POP-om protiv predrasuda

26_10_2014 / 16:10h  |  Autor: Sanja Šušak  |  Foto: Fb
POP-om protiv predrasuda

O razvoju POP programa koji je nedavno proslavio 15. rođendan razgovarali smo s predsjednicom Udruge MoSt Đordanom Barbarić koja je objasnila kako je program tijekom godina rastao i kako je djelovao protiv predrasuda.

Konferencijom 15 godina POP-a, 15 nijansi PUP-a splitska Udruga Most obilježila je 15 godina rada s mladima s problemima u ponašanju i uključivanja mladih volontera, odnosno vršnjaka pomagača u program pod nazivom Posebni odgojni postupak - POP

Svaki je korisnik zapravo ranjeni mladi čovjek

O razvoju programa tijekom 15 godina razgovarali smo s predsjednicom Udruge Đordanom Barbarić koja ne skriva koliko je ponosna na sve mlade osobe koje su sudjelovale u programu. - POP program u početku je bio zamišljen kao preventivni program, sredinom 90-ih godina bio je to jedan inovativni pristup u uključivanju mladih ljudi s poremećajem u ponašanju. Smatralo se da se mladima s PUP-om ne može Bog zna kako pomoći. Usprkos uvriježenom mišljenju da mladi u gradu Splitu nisu aktivni, POP programu tada se priključilo 20-ak mladih volontera.

Posebno je bitno što je ovaj program djelovao, kaže, protiv predrasuda te da iza svakoga korisnika programa zapravo stoji ranjeni mladi čovjek s doživljenom traumom zbog okruženja u kojem živi. Također, na početku razvoja programa, mladi s rizikom u ponašanju bili su skupina mladih koja je u prosjeku imala 17-18 godina i problem s konzumacijom droga. Danas je prosječna dob 14 godina, a ova skupina mladih susreće se s problemima u školskom okruženju poput jedinica i neopravdanih sati, s anksioznošću (posebno s onom ispitnom), depresijom i s otporom prema autoritetu. Naime, kako objašnjava Đordana korisnici POP-a dolaze iz obitelji koje teško funkcioniraju, žive u teškim socioekonomskim uvjetima i obiteljima u kojima su roditelji često nezaposleni.

Svi volonteri u POP programu educiraju se za pomaganje vršnjacima

Već je rečeno da POP program afirmira vršnjačku pomoć u radu s mladima s poremećajem u ponašanju, no osim mladih vršnjaka-pomagača, u program su uključeni i stručnjaci (defektolog/socijalni pedagog, psiholog, socijalni radnik...) koji svi zajedno pomažu mladima s poremećajem u ponašanju pri učenju i adaptaciji na školsku sredinu, a brinu i o strukturiranom provođenju slobodnog vremena: organiziraju se parlaonice, sportske aktivnosti, informatičke radionice... - Svi volonteri POP programa prolaze bazičnu edukaciju o volonterskom radu, kao i specifičnu edukaciju o radu s mladima. Njeguje se kohezija i osjećaj pripadnosti POP programu. Velika prednost za stvaranje uvjeta za ovakav rad jest reprezentativan prostor visokih standarda u Gundulićevoj ulici u kojemu se brojne aktivnosti odvijaju, a koji je Udruga Most dobila na korištenje od Grada Splita -  objašnjava.

U početku su institucije bile skeptične prema programu, a danas ga smatraju uspješnim

Na pitanje kakve su reakcije institucija nadležnih za rad s maloljetnicima na POP program, Đordana odgovara: - Kada se usporedi razumijevanje institucija nadležnih za rad s maloljetnicima na početku provedbe programa i danas, vidljiva je velika promjena. Iako su u početku sve institucije bile skeptične prema ovakvom obliku rada, situacija se s vremenom mijenjala. POP program evaluiran je od strane stručnih suradnika sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i ocijenjen više nego uspješnim. Rezultirao je smanjenjem recidiva kaznenih djela i promjenom obrazaca ponašanja.

