PlayDrama izvodi Shakespeara

16_06_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: PlayDrama / arhiva
PlayDrama izvodi Shakespeara

Glumački studio PlayDrama završava sezonu izvedbama Williama Shakespeara u Amfiteatru Doma mladih. Imali smo priliku popričati o tome sa dvije dječje grupe studija prije njihovih generalnih probi.

Glumački studio PlayDrama završava sezonu izvedbama Williama Shakespeara u Amfiteatru Doma mladih. Kako je izgledao rad na predstavama? Što najmlađi polaznici studija misle o Shakespearu? Imali smo priliku popričati o tome se dvije dječje grupe studija prije njihovih generalnih probi.

Voditeljicu glumačkog studija i glumicu Petru Kovačić uhvatili smo dok je odrađivala završne pripreme pred generalnu probu dječje grupe. Objasnila nam je kako su nakon devet mjeseci rada, tri dječje i tri odrasle grupe spremile dvije komedije Williama Shakespeare – „Na tri kralja“ (jedna dječja grupa i dvije odrasle) i „San ljetne noći“ (dvije dječje grupe i jedna odrasla). Kada smo je pitali kako je s djecom raditi na Shakespearu, rekla nam je „Kad sam krenula radit s klincima ove godine, prvo sam ih pitala jesu li oni čuli za tog gospodina Williama Shakespeara i znaju li tko je to. Onda su oni svašta govorili. Čak su postavljali prizore da su Romeo i Julija gameri koji se ubiju jer im mama isključi Internet. Bilo je zaista veselo. Čini mi se da je s djecom lakše radit na Shakespearu nego s odraslima. Zapravo je jednako zahtjevno, ali na drugačiji način. Oni to shvaćaju puno zdravije nego mi i onda se super zabavljamo. Te rečenice se svode na neke normalne rečenice, a to je ono što želimo postić i to je ljepota tog rada.

Petra je naglasila da je tekst koji djeca govore minimalno prilagođen njima. Iako su u početku htjeli raditi prema motivima, ipak su se „odlučili uhvatit u koštac sa stihom i zakomplicirali si živote“. Ali nitko ne žali za tim jer su na kraju svi zadovoljni onim što su dobili.

Popričali smo i sa malim glumcima koji će na pozornici pokazati šti su sve naučili u zadnjih devet mjeseci. Luce, Đina i Marin glume u predstavi „Na tri kralja“. Svi su jako rano došli u PlayDramu. „Meni mama ide na PlayDramu i ona je prije mene išla. Teta iz vrtića je vidjela da ima neka PlayDrama i da ima dva slobodna mjesta i one su se upisale. Onda je meni mama rekla da je tamo super i mene je upisala. Meni se svidilo i nastavila sam“ – objasnila nam je Luce. Ona je dovela i svoju prijateljicu Đinu. „Meni je Luce rekla za PlayDramu jer je ona tamo išla. Rekla mi je kako je tamo super, koje rade predstave, kako glume, kako napreduju i rade, i ja sam rekla zašto ne probati. I onda me mama upisala, ja sam probala i sad ću nastaviti.“ – opisala je Đina. Marin je jako rano znao da se želi okušati u glumačkim vodama: „Kada sam imao 5 godina gledao sam jednu seriju o glumi i rekao „Mama meni se ovo sviđa“ i ona jer rekla 'Dobro, upisat ćemo te kad budem mogli' i eto. Tu sam“.

Iako su im tekstovi čudni i neke rečenice im nisu bile jasne kad su ih prvi put pročitali, njihove voditeljice su im pomogle. Objasnile su im ono što nisu razumjeli, a i neke duge dijelove teksta su skratile. Svo troje se složilo da im je zabavnije i lakše kada svi rade zajedno nego kada sami rade. Na pitanje znaju li tekst, svi su potvrdno odgovorili i rekli da oni tekst ne uče. Luce i Đina zapamte tekst kad ga ponavljaju na grupi, a Marin kaže da mu je dosta kući pročitati tekst nekoliko puta kada ga tek dobije i da ga već skoro zna. Treme među ovim malim glumcima nema, ali priznaju da će ih možda uhvatiti prije nastupa.

