Započeo novi Platformat

04_05_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Maša Barišić
Započeo novi Platformat

Peti po redu festival nezavisne kulture i umjetnosti Platformat u znaku je pitanja "Koliko generacija će još slušati izgovore dok Split ne dobije društveni i kulturni centar?"

Platformat organiziraju udruge članice Platforme Doma mladih a program koji se odbija tijekom cijelog svibnja dostupan je na sranicama Platforme Doma mladih.

Najava programa Platformata popraćena je i prigodnim priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti. 

Platformat vol. 5: Koliko generacija će još slušati izgovore dok Split ne dobije društveni i kulturni centar?

Ne nazire se kraj dugogodišnjim nastojanjima nezavisne kulturne i umjetničke scene, udruga mladih i za mlade, umjetnica i umjetnika, kulturnjaka i drugih građana - da se u Domu mladih realizira javni društveni i kulturni centar kojim bi se (su)upravljalo odgovorno i transparentno.

Sa smjenama vlasti i “novim” strategijama, kultura i mladi se pozicioniraju kao ključni faktori razvoja grada Splita, ali se uporno ne pronalaze sredstva za dovršenje Doma mladih, prostora u kojem se razvija scena, okupljaju mladi i kulturnjaci, svi oni koji svojim radom taj prostor već afirmiraju kao društveno-kulturni centar.

Donositelji političkih odluka i dalje ne prihvaćaju prijedlog Platforme Doma mladih da se u Splitu realizira društveni i kulturni centar u kojem bi se mladi, umjetnici i građani kreativno izražavali, surađivali i educirali, u kojem bi se kroz kritičke i interdisciplinarne programe uključivalo različite društvene skupine stvarajući pritom bazu odgovornih i empatičnih građana koji rade i stvaraju za opći interes a ne bave se uzurpacijom javnih i zajedničkih dobara za privatne interese. Dakako, ne prihvaćaju ni takav društveno-kulturni centar kojim bi se upravljalo kroz demokratičnije i participativne modele partnerstva kako bi građani s Gradom Splitom ravnopravno suodlučivali i suupravljali prostorom. 

Dok čekamo da Grad Split razvije sluh za društveno-kulturni centar i centar za mlade, dok slušamo izgovore kao što su neisplativost i veliki troškovi društveno-kulturnog centra i uređenja Doma mladih, kao i svemoći EU fondova, Platforma Doma mladih nastavlja svoj zagovarački rad novim izdanjem Platformata.