Pavel: Novi je album već spreman

30_07_2016  |  Autor: Karmen Širović  |  Foto: Goran Berović
Pavel: Novi je album već spreman

- Album je već spreman i jedva čekamo jesen da izađe novi sing, dok predstavljanje albuma planiramo u 2017. - najavila je Antonia Matković-Šerić u intervjuu uoči koncerta u splitskom Ljetnom kinu Bačvice.

Bend Pavel, čiju jezgru čine Antonia Matković-Šerić i Aljoša Šerić sviraju 30. 7., u sklopu serije koncerata Tramontana 2016, u splitskom Ljetnom kinu Bačvice, gdje će im se pridružiti Feredon, Fogsellers i The Bambi Molesters. Pavel vole i kritika i publika, spremaju novi album a skori koncert u Splitu i rad na novim stvarima bili su više nego dovoljan povod za intervju Karmen Širović s Antoniom.

Karmen: Na ovogodišnjem Porinu zaradili ste brdo nominacija za pjesmu Poslije nas – za pjesmu godine, najbolju izvedbu grupe s vokalom i najbolju produkciju. Koliko vam je „krivo“ što vam je hrvatski Grammy skliznuo kroz prste iz svih navedenih kategorija?

Antonia: Pa žao nam je jedino možda što nismo pokupili nagradu u kategoriji najbolje izvedbe grupe s vokalom, ostalo nismo očekivali, niti smo se nadali, pošto je pjesma izašla tek krajem godine. Sretni smo zbog prilike da nastupimo, volimo doći na dodjelu, družiti se sa dragim nam kolegama. S obzirom na sve okolnosti pjesma je postigla veliki broj nominacija pa nam je to pričinilo ogromno zadovoljstvo.

Karmen: Poslije nas uvod je i u novi album. U kojoj ste fazi priprema?

Antonia: Album je već spreman, snimljen je prije pola godine u slovenskom studiju RSL jako smo zadovoljni sa mixom kojeg radi Srđan Sekulović Skansi i jedva čekamo jesen da izađe novi singl, dok predstavljanje albuma planiramo u 2017.

Karmen: Već u ovoj pjesmi može se primijetiti neki novi zvuk Pavela. Glazbena kulisa singla Poslije nas neodoljivo podsjeća na onu iz vesterna. Ide li Pavel nekim novim glazbenim putovima?

Antonia: Aljoša je autor glazbe i teksta pa je to prikaz razvitka njegovog stvaralaštva. Mala promjena u zvuku se dogodila s pjesmom Čuvaj me i nastavila se pjesmom Poslije nas, novi album donosi i noviji zvuk, ima više alt country prizvuk, složenije aranžmane, puno truba, violina, nešto je plesniji za razliku od posljednjeg.

Karmen: Najnoviji singl Vrijeme života začinjen je utjecajima irske tradicionalne glazbe, koji su najizraženiji u dionici violine. Odakle inspiracija?

Antonia: Aljoša je ljubitelj alt country glazbe i ono što sluša utječe i na njegov rukopis u pjesmama, irski štih je možda došao nenandano zbog samog zvuka i atmosfere violine koja svira tu melodiju na početku pjesme. Svakako je laskajuće što smo se dotakli i irske glazbe, ima tu nečeg, ako ikome zazvučimo kao The Pouges, tim bolje.

Karmen: Do sada je Aljoša bio zaslužan za autorski potpis Pavela. Hoće li na novom albumu još netko sudjelovati kao autor tekstova i glazbe? Sudjeluju li i drugi članovi benda u kreativno-stvaralačkom procesu?

Antonia: Novi album, kao i svaki prethodni, u potpunosti potpisuje Aljoša, bend doprinosi na samom snimanju, pa se ponekad prvotne ideje malo izmijene. Lijepo je raditi na taj način jer svatko osjeća da daje doprinos u konačnom zvuku pjesme. Aljoša je vrlo precizan i temeljit pa sami demo snimak već zvuči dosta određujuće i zgotovljeno.

Karmen: Ono što Pavel razlikuje od ostalih hrvatskih bendova, između ostalog, jest bogatija instrumentalna podloga benda koja se od klasičnog pop-rock sastava razlikuje po tome što sadrži i trubu, violinu i violončelo. Koliko taj broj instrumenata i izvođača dodatno komplicira ili osvježava bend? Mislim pritom od same organizacije proba i koncerata pa do onog skladateljskog i aranžerskog dijela?