Irma i Lara dio su grupe koja sprema predstavu „San ljetne noći“. Obje su upisale PlayDramu jer jako vole glumiti. „Nisam uopće znala da ima PlayDrama, a onda mi je mama rekla ako sam zainteresirana da idem pošto volim glumit. Došla sam jedan put probat pa mi se svidjelo“, rekla nam je Irma. Lara je priznala da je glumila i prije nego je došla u PlayDramu: „Ja nekada znam zezat svoje prijateljice kao da se udrem i počnem plakati i onda je mama to jednom vidjela i rekla da postoji dramska grupa za djecu gdje glumimo razne stvari. Meni se to svidjelo pa sam došla ovdje i upoznala mnogo djece.“

Znale su tko je Shakespeare prije nego su počele raditi na ovoj predstavi. „Prva priča koju sam znala od njega je Romeo i Julija“ objasnila je Irma, a Lara se nadovezala „Zato što su radili mnogo dječje crtane filmove o Romeo i Juliji“. Obje su se složile da su im je Romeo i Julija draži do Sna ljetne noći jer nije toliko komplicirana priča. Ali tekst im nije bio težak za naučiti. Zapravo ga nisu učile nego su ga zapamtile ponavljajući na probama. Nekada im je bilo lakše raditi u grupi, a nekada kada su same radile. Irma je priznala da joj se nekada lakše koncentrirat kad je sama, a Lara je nadodala da je nekada lakše raditi sam jer sami sebe možete kritizirati i poboljšati. Ali ipak kažu da je sa grupom sve lakše i zabavnije.
Ni kod njih nema više mjesta velikoj tremi. Na početku predstave možda bude malo nervoze ali kad predstava krene nestane i to. „Pri početku se uvijek mislim što ako zaboravim tekst ili što će se dogodit ako se osramotim, ali onda kad dođem na pozornicu nekako sve to zaboravim i napravim to što smo učili na dramskoj“, opisala je Lara. „Meni se jednom dogodilo na predstavi da sam trebala glumiti da sam bolesna i da kišem. Ja sam imala naočale i meni su naočale ispale sa lice i onda sam se pravila da se to trebalo dogoditi. I to je izgledalo super, publika se smijala“, ispričala nam je Irma za kraj.

O GLUMAČKOM STUDIJU PLAYDRAMA
PlayDrama je počela prije 10 godina sa ciljem da se dovede još jedno dramsko kazalište u Splitu, više povezano sa suvremenim dramskim tekstom i suvremenim kretanjima u kazalištu. Među tim je osnovan i glumački studio PlayDrama koji sad završava svoju devetu sezonu. Razlika između rada s djecom i s odraslima postoji, ali neka traženja su zapravo vrlo slična. Vježbe koje djeca rade su na neki način pojednostavljene vježbe koje rade odrasli, a koje su vježbe koje se rade na svim akademijama na svijetu. Tijekom svih tih godina pristupi su mijenjani i radili smo različite tehnike. Mnogi vježbe i programi su nastali ako originalni programi studija. Rad je podijeljen u devet mjeseci. Dva puta tjedno se radi po sat i pol vremena. Obično se u prvoj trećini baziramo na vježbe i pripremu materijala da bi djeca i odrasli što bolje shvatili kasnije materijal u kojeg ulazimo. I onda se nakon otprilike tri mjeseca počnemo baviti nekim tekstom ili nekakvim konkretnim materijalom za izvedbu. Nakon toga se tri mjeseca bavimo razumijevanjem tog materijala, načinom na koji će se taj materijal postavit. U toj završnoj fazi se izvodi postavljane same predstave.
- Elvis Bošnjak, osnivač kazališta PlayDrama