Pisala i putovala u jugoistočnoj Aziji

18_05_2016  |  Autor: Ada Reić  |  Foto: Snežana Radojičić / Facebook
Pisala i putovala u jugoistočnoj Aziji

U trenutku kada je u Info zoni prepričavala svoje dojmove, Snežana Radojičić iza sebe je ostavila preko 45 000 kilometara puta prijeđenoga na dva kotača...

Snežana Radojičić, beogradska književnica koja je već nekoliko godina biciklom na proputovanju oko svijeta, svoju je balkansku rutu prilagodila i svratila po drugi put u Info zonu kako bi predstavila svoju novu knjigu te ispričala svoje dojmove s putovanja brojnoj znatiželjnoj publici.

Nomad je knjiga, nomad je Snežana

Nakon što ju je javnost upoznala nakon prvog romana, Zakotrljaj me oko sveta, objavila je još četiri knjige: Preko Himalaje i Gobija, Priručnik za kampovanje, Vodič za putovanje biciklom i najnoviju knjigu – Nomad. Nomad je ona sama, njena putovanja, misli, iskustva i dojmovi. Nomad je tek početak, kako u književnom smislu, tako i u njenim planovima i željama za vlastitu budućnost – putovanja za Snežanu neće stati, nikada.

U Zoni nakon 45 000 prijeđenih kilometara

U trenutku kada je u Info zoni prepričavala svoje dojmove, iza sebe je ostavila preko 45 000 kilometara puta prijeđenoga na dva kotača. Iako se, kaže, ne radi o puno zemalja (samo 36, 37) ona je u tim zemljama živjela i po nekoliko mjeseci i radila, odnosno intenzivno pisala i bila potpuno slobodna. Upravo te dvije stvari – sloboda i pisanje njena su motivacija i njen okidač zbog kojega je krenula na putovanje života. Bila je profesorica u školi, agentica za osiguranja i menadžerica za nekretnine, lektorica u novinama i nekoliko izdavačkih kuća. Stigla je do četrdesete godine i shvatila da je potpuno promašila svoj život, a da nije ni pokušala nešto s njim uraditi.

A onda je putovanje postalo život

Putovanje biciklom nametnulo joj se kao prirodna stvar jer je oduvijek voljela aktivnosti na otvorenom: šetnje, planiranje, odlaske u prirodu i počeka je živjeti samo za to, za vikende koji je čine sretnom, živom. Početna ideja bila je da putuje nekoliko godina i zatim se vrati kući. Pronašla je partnera za putovanje, koji je uskoro postao i partner za romansu te su zajedno krenuli na put. Nakon osam mjeseci ostala je u Turskoj, sama, preplašena i bez novaca. I onda kreće sasvim drugačije putovanje. Ono koje se više ne zaustavlja, koje je postalo životni stil, koje je postalo život. Prvih četrdeset godina života putovala je kroz knjige, a za sljedećih četrdeset nada se da će putovati fizički.

5 naj

Snežanina putovanja prate blogeri koji je podržavaju i obožavaju njene priče te su joj nekoliko puta pomogli da se na putovanju zadrži duže i da napiše nove blogove, nove knjige koje će ih uveseljavati.

Prepričati sva svoja putovanja u jednom predavanju uistinu je nemoguća misija, stoga je za publiku u Zoni izdvojila svojih 5 naj kategorija. Najgostoljubivija zemlja za nju je bila Turska, a Bali u Indoneziji smatra najboljim mjestom za život. Najljepši i najimpresivniji spomenik koji je vidjela jest onaj u Kambodži, hram Angkor. Grad koji je se najviše dojmio je Singapur a zemlja koja joj je nekako najteže pala bila je Kina. Za svaku svoju naj kategoriju publici je dala detaljno pojašnjenje uz napomenu da je za svakoga putnika mjesto u koje dođe jedinstven doživljaj i pritom vrlo osoban, subjektivan.

Na put je najpotrebnije nositi - volju

Nakon velike posljednje ture spremna je za nove izazove koji će je odvesti do Japana, Tajvana, Filipina i Južne Koreje. A kamo dalje, vidjet će. Na pitanje što je neophodno sa sobom nositi na ovakav put izdvaja primarno volju, a znatiželjnicima koje zanima zašto je odabrala biciklu kao prijevozno sredstvo Snežana kaže ‘jer ste dovoljno brzi da prelazite velike razdaljine a dovoljno spori da stanete, fotografirate, upijate boje i mirise i zvukove, nekog pozdravite.

Njen joj je bicikl omogućio da stane u Split i kratko nas pozdravi a zatim i da krene dalje, u nove pustolovine i avanture, nova otkrivanja svijeta, u početak neke nove priče, novog romana.