Nove boje prvog nebodera

28_06_2012 / 16:35h  |  Autor: Pile  |  Foto: Rene
Nove boje prvog nebodera

Na prvom splitskom neboderu obnavlja se pročelje. Bude li se u izboru nove boje slijedilo aktualne splitske trendove, ne bi nas trebalo začuditi da Pomgradov neboder zasja u duginim bojama ;)

Na prvom splitskom neboderu, izgrađenom 1962. godine, obnavlja se pročelje. Osim svojom visinom, u prepoznatljivoj panorami Splita dominira i karakterističnom konstrukcijom na vrhu zgrade zbog koje je zaslužio nadimak Mlinac za kavu, no najpoznatiji je kao Pomgradov neboder jer su na prizemnim etažama nekada bili smješteni uredi te velike građevinske tvrtke. Posrtanjem Pomgrada napušteni i zapušteni uredi postali su okupljalište narkomana te je 2007. čak izbio i veći požar, no početkom godine u temeljito obnovljene prostore uselio je Centar za socijalnu skrb.

Postoje priče prema kojima je ondašnja komunistička vlast namjerno dala izgraditi toliki neboder kako panoramom grada više ne bi dominirao zvonik Sv. Duje. Bit će zanimljivo pronaći uzroke i krivce bude li se u izboru nove boje pročelja slijedilo aktualne splitske trendove u kojima su dva bijela nebodera u ulici Domovinskog rata postala narančasta. Ne bi nas trebalo začuditi da Pomgradov neboder zasja u duginim bojama ;)