Poluinterpretacije u Domu mladih

27_11_2015 / 09:31h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Platforma 9,81 / Press
Poluinterpretacije u Domu mladih

Multimedijalni kulturni centar Split i Platforma 9,81 pozivaju na predstavu Poluinterpretacije izvedbenog kolektiva BADco., koja će se održati 28.studenog u 20 sati, u Amfiteatru splitskog Doma mladih. Ulaz je besplatan.

Multimedijalni kulturni centar Split i Platforma 9,81 pozivaju na predstavu Poluinterpretacije ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu izvedbenog kolektiva BADco., koja će se održati u subotu, 28.studenog u 20 sati, u Amfiteatru splitskog Doma mladih.

Opća popularnost fizičke kulture, ili preciznije harmonične gimnastike, kod američke buržoazije na početku 20. stoljeća potječe iz učenja francuskog učitelja govorništva Françoisa Delsartea, autora sveobuhvatnog sustava vježbi osmišljenih u svrhu postizanja vještine prirodnog ponašanja, elegancije i harmonije u glumi i govorništvu. Njegova iznimna pažnja usmjerena na analizu tjelesnog ponašanja te na ovladavanje gestualnom izražajnošću tijela je, osim na popularnu kulturu, izvršila formativan utjecaj i na ideologiju ranog modernog plesa i njegovih tehnika (Isadora Duncan, Loie Fuller, Ruth St.Denis, Ted Shawn…).

S posebnim fokusom na Delsartesovu pomnu analitiku prirodnosti i artificijelnosti u pokretu, prije svega u govorništvu, ali i glumi zabranjenu paralelnu gestu, u ovoj koreografskoj studiji istražuje se pomak plesa od retoričke geste u proceduralnu retoriku, odnos između govora i uvjeravanja u plesu te njegove temeljne oprečnosti spram prirodnosti koja je u suvremenom plesu zamijenila ideologiju lakoće iz baleta. Krenuvši od slike u podnaslovu parafraziranog Beuysovog antologijskog performansa, zanima nas također kako ples izgleda ne iz perspektive gledatelja ili izvođača nego svih povučenih objekata čija prirodna mrtvost uvijek povlači tijelo iz svijeta živih u crnu kutiju nemrtvih.

Poluinterpretacije su poluinspirirane radovima: Josepha Beuysa, Françoisa Delsartea, Franza Kafke, Stevena Shaviroa, Brune Latoura i Grahama Harmana.


Ulaz na predstavu je slobodan. Rezervacija sjedala vrši se na mail [email protected] ili na tel 537 449.

Predstava je premijerno izvedena na Festivalu Perforacije i gostovala je u Karlovcu, Dubrovniku i Rijeci. Gostovala je na nekoliko festivala u Europi, a zapažen uspjeh ostvarila je u kazalištu La Mama u New Yorku.