Po drugi put Ispod bine

07_11_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: ISPOD BINE / Press
Po drugi put Ispod bine

Sound art festival ISPOD BINE održat će se u Splitu od 10. do 12. studenog, a dio programa seli se na otok Vis 19. studenog. Na festivalu će se predstaviti 37 umjetnika kroz 11 različitih projekata.

Drugo izdanje sound art festivala ISPOD BINE održat će se u Splitu od 10. do 12. studenog, a dio programa seli se na otok Vis 19. studenog. U četiri dana festivalskog programa predstavit će se ukupno 37 umjetnika kroz 11 različitih projekata, od kojih neki premijerno, a zajednička poveznica svih je eksperiment i improvizacija u zvukovnoj umjetnosti.

Program kreće u petak, 10. studenog na novoj lokaciji, u svečanoj dvorani Umjetničke akademije u Splitu na Gripama. Festival otvara Instalacija Šilo, svojevrstan hommage skladatelju, pijanistu i autoru glazbe za legendarno Kugla glumište te utemeljitelju grupe Deep Throat Zoranu Šiloviću – Šilu (1952.-1982.). Ansambl u sastavu: Franjo Glušac (gitara), Tena Novak Vincek (violina), Andreja Kurelec Košavić (vokal, truba), Bruno Vorberger (bubnjevi), Ivan Marincel (trombon) i Damir Prica Kafka (klavir, sax), izvesti će 4 kompozicije u vlastitom aranžmanu prema Šilovim notnim zapisima koji će poslužiti kao predložak. Preko glazbenika i u prostoru Nikola Vincelj - Jinks projicirat će autorske slajdove bazirane na notnom zapisu Šilovih kompozicija, njegovih bilježaka i crteža. Nakon toga isti sastav glazbenika izvest će Preparirani projekt 3.0 koji se bavi stvaranjem glazbe i istraživanjem zvuka i načina sviranja na prepariranim akustičkim i električnim instrumentima uz upotrebu elektronike i efekata. Program u petak zatvara nastup međunarodnog Šalter ansambla. Ansambl Šalter elektroakustički je ansambl improvizatora koji čine neki od najinovativnijih pojedinaca glazbene scene Slovenije, Hrvatske, Srbije i Švicarske. Ansambl čine glazbenici: Roko Crnić (bas gitara, elektronika), Bertrand Denzler (tenor saksofon), Marina Džukljev (klavir), Tomaž Grom (kontrabas, elektronika), Jonas Kocher (harmonika), Samo Kutin (hurdy gurdy), Julien Mégroz (udaraljke), Srđan Muc (električna gitara, elektronika), Tena Novak Vincek (violina), Nenad Kovačić (udaraljke), Robert Roža (elektronika), Irena Tomažin (glas, elektronika).

Drugi dan, u subotu, 11. studenog, program festivala se vraća u Dom mladih i u prostor ISPOD BINE, po kojem je festival i dobio ime. Program u amfiteatru Doma mladih otvara Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša sa novim projektom Šahtofonija rumorista: Matrica kucanja na krov. Iz alatnice bivše tvornice hidrauličkih pumpi Jedinstvo dokotrljat će se na pozornicu amfiteatra Doma mladih u Splitu opružni muzički strojevi Šahtofoni stvarajući fuziju rusolovskih intonarumorija perfomera DB Indoša i Tanje Vrvilo, noise rocka - gitara, bubanj, bas i šahtofonska instalacija Ivana Bilosnića Bica, Ratka Danilovića i Nine Prišute (ex grupa SexA), free jazz saksofona Damira Prica Kafke i video performansa Ivana Marušića Klifa, pod nadzorom forenzičkih ogledala.

Nakon toga napokon se spuštamo ISPOD BINE gdje nas čekaju dva uistinu zanimljiva noise koncerta. Prvi na scenu izlazi splitski instrumentalni bend Bizon, koji će nas svojom nervoznom i bučnom glazbom uvesti u ono što slijedi, a to je prvi nastup kultnog avangardnog benda SexA nakon 90-tih! Ovaj put bez vokala, ali pojačani moćnim saxom Damira Price Kafke, svjedočit ćemo impro noiserskom koncertu istinskih legendi: Ivan Bilosnić - Bic (gitara), Nikica Prišuta / Nino (bas) i Ratko Danilović (bubanj).

O nastupu Ratko Danilović kaže: Radost zajedničkog muziciranja je konstanta koja se od samog početka provlači kroz "Sexu". I to je to, jednostavna i važna stvar koja se treba dešavati među ljudima kad nešto zajednički rade. Ova stvar se proširila i na svirku sa Damirom Pricom - Caprijem "Cul de Sac" (između ostalog!) s kojim ono sto trenutno svi skupa proizvodimo dobija još jednu extra dimenziju. Samoj muzici se ne postavljaju stilske odrednice ili bilo kakvi ciljevi. Dapače: takvo što se svjesno i namjerno izbjegava ili se samovoljno u vlastite svrhe upotrebljava. Važno je da svako ima prostora da diše, a ono sto se treba desiti - će se i desiti.

Treći dan festivala posvećen je dijalogu akustičkih i elektroničkih instrumenata a otvorit će ga solo nastup Alena Sinkauza, muzikologa i skladatelja koji proučava hibridnost spajanja glazbenih i kazališnih principa u izvedbi, te improvizaciju kao istraživački orijentir za nove izvedbene formate. Izvest će La casa verde, solo koji je nastao na Silbi za njegovog rezidencijalnog boravka u sklopu platforme SEA Silba Environment Art.

