Žuvela: Jedini resurs je prostor

04_04_2021  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Žuvela: Jedini resurs je prostor

Dragan Žuvela, aktualni dopredsjednik Društva arhitekata Splita, bio je gost podcasta U Zoni. Očekivano, bio je idealan sugovornik za razgovor o Zapadnoj obali, najvećem neboderu u Hrvatskoj, Žnjanu, zaštiti Marjana, Bajamontuši, životu u staroj gradskoj jezgri i uređenju Trga Gaje Bulata, ali dotakli su se i brojnih drugih tema.

Dragan Žuvela, aktualni dopredsjednik Društva arhitekata Splita, bio je 13. gost podcasta U Zoni. Očekivano, bio je idealan sugovornik Tomislava Primorca za razgovor o Zapadnoj obali, najvećem neboderu u Hrvatskoj, Žnjanu, zaštiti Marjana, Bajamontuši, životu u staroj gradskoj jezgri i uređenju Trga Gaje Bulata, ali dotakli su se i brojnih drugih tema.

- Jedini pravi resurs grada Splita je prostor, mislim da bi to trebala biti primarna stvar bilo koga tko vodi ovaj grad - proučio je Žuvela, a ovaj podcast neupitno će doprinijeti informiranosti gledatelja o splitskim urbanističkim izazovima.

Kao predvodnik mlađe generacije arhitekata koji su 2016. godine preuzeli vodstvo Društva arhitekata Splita, u razgovoru je kritički govorio i o toj strukovnoj organizaciji za koju kaže da je sudjelovala kako u izgradnji tako i u devastaciji Splita. Govoreći o urbanističkoj devastaciji prostora objasnio je apsurde legalizacije nelegalno izgrađenih objekata te predvidio da bi Mejaši za 20 godina ipak mogli biti solidan kvart. Žnjanski plato vidi kao priliku za adekvatan odgovor na devastirani prostor u susjedstvu, a ponudio je i prvi korak za spas gradske jezgre. Što je najveća mana Zapadne obale i kako gleda na uređenje Trga Gaje Bulata, samo su neke od zanimljivih tema, a dotakao se i crkve kao arhitektonske građevine za koju kaže da je umjesto generatora urbanog prostora postala devastator.

- Ne možeš od nekoga očekivati da se ponaša kao građanin ako mu ne pružiš da živi u gradu - zaključio je Žuvela na kraju razgovora, upozoravajući da Grad Split zadnjih nekoliko desetljeća dijelu građana ne pruža mogućnost da žive u gradu. Gotovo sat vremena razgovora o temama koje neupitno utječu na kvalitetu života u Splitu dostupno je na YouTube kanalu podcasta U Zoni (youtube.com/podcastuzoni).

Podcast U Zoni dio je projekta Društveni prilozi, financiranog kroz program Europske snage solidarnosti, a osim na službenoj YouTube stranici, sve vezano uz podcast može se pratiti na Facebooku, Instagramu i na web stranici infozona.hr/podcast.