Paruničina poezija je čudan spoj

12_04_2013 / 19:37h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Ivan Bošković
Paruničina poezija je čudan spoj

Uredništvo splitskog časopisa The Split Mind u srijedu je u knjižnici na Mejama organiziralo treću po redu večer poezije hrvatske pjesnikinje Vesne Parun povodom 91. godišnjice njenog rođenja.

Uredništvo splitskog časopisa The Split Mind u srijedu je u knjižnici na Mejama organiziralo treću po redu večer poezije hrvatske pjesnikinje Vesne Parun povodom 91. godišnjice njenog rođenja. Lik i djelo ove pjesničke ikone komentirale su glumica Bruna Bebić Tudor i pjesnikinja Katja Grcić, a voditelj je bio Luka Krstulović, član uredništva The Split Minda.

Pred okupljenom publikom koja je i sama sudjelovala u razgovoru, Bruna Bebić Tudor rekla je kako se često susreće s pjesmama Vesne Parun, govori o njoj i radi poeziju na glumačkoj akademiji gdje predaje. Smatra da je Paruničina poezija čudan spoj muškog i ženskog pjesništva gdje se isprepliću ranjivost i osjećajnost s prodornošću i razotkrivanju rana društva što je češća karakteristika u muškom pjesništvu.

Mlada splitska pjesnikinja Katja Grcić drži da je Parun bila jedna od onih kontra struje, a na pitanje da usporedi svoje stvaralaštvo s Vesninim, odgovorila je: -Moj stil je vrlo konfuzan i teško je sastaviti zbirku. Eksplozivnost i cvjetanje stiha kod Vesne su konstanta, a kod mene su prisutne varijacije. Nekako se više povezujem s poezijom koju je pisala u svojim poznijim godinama.

Najpoznatija pjesma naše najveće pjesnikinje je nesumnjivo Ti koja imaš nevinije ruke koja, nažalost, nije pročitana, ali je se nije moglo zaobići: -To je pjesma u kojoj se može prepoznati većina ljudi. Jedna fatalna ljubav odredila je njen život, a svoju emociju je izrazila kvalitetnom pjesmom- rekla je splitska glumica.

Pjesme Kad bi se moglo otputovati, Za sve su kriva djetinjstva naša, Bila sam dječak i Pred morem kao red smrću pročitale su Tena Tadić i Katarina Romac, studentice druge godine glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Katja Grcić čije su se pjesma U traženju nekih riječi i Uljez u tebi također čule, mišljenja je da, iako je Vesna Parun bila razočarana uvjetima u kojima je skončala, imala putanju i jasan izbor: - Bitno je da stvarate. Vlado Kristl i Vesna Parun su rijetki koji su ostali pri tome što jesu i zato ih treba cijeniti.

Što više napisati uz ovakvu misao? Osim izraziti želju da ovakvih pjesničkih večeri bude što više kako bi nam mogle uljepšati svakodnevicu.