Ovog tjedna na Platformatu

15_05_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Platformat
Ovog tjedna na Platformatu

Platformat - festival nezavisne kulture i umjetnosti odvija se tijekom cijelog svibnja. Evo što nas očekuje ovog tjedna.

Ponedjeljak, 15.05. u 20 sati, Chillton bar (Jadranska 1, Split)
Info zona poziva na razgovor ugodni u bašti ugodnoj na temu: Što nakon akademije?

Svake godine veliki broj mladih nada se upisu na neku od umjetničkih akademija u zemlji i inozemstvu. Zbog ograničenog broja mjesta za brucoše mnogi od njih pokušavaju i više godina za redom, dok ili ne uspiju ili ne odustanu od te ideje. A što nakon završetka akademije? Postoji li tržište rada na kojem mogu sudjelovati? Mogu li se nadati relativno brzom pronalasku posla u struci ili je potrebno dodatno se educirati i upustiti se u nemirne poduzetničke vode? Ili i jedno i drugo? Odgovore na ova ali i mnoga druga pitanja ponudit će trojac Veljko Popović, Mišo Komenda i Siniša Novković.

Ponedjeljak, 15.05. i utorak 16.05. u 17 sati, garaža u klubu Kocka (Dom mladih)

Dvodnevna radionica sitotiska na tkanine - Mjesečnica
Uz stjecanje osnovnih znanja o sitotisku na tkanine, sudionici/-e programa imat će priliku na kuhinjske krpe otisnuti slogane koje sami osmisle na temu Moje tijelo – moja odluka. Krpe sa sloganima bit će korištene u sklopu programa Mjesečnica – festivala ženskog stvaralaštva koji organizira udruga Domine. Broj sudionika je ograničen, prijave su obavezne na mail: [email protected]

Utorak, 16.05. u 20 sati (otvaranje), Dom mladih (galerija MKC-a)

Izložba Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike predstavlja pregled dizajnerskog rada jednog od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih i medijskih umjetnika, Dalibora Martinisa, kojemu je prije svega nekoliko mjeseci priređena i velika retrospektiva u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je većinom o izložbenim plakatima realiziranima u kontinuitetu od ranih 70-ih do kasnih 80-ih godina za Galeriju suvremene umjetnosti (današnji MSU) u Zagrebu, filmskim plakatima za autore kao što su Rajko Grlić i Lordan Zafranović, ali i referentnim umjetničkim projektima idejno bliskim Martinisovoj dizajnerskoj produkciji. Izložba uključuje i takozvane televizijske grafike (telope) koje je Martinis dizajnirao u suradnji sa Sanjom Iveković za Radioteleviziju Zagreb 70-ih.

Kao i nedavna mini-retrospektiva Željka Borčića u HDD galeriji i retrospektiva plakata Gorkog Žuvele upravo održana u Galeriji umjetnina u Splitu, ova izložba također otvara i iznimno zanimljivu temu konceptualne umjetnosti i dizajna.

Izložba ostaje otvorena do 26.05, a može se pogledati svaki dan od 14 do 21 sat (osim nedjeljom).

Za vrijeme trajanja izložbe, 17. svibnja u 11 sati, u prostorima Umjetničke akademije u Splitu, Zagrebačka 3, održat će se predavanje Marka Goluba pod nazivom Ovaj plakat nije dobar plakat – Grafički dizajn i konceptualna umjetnost.

Utorak, 16.05. u 20 sati, dvorište ispred kluba Kocka (Dom mladih)

Zvjerinjak (Bitcherin, Flomaster, queerANarchive, Queer Sport Split)
Zajednički društveni program splitskih LGBTIQ organizacija uz glazbu, sitotisak, kukičanje i osvježenja zagrijava vas za mjesec splitskog pridea. Na Zvjerinjaku je svaki put veselo i šareno uz ugodni razgovor i druženje.

Subota, 20.05. u 16 - 20 sati; Turska kula
Cirkomat 

Udruženim snagama Kam Hram i ROOM 100 subotnjem popodnevu u prirodi daju novu dimenziju - onu zračnu, žonglersku i akrobatsku. Dođite u subotu 20.05. na Tursku kulu,družite se s cirkuskim umjetnicima i naučite više o zračnim vještinama - svila, trapez, hoop - poi, hulahoopu, akrobatici i kontorcionizmu.
Prijave su obavezne na [email protected] ili [email protected]. Prijavitelji trebaju imati 15+ godina!