Podcast U Zoni: Čisteći medvjedići

19_03_2023  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Podcast U Zoni: Čisteći medvjedići

Čisteći medvjedići bili su tema 52. epizode podcasta “U Zoni”. Gostovala je Ivana Leskur, volonterka neformalne inicijative koja organizira akcije čišćenja prirode od Grčke do Belgije.

Čisteći medvjedići bili su tema 52. epizode podcasta “U Zoni”. S voditeljem Josipom Škiljom razgovarala je Ivana Leskur, volonterka neformalne inicijative koja organizira akcije čišćenja prirode od Grčke do Belgije.

- Smeće zovemo cviće - ispričala je jednu od zafrkancija među volonterima te otkrila koje im je smeće najzabavnije pronaći. Govoreći o počecima inicijative, otkrila je anegdotu o imenu. Prisjetila se da je već na prvim akcijama na splitskom području sudjelovalo četrdesetak ljudi. Iako u drugim dijelovima Hrvatske inicijativa ima širu podršku zajednice, istaknula je institucije i udruge koje podržavaju Čisteće medvjediće u Splitu.

Požalila se da na očišćenim područjima ljudi često ponovno bace smeće, no smatra da njihove akcije nisu Sizifov posao. Osim prilike za društveni doprinos, inicijativu vidi i kao priliku za zabavu i druženje te je pozvala sve zainteresirane da im se pridruže. Istaknula je da pomoći mogu i oni koji ne vole čistiti te da svaka promjena počinje od nas samih.

Sve epizode podcasta dostupne su na YouTube kanalu podcasta "U Zoni" te na audio platformama Spotify i Podbean. Realizacija podcasta sufinancirana je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i programa Europske unije Erasmus+.