Pauk ili žohar?

06_12_2006
Pauk ili žohar?

"Kako osjetimo da kolektivna svijest stremi ka pozitivnoj akciji, tako će skarabeja oko fontane biti sve više. Tako ćemo nehotice sagraditi spomenik oko spomenika, organsku strukturu kao simbol borbe za zanimljivije sutra. Koliko ćete skarabeja jednog dana pokazati djeci, ovisi i o vama."

U petak ujutro su u Marmontovoj, oko naše nam pirje, osvanuli šablonski iscrtani likovi. Taj isti lik ste mogli u subotu ujutro vidjeti u đardinu na jednoj od klupica koja je, usput rečeno, bila "tapecirana". Čudite se "tapecirana"…onda sigurno niste vidili Grgurov "ranjeni" palac. Splićani su ovih dana mogli samo nagađati o čemu se zapravo radi. Odgovor na to mi je dao jedan od troje tvoraca, svi su usput rečeno željeli ostati anonimni...



"Pauk" ili "žohar" pitanje je sad?
(smijeh) Skarabej. Zašto? Zato što je skarabej kod Egipćana bio simbolična i značajna životinjica. No, uzgred toga što je u simbolici mrtvim tijelima na koja je stavljen davao novi život, prvi dio priče je da smo željeli tako vratiti mrtvu i osakaćenu fontanu u "ulici živih" .

Inače, Split ima puno problema sa funkcijom urbanih površina i mislim da je ovo pomalo vandalistički, pomalo izazivački način da se kultura grada oplemeni.

Drugi razlog je da smo željeli napraviti analizu "primjećivanja" novitadi u gradu jer smo već predosijećali da ćemo se dobro zabaviti gledajući sa strane.

Treća stvar, skarabeji simboliziraju sve one koji se osjećaju spremnima da promijene nabolje ovaj grad. Kako osjetimo da kolektivna svijest stremi ka pozitivnoj akciji, tako će skarabeja oko fontane biti sve više. Tako ćemo nehotice sagraditi spomenik oko spomenika, organsku strukturu kao simbol borbe za zanimljivije sutra. Koliko ćete skarabeja jednog dana pokazati djeci, ovisi i o vama.

I, kako je prošlo?
Raznoliko. Dječica su se igrala I bilo im je zabavno. Mislim da su ovako iskreno "doživjeli" fontanu. Mladost se uglavnom čudila i smiješila, dok je populacija srednjih godina nezainteresirano prolazila s grčem na licu i mišlju da ih od nekud snima kakva skrivena kamera.
Penzioneri su pak kleli nebo, svece, vlast i male penzije. Kakve to veze ima sa skarabejima, ostat će i nama misterija:)

A klupica i Grgurov palac?
Klupica je bila čisto spoj nesretne funkcionalne osobine koja se manifestira u vidu jako hladne pozadine nakon kraćeg sjedenja i stare bakine "uzmi Slobodnu i metni pod guzicu da ne priladiš bubrige" rečenice sjetnog prizvuka. Zato smo u subotu put pod noge do modne metraže po par metara materijala i po spužvu, u cilju ugodnijeg sjedenja i pogleda na Grgura i plakat Zlatnih vrata.


Kako su to prolaznici prihvatili?
Hm…u prvih pola sata jedan djedica nam je ukrao komad spužve, cijeli dan nitko nije htio sjest na klupu, a u noći je iščezla jer je sutradan nismo našli. Dakle, sve je prošlo kako smo predvidili.
Split je grad po imenu, a po zajedničkom duhu je još pećina.

Projekt Grgurovog palca nam nije poljuljao uvjerenja. Dakle, ideja je bila da palac zamotamo u zavoje i vidimo (a i snimimo:) ) reakcije ljudi. Ipak, Grguru treba malo odmora od pustih želja, heheh…

Naravno, na početku je tolerancija bila na visokom nivou i uz pokoji osmijeh mladosti, slikavanje mobitelom i prepričavanje ostalima, izgledalo je kao da će šala proć idealno. Nažalost, šalu nije prepoznala dotična brkata nakupina nervoznog mesa, pa je isti iskidao zavoj i ostavio ga na skalama ispod. Svašta…

Zašto niste zavoje vratili?
Snimili smo šta smo trebali.

Ok, spomenuli ste projekt, što namo možete reći o tome?
Iskreno, za prezentaciju na fakultetu. Ali, i kad to prođe nastavljamo dalje…ne bi o tome koliko "dalje", no eto, nadam se da nećemo biti sami u ovome.

Skarabeji su osvanuli u Slobodnoj i Jutarnjem, kako to komentirate?
Nemamo komentara. Po našem mišljenju su mogli dublje propitati temu, možda i razmisliti o problemu tu i tamo.

I što biste za kraj rekli našim sugrađanima?
Nismo nikakve budale, ni jehovi, ni sotonisti, hahah…samo želimo učinit grad zanimljivim urbanim atrakcijama. Ako i ne uspijemo, svejedno je sve ovo dobra zajebancija. Imat ćemo šta pričat i našoj djeci :)
razgovarala: voxignis
foto: Stipe M. i voxi