Podcast U Zoni: Permakultura

09_01_2022  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Podcast U Zoni: Permakultura

Marin Kanajet, predsjednik udruge Permakultura Dalmacija, najavio je osnivanje dalmatinske društvene banke sjemena i otkrio potencijalne lokacije prvog splitskog urbanog vrta.

Permakultura, koncept obrađivanja zemlje u skladu s prirodom i uz što manje zagađivanja, bila je tema 29. epizode podcasta U Zoni. Marin Kanajet, predsjednik udruge Permakultura Dalmacija, s Josipom Škiljom razgovarao je o permakulturnom pristupu te najavio osnivanje dalmatinske društvene banke sjemena i otkrio potencijalne lokacije prvog splitskog urbanog vrta.

- Posaditi stablo je dobro, a posaditi stablo smisleno, s nekim ciljem, je još bolje - istaknuo je Marin govoreći o nastojanjima da kroz aktivnosti udruge uvijek ponude širi kontekst. Objašnjavajući osnovne razlike permakulturnog i konvencionalnog uzgoja upozorio je da je konvencionalni uzgoj samo naizgled jednostavniji i isplativiji.

Također, pričao je o pozitivnim iskustvima održavanja edukacija u školama te je pohvalio zainteresiranost splitskih učenika za kompostiranje, sadnju i uzgajanje. Na samom početku razgovora, prisjetio se šoka koji je doživio kada je bez ikakvog predznanja završio tečaj permakulturnog dizajniranja i proširio vidike.

Sve epizode podcasta dostupne su na YouTube kanalu podcasta U Zoni te na audio platformama Spotify i Podbean. Realizacija podcasta sufinancirana je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Splita i programa Europske unije Erasmus+.