Skulptura u bestežinskom stanju

06_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: HULU
Skulptura u bestežinskom stanju

Radove okupljene pod nazivom Čovjek u kozmosu umjetnik je napravio roneći pod morem pokraj Milne na Braču, a skupina radova Kozmos u čovjeku nastala je u umjetnikovom studiju, gdje je u akvariju punom vode i soli oblikovao manje radove.

U subotu, 7.12.,u 12 sati u atriju Galerije umjetnina bit će otvorena izložba pod nazivom Skulptura u neutralnoj plovnosti kipara Petra Popijača
Predstavljeni će biti radovi nastali u sklopu kiparovog doktorskog istraživanja pri Akademiji likovnih umjetnosti (ZG) pod mentorstvom kipara Petra Barišića i teoretičarke i antropologinje Suzane Marjanić.

U uvjetima sličnim tzv. laboratorijima neutralne plovnosti svemirskih istraživačkih centara, umjetnik Petar Popijač promišlja odnos skulpture i čovjeka s kretanjima svemira. Radeći svoje skulpture pod vodom autor poništava gravitacijsku silu te se njegove skulpture o ovakvom prostoru slobodno kreću, sugerirajući da je stajanje na mjestu na bilo kojoj razini u svemiru zapravo nemoguće. U promišljanju svemira Popijač se interesira za mitologiju i kozmogoniju. Poput Homera ili Danteova Sizifa, Popijač se bavi pitanjem bestežinskog stanja i istražuje mogućnosti stvaranja skulpture u takvim uvjetima.

- Osim njihova izgleda, različitih veličina i oblika, neuobičajen je i način na koji su skulpture nastale. Radove okupljene pod nazivom Čovjek u kozmosu umjetnik je napravio roneći pod morem pokraj Milne na Braču, gdje je položio i tečaj za ronioca upravo kako bi mogao provesti ovaj kiparski eskperiment. Za izradu skulptura koristio je neuobičajen materijal, posebnu vrstu epoksi smole koja pluta ispod površine mora. Pri početku korištenja smola je podatna za oblikovanje i s vremenom se stvrdne. Druga skupina radova, Kozmos u čovjeku, nastala je u umjetnikovom studiju, gdje je u akvariju punom vode i soli oblikovao manje radove - napisao je u predgovoru Anđelko Mihanović.

Popijač se vraća u Split prvi put nakon 2013. godine kad je u podrumima Dioklecijanove palače izložio upečatljivu kiparsku instalaciju u armiranom betonu pod nazivom Uniforma.

Izložba se može pogledati do 18. prosinca 2019.