Ovo nisu predizborna obećanja

19_05_2013 / 18:00h  |  Autor: G.B.
Ovo nisu predizborna obećanja

Jedna od posljednjih odluka splitskog Gradskog vijeća prije lokalnih izbora bilo je usvajanje novog Gradskog programa za mlade. Iako podsjeća na zbirku predizbornih obećanja, riječ je o službenom gradskom dokumentu.

Jedna od posljednjih odluka splitskog Gradskog vijeća prije lokalnih izbora bilo je usvajanje novog Gradskog programa za mlade. Riječ je o drugom izdanju dokumenta koji sumira niz mjera kojima bi se trebala unaprijediti kvaliteta života mladih u Splitu. Iako podsjeća na zbirku predizbornih obećanja, riječ je o službenom gradskom dokumentu.

Još jedan pokušaj unapređenja kvalitete života mladih u Splitu

Istim je već trebao rezultirati Gradski program djelovanja za mlade usvojen 2006. godine. Izradi tog dokumenta prethodio je višemjesečni rad u radnim skupinama u kojima su bili predstavnici institucija i organizacija civilnoga društva, nizom javnih akcija pokušali su se uključiti i drugi mladi, a sve je kulminiralo velikom javnom raspravom o predloženim mjerama nakon koje je uslijedilo nekoliko manjih rasprava i usklađivanje mjera sa pročelnicima gradske uprave. Rezultat svega je rijetko koja realizirana mjera. Prvi saziv Savjeta mladih stoga je 2008. odredio tridesetak prioriteta koji su bili relativno lako provedivi, ali ni to nije promijenilo situaciju na bolje.

Drugi saziv Savjeta mladih je početkom 2011. najavio fokusiranje na tek nekoliko mjera, no na kraju se odlučio na izradu potpuno novog Programa. Inicirali su provođenje sociološkog istraživanja o potrebama mladih na području grada Splita, a paralelno su uspostavili i radne skupina koje su činili predstavnici gradske uprave, institucija i malobrojnih zainteresiranih udruga. U nasljedstvo trećem, aktualnom, sazivu gradskog Savjeta mladih ostavili su tako prijedlog Gradskog programa za mlade kojeg čini svega trideset mjera koje su Gradski vijećnici, i ovoga puta, svesrdno podržali.

Osnivanje Ureda za mlade čini razliku

Aktualni Program tako, među ostalim, predviđa već ove i iduće godine povećanje iznosa stipendija, sufinanciranje prvog zaposlenja mladih, otvaranje poduzetničkog inkubatora, povoljne kreditne linije za stambeno zbrinjavanje mladih, dodjeljivanje gradskih prostora udrugama mladih te osnivanje čak triju zaklada – za potporu mladim znanstvenicima, za stipendiranje mladih smještenih u institucijama ili kod udomitelja te za neovisnu kulturu i kulturu mladih i za mlade.

Ono što svakako čini razliku u odnosu na prethodni Program jest jedna od mjera koja u 2014. predviđa osnivanje Ureda za mlade pri Gradu Splitu koji bi bio nadležan za provedbu Gradskog programa za mlade.

Savjet mladih: Dođite na okrugli stol, krenimo s Programom!

Povodom usvajanja Gradskog programa za mlade, Savjet mladih Grada Splita poziva predstavnike udruga mladih i za mlade na okrugli stol kako bi ostvarili dijalog, percipirali izazove te definirali strategije i prioritete u nastojanjima što skorijeg početka realizacije predviđenih mjera. Okrugli stol će se održati u srijedu, 22. svibnja u 18 sati u Info zoni.