Pomicanje na Lazarici

22_12_2006
Pomicanje na Lazarici

Stanari Ivaniševićeve zgrade će se sada ponekad gurati sa dostavnim vozilima novootvorene prodavaonice, ali Billa je možda ta koja je prekinula gordijski čvor oko pristupne ceste do garaža. Susjedna Lazarica je zgrada puna neobičnosti…

Iako je Ivaniševićeva zgrada na Lazarici već odavno useljena, tek nekidan je konačno dobila pristupnu cestu do garaža. Do sada su stanari te elitne(?) zgrade do svojih parkirališnih mjesta dolazili improviziranom cesticom uz rub susjednog gradilišta zbog koje je bio iščupan tek posađeni drvored.



Stanari će se sada ponekad gurati sa dostavnim vozilima novootvorene prodavaonice, ali Billa je možda ta koja je prekinula gordijski čvor oko pristupne ceste do garaža. Znači li ovo konačno oživljavanje i ostalih poslovnih prostora?



Uzrok kašnjenju u izgradnji pristupne ceste leži upravo u susjednom gradilištu, odnosno rušilištu. Lazarica se počela graditi puno prije poslovne zgrade Ivanišević, no investitore su prvo mučile podzemne vode koje su poskupile projekt, a zatim višak kvadrata koji je smetao građevinskim inspektorima. Bitka sa kvadratima traje i danas…



Nakon skidanja viška kvadrata neki stanovi su ostali bez svih soba, kuhinje… Hoće li se dopustiti da se ponovno sagradi bar dio kvadrata "viška" kako bi stanovi mogli funkcionirati? Neobično? Lazarica je zgrada puna neobičnosti – od činjenice da se arhitekt odrekao svog projekta do stanova sa prozorima samo prema sjeveru.



Zgrada je izgrađena na mjestu nekadašnjeg bolničkog parkirališta pa je od početka gradnje planirano da u svoje garaže primi i automobile posjetitelja bolnice. No, moglo bi se, čini se, investitoru i u tome pogodovati te mu zanemariti ili umanjiti tu obavezu. Valjda privremeno parkiralište na metar od bolničkih soba neće postati - stalno.

napisao / foto: Pile