacije.

Veljača je možda mjesec ljubavi, ali i predaje prijava poreza na dohodak za proteklu godinu. Kako među mladima (ipak) ima zaposlenih ili barem povremeno zaposlenih, ovo je jedna obveza koja i njih očekuje pa donosimo kratak pregled situacije.   

Svake godine iznova kupujemo obrasce, popunjavamo kućice, skupljamo račune... E, ove godine ništa od tih skupljanih računa. Naime, sve porezne olakšice (dopunsko zdravstveno osiguranje, medicinski troškovi, kamate na kredite…) ukinute su zakonom koji je stupio na snagu 01. srpnja 2010. i ne mogu se koristiti u prijavi poreza za 2011. godinu. Porezni obveznici su osobe koje ostvaruju dohodak u RH bilo da se radi o dohotku od nesamostalnog rada (plaća/mirovina) od dva ili više poslodavaca istodobno te od samostalnog rada.  

Obrasci za poreznu prijavu mogu se kupiti u papirnicama i Narodnim novinama ili preuzeti sa weba Porezne uprave gdje možete pročitati i upute za ispunjavanje porezne prijave također, a građanima su za informacije na raspolaganju i sve ispostave Porezne uprave. Snalažljiviji u obračunima mogu koristiti Excel kalkulator dostupan na ovom webu.  

Ovogodišnji rok za predaju porezne prijave je srijeda, 29. veljače. Naravno, poželjno je izbjeći gužve i predati prijavu što ranije. Ukoliko se ipak ne snađete sami u svim tim brojkama, postocima i računanju unatoč svoj dostupnoj pomoći, uvijek se možete obratiti nekom knjigovodstvenom servisu da umjesto vas obavi taj obračun. Popunjena porezna prijava predaje se u područnom uredu Porezne uprave kojoj građanin pripada prema mjestu stanovanja ili se istoj šalje poštom.