Počela je nova sezona Kluba Zona!

04_10_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Počela je nova sezona Kluba Zona!

Klub Zona u prethodnih se desetak godina razvio u svojevrsnu platformu koja okuplja više od dvadeset suradnika. I u novoj sezoni mladi će dobiti priliku sudjelovati u besplatnim edukacijama, predavanjima, izložbama, nastupima i tematskim druženjima...

Klub Zona u prethodnih se desetak godina razvio u svojevrsnu platformu koja okuplja više od dvadeset suradnika - pojedinaca, organizacija i neformalnih grupa. Višegodišnje suradnje i iskustvo rezultirale su timom koji ima neke od najkvalitetnijih voditelja u regiji, no putem natječaja kontinuirano prilike dobivaju i oni manje iskusni. Iako je prethodna sezona bila jedna od financijski neizvjesnijih, u 200 termina, kroz 500 sati programa, mladi su dobili priliku sudjelovati u 48 besplatnih edukacija, predavanja, izložbi, nastupa i tematskih druženja, a slične rezultate Klub Zona planira ostvariti i u novoj sezoni.

KLUB ZONA U LISTOPADU

Živa info knjižnica: Putuj i uči / srijeda, 3.10. / 18:00 - 20:30
Predstavljanje nove sezone Kluba Zona / četvrtak, 4.10. / 11:00
Biciklopopravljaonica / prvom subotom / 17:00 - 20:00
Na kavi sa Savjetom mladih / srijeda, 10.10. / 18:00
Putopis: Vedran Bađun / četvrtak, 11.10. / 19:30
Večer društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 13.10. / 20:00 - 00:00
Predavanje: Trgovanje ljudima / ponedjeljak, 15.10. / 19:15
Književna čajanka / utorak, 16.10. / 19:00
Brakorazvodna parnica: film + psihijatrica / srijeda, 17.10. / 18:00
Tečaj znakovnog jezika / petkom od 19.10. / 17:30
Šahovska liga / subota, 20.10. / 14:30 - 19:30
Izrada metalnog nakita / ponedjeljak-srijeda, 22.-24.10. / 17:30 - 20:00
Šah u Zoni / svako dva ponedjeljka, od 22.10. / 20:00
Predavanje: Darivanje krvi / četvrtak, 25.10. / 19:15
The Split Mind: Pjesnička večer / petak, 26.10. / 20:00
Večer društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 27.10. / 20:00 - 00:00
Radionica keramike / ponedjeljkom, 29.10. - 17.12. / 18:00 - 20:00
Književna čajanka / utorak, 30.10. / 19:00


Prvo ovomjesečno događanje bila je Živa info knjižnica pod nazivom Putuj i uči na kojoj su zainteresirani u srijedu, 3. listopada, mogli kroz individualne razgovore saznati iskustva i mogućnosti formalnog i neformalnog obrazovanja uz putovanja.

Najpopularnije večeri modernih društvenih igara u Dalmaciji

Volonteri splitske Biciklopopravljaonice programu Kluba Zona doprinose od početka 2016. godine, a u novoj sezoni besplatno će uklanjati kvarove na biciklima i prenositi svoje znanje o održavanju bicikala prvom subotom u mjesecu, od 17 do 20 sati. Prvo jesensko izdanje tako će se održati u subotu, 6. listopada.

U novoj sezoni mladi će u Klubu Zona imati priliku razgovarati sa pojedinim članovima splitskog Savjeta mladih i drugim gostima. Na kavi sa Savjetom mladih, u neformalnoj atmosferi, raspravljat će se o aktualnim temama i radu savjetodavnog tijela Grada Splita čiji su članovi kandidati splitskih udruga mladih i za mlade i stranačkih pomladaka. U prvom izdanju, u srijedu, 10. listopada, u 18 sati, o dosadašnjem radu novog saziva Savjeta mladih, očekivanjima, osobnim motivima, postignućima, izazovima i planovima pričat će kandidatkinje Info zone i Platforme Doma mladih – Marina Meić i Tina Vukasović.

U četvrtak, 11. listopada, u 19:30 u Klubu Zona gostuje svjetski putnik Vedran Bađun. Predstavit će novu knjigu U potrazi za ZION-om, ali bit će to prilika i da se u neformalnoj atmosferi popriča i o brojnim drugim avanturama iz gotovo svih krajeva svijeta - neobičnim jelima, zanimljivim ljudima i iskustvu života u plemenu ili susreta s bandom u brazilskoj faveli. Za novu knjigu kaže da je putopisna tematika sa mrvu poezije, a ne krije da obožava nagovarati ljude na putovanja pa bi ova putopisna večer nekima mogla promijeniti život. Ovo događanje se odvija u sklopu paneuropske kampanje Time to Move u organizaciji s Eurodeskom.

