Generalizacije o rodnim odnosima

27_11_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Imaginacija
Generalizacije o rodnim odnosima

Najavljujući predavanje koje će se održati u Klubu Zona, Inga Tomić Koludrović najavila je predstavljanje rezultata istraživanja i pobijanje pogrešnih generalizacija o rodnim odnosima.

Na predavanju Rodni odnosi u vremenu krize: modernizacijska perspektiva govorit će prof. dr.sc Inga Tomić Koludrović. Predavanje će se održati u utorak, 29. studenog u 19.30, u Klubu Zona.

>> Posjeti klub.infozona.hr


- Pitanje rodnih odnosa u vremenu krize prisutno je u brojnim raspravama o tranzicijskim promjenama u postsocijalističkim zemljama. Te su rasprave često utemeljene na dvije pogrešne generalizacije. Jedna se odnosi na činjenicu da se svim postsocijalističkim zemljama pristupa kao da je riječ o homogenom bloku, a druga na tezu da retradicionalizaciju rodnih odnosa tijekom tranzicije treba pripisati raspadu socijalističkog rodnog režima - objašnjava Koludrović, najavljujući u svom predavanju pobijanje navedenih generalizacija rezultatima recentnih istraživanja. Predstavit će kvantitativne i kvalitativne rezultate istraživanja Životne strategije i strategije preživljavanja kućanstava i pojedinaca u društvima jugoistočne Europe u vremenu krize provedenog 2015. godine te druga istraživanja žena i roda realiziranih tijekom posljednja dva desetljeća u Hrvatskoj.

Predavanje se održava u ciklusu Mala škola sociologije u sklopu kojeg Imaginacija - splitsko društvo sociologa jednom mjesečno u Zoni održava predavanja o aktualnim društvenim pitanjima.