Počinju 25. Marulićevi dani

21_04_2015 / 15:47h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: HNK Split
Počinju 25. Marulićevi dani

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split, u utorak 21. travnja u 20 sati, zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš otvorit će Marulićeve dane koji se po 25. put održava u organizaciji HNK Split.

Prošlo je više od petsto godina otkad je Marko Marulić dovršio svoju slavnu Juditu; bilo je to 22. travnja davne 1501. godine i upravo je to razlog smještanja festivala hrvatske drame Marulićevi dani upravo u travanjske dane. U Hrvatskom narodnom kazalištu Split, u utorak 21. travnja u 20 sati, zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš otvorit će Marulićeve dane koji se po 25. put održava u organizaciji HNK Split. U sklopu svečanog otvorenja zamjenik ministra uručit će nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2014. godinu, a nakon svečanog otvorenja u 20 će sati kao prva festivalska predstava biti izvedena Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana u zajedničkoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Kotor-art.

U sklopu festivalskog programa do 28. travnja bit će, po izboru izbornika Tomislava Zajeca, prikazano osam predstava u konkurenciji za nagrade Marul i ostale festivalske nagrade, dvije predstave van konkurencije, a u popratnom programu održat će se okrugli stolovi, čitanja drama nagrađenih prošle godine na natječaju Marin Držić i predstavljanja glumačkih akademija.

U konkurenciji za nagrade Marul, posebnu nagradu glavnog medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija, te nagradu publike bit će izvedene sljedeće predstave (uz već navedenu Brešanovu Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja): 260dana Marina Gubine u režiji Dražena Ferenčine (Hrvatsko narodno kazalište Osijek) u srijedu 22. travnja, u 20 sati; Kristofor Kolumbo Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka (Zagrebačko kazalište mladih) u četvrtak 23. travnja, u 20 sati; Kako smo preživjele, autorski projekt po motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama glumica u režiji Dina Mustafića (Zagrebačko kazalište mladih), u petak 24. travnja, u 20 sati; Potop u režiji Mirana Kurspahića (KUFER i Sveučilište u Zagrebu, Studentski centar, Kultura promjene, Teatar ITD) u subotu 25. travnja, u 21 sat; Krležin Vučjak, u režiji Ivice Buljana (Hrvatsko narodno kazalište Zagreb) u nedjelju 26. travnja, u 19sati; Evropa Ivane Sajko u režiji Primoža Ekarta (Imaginarni/Cankarjev dom, Ljubljana), u ponedjeljak 27. travnja, u 19 sati; My Little Corner of the World, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić prema Fassbinderovu Južnjaku, u režiji Anice Tomić (Gradsko dramsko kazalište Gavella Zagreb), u ponedjeljak 27. travnja, u 21 sat.

Izvan konkurencije nastupit će, po odluci izbornika predstava: Slavko Sobin & Zbor i Dramska skupina Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce s mjuziklom Srce na sceni u subotu u 12 sati, a posljednjeg dana festivala, u utorak u 20 sati, i predstava Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana; Stanisław Ignacy Witkiewicz: Poludjela lokomotiva u režiji Jerneja Lorencija.

O nagradama Marul odlučivat će ocjenjivački sud u sastavu: Jakša Fiamengo (književnik, redoviti član HAZU), Ivana Vujić (redateljica, redovna profesorica na Fakultetu dramskih umjetnosti, Beograd), Lana Šarić (dramatičarka), Milan Štrljić (glumac i izvanredni profesor na Umjetničkoj akademiji Split), te Davor Špišić (pisac). Oni će nagrade Marul dodijeliti u šest kategorija. Pored toga, posebni žiri čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija odlučit će o nagradi za najbolje glumačko ostvarenje, a Nagradu publike dobit će od publike najbolje ocijenjena predstava.