Najpopularnije večeri modernih društvenih igara u Dalmaciji Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST u Klubu Zona održava od 2015. godine. Večeri modernih društvenih igara Ajmo se igrat! od 13. listopada održavat će se svake druge subote, a zainteresirani se mogu od 20 sati do ponoći pridružiti drugim igračima, donijeti svoju igru ili posuditi i naučiti igrati neku od 50-ak igara iz ponuđene kolekcije.

Osim na predavanja, ponedjeljkom svrati i na partiju šaha

Informiranjem o opasnostima trgovanja ljudima i promocijom darivanja krvi kojem mladi još uvijek nisu dovoljno skloni, listopadskom programu Kluba Zona doprinijet će i Gradsko društvo Crvenog križa Split. Informiranost o opasnosti trgovanjem ljudima naročito je važna u kontekstu sve veće mobilnosti mladih - putovanja, studentskih razmjena, obrazovanja u inozemstvu i slično. Predavanje Trgovanje ljudima održat će u ponedjeljak, 15. listopada (u sklopu Time to Move kampanje u suradnji s Eurodeskom), a predavanje Darivanje krvi u četvrtak, 25. listopada. Oba predavanja održat će se u 19:15.

Djevojke koje čitaju i u trećoj će sezoni svako dva utorka na Književnim čajankama okupljati ljubitelje književnosti, čak i one koji nemaju znanje o književnoj kritici, ali su spremni za nove književne spoznaje. O književnim djelima pričat se 16. i 30. listopada, u 19 sati.

U srijedu, 17. listopada, u 18 sati Udruga Mentor će u Klubu Zona kroz svoj uhodan koncept aktualizirati temu Brakorazvodna parnica. Nakon projekcije prigodnog filma Što Maisie zna uslijedit će razgovor sa psihijatricom Ignom Brajević Gizdić.

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir tečaj hrvatskog znakovnog jezika u Klubu Zona održava od 2008. godine, no ovo je prva godina da polaznici zbog promjena u načinu edukacije neće moći upisati prvi semestar. Tečaj prati akademsku godinu i ukupno traje dvije godine, pa će ove godine samo raniji polaznici moći upisati treći semestar.

Šahovski klub Student povremeno će u Klubu Zona održavati natjecanja šahovske lige. Tako će se već u subotu, 20. listopada, od 14:30 do 19:30 moći pogledati šahovske znalce na djelu. Od 22. listopada, svakog drugog ponedjeljak od 20 sati, održavat će se Šah u Zoni na kojem će svi zainteresirani uz druženje, moći zaigrati šah i usvajati nova šahovska znanja od iskusnijih šahista.

Radionice za stjecanje vještina i znanja koje će se možda moći unovčiti

Uredništvo studentskog časopisa The Split Mind u novoj sezoni Kluba Zona napravit će iskorak te svakog posljednjeg petka u mjesecu dokazati da je The Split Mind – više od časopisa! U petak, 26. listopada, održat će TSM pjesničku večer na kojoj će predstaviti zbirku poezije Jedno lice, jedan glas mladog pjesnika Ivana Španjića. Već u studenom predstavit će novi broj časopisa.

Rezervacije mjesta za dvije besplatne radionice koje nisu samo prilika za druženje i razvijanje kreativnosti, nego možda i za stjecanja vještina i znanja koje će se moći unovčiti, otvorene su na klubzona.net. Radionica izrade metalnog nakita održat će se od ponedjeljka do srijede, od 22. do 24. listopada, od 17:30 do 20:00, a radionicu će voditi Dunja Puača, diplomirana oblikovateljica suvremenog nakita. Svakog ponedjeljka, od 29. listopada do 17. prosinca, od 18 do 20 sati Artist Vito održavat će radionicu keramike. Zbog velikog interesa, ovo je već četvrta sezona radionice keramike u Klubu Zona. Sudionici radionice će se kroz praktičan rad upoznati sa alatima i materijalima, različitim načinima izrade posuda, primjenom glinenih ploča, izradom reljefa i slično te sa dekoriranjem, oslikavanjem, glaziranjem, upotrebom bijele gline i pečenjem u keramičkoj peći.

Planovi za nastavak sezone...

U nastavku sezone, ako to financijske mogućnosti Info zone budu dopuštale, uz izložbe i brojna nova zanimljiva gostovanja predavača, u planu je ponoviti popularna događanja poput radionice pletenja i edukacije o ljekovitom bilju, ali i ponuditi nove radionice street arta, stand-up nastupa i stripova. Liga za prevenciju ovisnosti u ožujku će gostovati sa radionicom Tonija Miluna, a odobre li donatori i druge planirane projekte svoj doprinos nastavku sezone uz brojne pojedince dat će i Imaginacija - splitsko društvo sociologa, Mavena, Udruga iTHEom i Udruga Srce.