Iz godine u godinu sve je više mladih volontera

Da je program doživio uspjeh, vidljivo je i iz činjenice da je danas u provedbi POP programa ostvarena suradnja sa svim institucijama nadležnima za rad s maloljetnicima: policijom, socijalom, zdravstvom, stručnim službama osnovnih i srednjih škola koje daju preporuke učenicima i njihovim roditeljima da pomoć i savjet potraže u Mostu. Također, POP program danas financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo socijalne politike i Ured za suzbijanje ovisnosti. Program je fleksibilan, generacije se mijenjaju i iz godine u godinu u aktivnosti se uključuje sve više mladih. Godišnje je u aktivnosti POP programa u prosjeku uključeno 25 volontera (lani čak njih 42!) koji su za volonterski rad pripremljeni u okviru radionica i predavanja te 70-80 mladih s problemima u ponašanju zajedno sa svojim roditeljima.

U odnosu na početke, vidljiva je i razlika u dobi volontera. - Nekada je prosječna godišnja dob mladih volontera bila 18 godina, bili su to mahom srednjoškolci koje je na volontiranje upućivala škola. Današnja prosječna dob volontera je 24 godine i najčešće su to osobe koje su formalno obrazovane za rad s mladima i koje na ovaj način korisno djeluju u svome gradu i razvijaju osjećaj pripadnosti. Sa željom da što kvalitetnije organiziramo naš rad, redovito anketiramo i volontere, i roditelje i mlade s PUP-om. Sami volonteri za sebe kažu da se u Mostu osjećaju kako kod kuće, sviđa im se ugodna i topla atmosfera, pristupačni i prijateljski nastrojeni djelatnici, stručan pristup radu s djecom, ali i spremnost na šalu i zabavu. Presretni su kada imaju mogućnost da svoje znanju prenesu drugima. Motivira ih želja da pomognu i osjećaj zadovoljstva kada znaju da su djetetu olakšali proces učenja.

U najvećem broju slučajeva do mladih s PUP-om dopire se lako

Na pitanje kako mladi s PUP-om reagiraju na ovaj program, Đordana odgovara: - Njihova percepcija programa je jako dobra, u najvećem broju slučajeva do njih se dopire lako, brojni korisnici samoinicijativno dolaze kod nas jer su za program saznali od prijatelja, iz medija ili preko društvenih mreža. Najvažnije je da se oni danas znaju oduprijeti negativnim utjecajima iz okoline i u određenom trenutku reći „ne“. Izvrsna je suradnja i s roditeljima djece koja su korisnici programa koji su uključeni u individualni i grupni rad, jedni druge potiču na promjenu.

Most može napraviti mnogo tek kad se povežu i djeca, i roditelji i institucije

Konferencija 15 godina POP-a, 15 nijansi PUP-a nije slučajno održana 17. listopada, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva. Đordana naglašava da je datum pažljivo odabran kako bi se ukazalo na novi problem koji drastično raste posljednjih godina, a to je da sve veći broj mladih u dobi od 20-30 godina koji izlaze iz odgojnih domova (s kaznenih odjela) i koji napuštaju zatvor završava u prihvatilištima. Sada su sve snage Udruge Most usmjerene njihovo obrazovanje i sprječavanje ovoga trenda.

Drugim riječima, cilj konferencije zapravo je apel za povezivanje svih institucija kako bi se kod mladih s rizičnim ponašanjem interveniralo što ranije. - Kako sam naziv naše udruge kaže, mi povezujemo. Ali Most može napraviti zaista mnogo tek kada se povežu i zbliže roditelji, djeca, institucije... Zaista sam ponosna na sve ove mlade ljude koji su tijekom ovih 15 godina dali svoj pečat ovome programu i mirne duše im prepuštam da i dalje unose svoju osobnost i čine dobro za svoj grad“-završava Đordana.

Ako se i vi želite priključiti POP programu, kliknite na Facebook stranicu Udruge Most jer u tijeku je regrutacija novih volontera.

Ekipa je super, volonteri su super - korisnici o programu
U udrugu most dolazim mnogo godina. Ovdi mi je super. Ekipa je skroz super i uvik se zezamo. Volonteri su super, znaju sve dobro objasniti i ovdi uvik naučim i ispravim ocjene. Baš mi je drago što idem u udrugu most i u njoj se osjećam super. Oni su tu uvijek za riješit problem i za pomoć. Stvarno mi je drago što idem u udrugu u kada budem punoljetna doć ću volontirati.

Iman sve petice brate otkad dolazim u udrugu most.

Počeo sam dolaziti u most zbog problema koji su se pojavili prije 3 god u školi, doma...Tako da sam ostao sve do danas jer nam volonteri pomažu u svemu, učenju, rješavanju problema...itd.