Počelo je, gotovo je? Je!

16_10_2006
Počelo je, gotovo je? Je!

<div style="text-align: left;">Počeli su radovi na (pre)uređenju Rive. Valjda su gotova i sva prepucavanja pa će vijećnici i dio građana svoju energiju usmjeriti (i) u druge gradske probleme. A sve je počelo tako mirno...

Počeli su radovi na (pre)uređenju Rive. Valjda su gotova i sva prepucavanja pa će vijećnici i dio građana svoju energiju usmjeriti (i) u druge gradske probleme. A sve je počelo tako mirno...
Pobrojati nezadovoljne ili skupljene političke bodove? Objaviti ime i fotografije "šačice huligana kojih se Split mora sramiti"? Fraza podsjeća na navijačke nerede, ali dvije zaštitne ograde u more je bacio netko iz grupice nezadovoljnika koji su se okupili pred početak radova. Upuštati se u razjašnjavanje kontradiktornih izjava za medije? Komentirati namjerne ili slučajne obmane? Prozivati zbog loše informiranosti javnosti? Razjašnjavati nejasnoće? Sve je to sada nepotrebno, uređenje je počelo - rađa se nova Riva! Nada(j)mo se da će na kraju ipak svi, ili bar velika većina, biti zadovoljni - ne bi to bio prvi put da dio Splita nešto s gnušanjem odbija, a kasnije to isto prihvati kao svoj ponos.


Na forumu je otvorena tema Preuređenje Rive [foto topik] u kojoj možete postati svoje dnevne foto izvještaje, a možete ih slati i na [email protected]. Neke fotografije već su objavljene...


A kako je ova priča krenula?

Davnog 26. ožujka 2005. godine, na portalu je objavljen tekst pod naslovom Uređenje središnjeg dijela Rive... Zbog ograničenja serverskog prostora predstavljen je samo jedan rad i to ne pobjednički, ali po internim kriterijima uredništva najinteresantniji. Cilj je bio zainteresirati javnost. Tko je tada mogao misliti da će danas neki mjeriti ljubav prema Splitu na temelju toga koja ti se ideja uređenja rive sviđa...
Dan poslije, 27. ožujka 2005. na forumu je otvorena tema (Pre)Uređenje Rive. Mnogi su tu promijenili mišljenje, informirali se, uvjeravali jedni druge u ispravnost svojih stavova... Nešto kao zaključak forumske rasprave napravljen je 17 mjeseci poslije, 2. rujna 2006. u tekstu pod naslovom Istina o Rivi? (1).
U međuvremenu se ponovno počelo aktualizirati pitanje obnove Bajamontuše. Početkom prosinca 2005. tekstom Nakon izložbe upoznali smo vas sa osnovnim informacijama o toliko spominjanoj fontani i objavili fotogaleriju Splitske fontane.
Iskoristili smo priliku atraktivnosti riječi "riva" i anketirali 400 posjetitelja portala želeći stvoriti sliku o njihovim običajima, znanjima i željama vezanim za staru, ali i novu Rivu. 16. kolovoza 2006. smo vas pozvali na ispunjavanje anketa (Anketa o Rivi - 'Riva i ja' ), a 12. rujna objavili rezultate mini istraživanja (Istina o Rivi? (2)). Rezultate je, naravno, svatko tumačio na svoj način ili ih, ako mu nisu odgovarali, ignorirao... Ostaju tužne činjenice da 56% ispitanika ne zna dokle seže južno pročelje Palače i da je 60% ispitanika smatralo da je loše ili nikako informirano o uređenju Rive.


Portal split.com.hr je prvi i jedini koji je video simulaciju nove Rive učinio dostupnom svim građanima, u bilo kojem kutku (cyber) svijeta. Istog dana, 13. rujna, kada je DVD došao u Banovinu, mogao je doći i na vaš monitor. Nažalost, mnogi građani ostali su uskraćeni za ovu informaciju pa nemaju nikakvu ili imaju netočnu predodžbu što će to osvanuti u svibnju 2007.


Na možebitnom kraju sukoba dviju strana, objavljen je i Duel pred radove, stajalište jedne i druge strane - ono što su mnogi puno prije željeli pročitati ili napisati na naslovnici portala.

edit:
Stigla je i dozvola...
Riva, 18.10.2006, 15:53


U trakavicama sudjelujte i trakavice pratite i na našem forumu... Jel' sad konačno gotovo?

napisao: splitski.portal