Poboljšana državna matura

09_01_2013 / 14:37h
Poboljšana državna matura

Novi Pravilnik o polaganju državne mature izrađen je na temelju dosadašnjih iskustava. Ukida se zimski rok, prepisivači će strepiti sve do objave rezultata, a kandidati će platiti ispit kojeg prijave i ne pristupe mu...

Novi Pravilnik o polaganju državne mature izrađen je na temelju iskustava s provedbom državne mature u posljednje dvije godine te su uvaženi neki prijedlozi i primjedbe učenika, ispitnih koordinatora i ravnatelja.

Najveća novina je da se ukida zimski rok pa učenici koji ovogodišnju državnu maturu ne polože na redovnom ljetnom ili jesenskom roku, neće imati treću priliku. Varanje, odnosno prepisivanje ili služenju nedopuštenim sredstvima, postaje još već izazov jer se kandidata na ponovno polaganje ispita može pozvati i ako se tijekom ispravljanja ispita posumnja u nečasne radnje. Prema novom Pravilniku, s namjerom smanjenja troškova organiziranje državne mature, kandidati će morati platiti ispit kojeg prijave i ne pristupe mu bez opravdanja ili ako ga na vrijeme ne otkažu.