Večer se nastavlja nastupom mladih snaga SO BEAST (Michele Quadri i Katarina Poklepović), koji koriste sampleove i field recordings-e izvučene iz burnog gradskog kaosa i izoliranih prirodnih okruženja, digitalni klavir, električnu gitaru, ritam mašinu, live elektroniku, perkusije i vokale, a završavamo improviziranim live nastupom mladog splitskog DJ-a Cuisine Dub.

Tijekom festivala u Domu mladih, a u sklopu projekta NMG@PRAKTIKA bit će postavljena interaktivna osmokanalna prostorno-zvučna instalacija Hrvoja Pelicarića: Smanjena točka protoka (za sferu, 8 ear-piece zvučnika i Umwelt) koja se sastoji od sfere za glavu slušatelja opremljene minijaturnim višekanalnim zvučnim sistemom. Unutrašnji okoliš konstruiran je od isključivo zvučnog materijala, reproduciranog u kontroliranim uvjetima sfere, dok su ostali podražaji svedeni na minimum.

I, obzirom da je 3 dana zvukovne umjetnosti ipak premalo, festival ISPOD BINE u suradnji s austrijskim Black Page Orchestra organizira field trip na otok Vis 19. studenog, gdje će članovi Black Page Orchestra; Leonhard Garms, Igor Gross, Alessandro Baticci, Luca Lavuri,Alfredo Ovalles, Matthias Kranebitter, izvesti skladbu Karlheinz Stockhausena: Mikrophonie I (1964) za tamtam, dva mikrofona, 2 filtera i kontrolere u portu za podmornice u uvali Rogačić na otoku Visu.

Njemački skladatelj Karlheinz Stockhausen jedan je od najznačajnijih skladatelja 20. stoljeća, poznat, između ostalog, po svom inovativnom radu na području elektroničke glazbe. Jedna od njegovih centralnih skladbi na tom području te jedno od najinovativnijih glazbenih dijela prošlog stoljeća uopće upravo je skladba Mikrophonie I. Ansambl Black Page Orchestra izvest će skladbu na velikom tamtamu koji su sami izradili u ljeto 2017, a to će biti druga izvedba ovog djela nakon bečke premijere u sklopu festivala Unsafe+sounds, a istovremeno i prva izvedba u Hrvatskoj.

Organizator i producent festivala je udruga Mavena – 36 njezinih čuda, idejni začetnici i umjetnički voditelji festivala ISPOD BINE su Natasha Kadin i Hrvoje Pelicarić, koji je i tehnički direktor festivala. Tehnički realizatori su Frane Tošić i Eugen Jeličić, a za postav i dokumentaciju festivala zaslužni su Gildo Bavčević i Marin Renić. Vizualni identitet festivala napravili su dvojac Kazinoti & Komenda, uz tipografiju Iris Klarić i animaciju Tihane Mandušić.

Više o događaju na službenoj Facebook stranici festivala.


PROGRAM:

10.11. PETAK – UMAS Gripe, svečana dvorana

20 h
INSTALACIJA ŠILO / PREPARIRANI PROJEKT 3.0

Preparirani projekt 3.0 izvodi Elektroakustički preparirani ansambl, a Instalaciju Šilo Deep Throat the 3rd.
Franjo Glušac, Andreja Kurelec Košavić, Ivan Marincel, Tena Novak Vincek, Damir Prica Kafka, Nikola Vincelj – Jinks, Bruno Vorberger

21 h
ŠALTER ENSAMBLE

Roko Crnić, Bertrand Denzler, Marina Džukljev, Tomaž Grom, Jonas Kocher, Samo Kutin, Julien Mégroz, Srđan Muc, Tena Novak Vincek, Nenad Kovačić, Robert Roža, Irena Tomažin


11.11. SUBOTA – Dom mladih Split


20 h - Amfitetatar
DB Indoš: Kuća ekstremnog muzičkog kazališta
ŠAHTOFONIJA RUMORISTA: Matrica kucanja na krov
Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Ivan Bilosnić Bic, Ratko Danilović, Nino Prišuta, Damir Prica Kafka, Ivan Marušić Klif

22 h - ISPOD BINE
BIZON

Dragan Đokić, Luka Krstulović

Ex SexA + DAMIR PRICA KAFKA
Ivan Bilosnić Bic, Ratko Danilović, Nino Prišuta, Damir Prica Kafka


12.11. NEDJELJA – ISPOD BINE

20 h
ALEN SINKAUZ: La casa verde


21 h
SO BEAST

Michele Quadri i Katarina Poklepović

22 h
CUISINE DUB
(leftfield DJ set)


OFF PROGRAM:

10.-12.11. NMG@PRAKTIKA, Dom mladih
HRVOJE PELICARIĆ: Smanjena točka protoka (za sferu, 8 ear-piece zvučnika i Umwelt),
osmokanalna audio instalacija

19.11. 2017., Porat za podmornice, Uvala Rogačić, Vis
BLACK PAGE ORCHESTRA:
Karlheinz Stockhausen, Mikrophonie I (1964) za tamtam, dva mikrofona, 2 filtera i kontrolere
Leonhard Garms, Igor Gross, Alessandro Baticci, Luca Lavuri, Alfredo Ovalles, Matthias Kranebitter