Antonia: Definitivno si nismo olakšali organiziranje koncerata, osmero nas je i za početak trebamo svi biti slobodni na određeni datum koncerta, što nije problem jer nam je svima Pavel prioritet. Jako smo dobra ekipa, dobro se zabavljamo, razmirice prije završe no što započnu i to je ono najbitnije. Svi dijelimo istu ljubav prema pjesmama koje Aljoša napiše. Kad imamo koncerte, nalazimo se na probama svaki tjedan, imamo ustaljeni ritam.

Karmen: Pavel prije Antonije Matković i sada…Koliko se toga promijenilo i na koji način ženski glas diktira neki novi zvuk i tretman u skladanju pjesme?

Antonia: Pjesma Čuvaj me sugerirala je ženski vokal. Aljoša je od samog starta znao da bi je ja trebala pjevati, a kako sam tada bila nova u bendu, jako sam bila suzdržana jer nisam poznavala Pavelovu publiku, pa samim time i reakciju na to da po prvi put lead vokal bude isključivo ženski. Sva sreća pa je pjesma dobila i više nego izvrstan odjek u javnosti i njome smo pridobili još jedan novi dio publike, onaj koji isključivo sluša radio i prati hitove.

Karmen: Iz perspektive zagrebačkih Splićana, kakva vam se čini glazbena ponuda u centru Dalmacije? Ljeto je, odmah je življe, a bogatija je i ponuda koncerata i festivala, pokreću se neki novi glazbeni događaji… Uzmimo za primjer i nadolazeću Tramontanu.  Međutim, što je sa zimom? I Pavel nam najčešće dolazi s ljetnim vrućinama…

Antonia: Imamo sreću što smo do sada u Splitu nastupili već dvaput i svaki put na prekrasnim lokacijama, grad živi punim plućima, turista je sve više, a publika je raznovrsna. Tramontani se jako radujemo, još nismo nastupali na Bačvicama, tako da očekujemo dobar provod i koncert. Aljoša i ja smo rođeni u Splitu, volimo ga i volimo doći u Dalmaciju, no ipak moramo primijetiti da smo se iznenadili kad smo čuli koliko mladih pohodi klubove u kojima se puštaju tzv. narodnjaci. Voljeli bi kad bi se vremenom publika ipak malo isprofilirala i našla put do kvalitetnijih tekstova i melodija.

Karmen: Pjesmom Autentično osrednji sudjelovali ste na Splitskom festivalu 2014. godine. Je li to bio samo izlet na Prokurative ili vas možemo očekivati i na nekom nadolazećem izdanju?

Antonia: Možda se još ponekad pojavimo na Splitskom festivalu, ove smo godine bili spriječeni i djelomično zbog moje trudnoće, ali i toga što nismo imali odgovarajuću pjesmu. Jako smo sretni što je upravo Autentično osrednji bila premijerno izvedena na Splitskom jer je postala ljetni hit, a Aljoša je bio počašćen nagradom za najbolji tekst.

Karmen: Ubrzo će se vaša obitelj proširiti za jednog člana. Antonia i Aljoša, čestitam na nadolazećoj prinovi! Antonia, pretpostavljamo da ćeš barem na kratku pauzu? Što će biti s bendom? Dolazi li neka zamjena ili svi uzimaju godišnji?

Antonia: Pavel svakako nastavlja s koncertima, ali u nešto drukčijem sastavu jer smo pozvali jednu divnu pjevačicu Anu Klabučar da me mijenja u pjesmama koje pjevam dok se ne vratim. Bebu očekujemo početkom listopada pa pretpostavljam da ću uspjeti vratiti se već s proljećem ili ljetom 2017. Koliko god to beba bude dozvoljavala. Jako se veselim idućem ljetu kada ću na koncerte dolaziti sa svojom malenom, radujem se svemu novom što me čeka.

Karmen: Je li Pavel uopće više Pavel bez Antonije?

Antonia: Ja za sebe mogu reći da mi je dolazak u bend promijenio život, sa svim sam pjesmama emotivno vezana, definitivno sam sastavni dio Pavela. Ni ja nisam više ista bez njega, nadam se da je obostrano, a mislim da je.:)