Overflow preplavio Kocku

26_12_2013 / 18:11h  |  Autor: Lovre Bilić  |  Foto: kum-split.hr, arhiv
Overflow preplavio Kocku

Kada je riječ o kvalitetnim nastupima uživo, Overflow je ime koje zaslužuje posebnu pozornost. Koncert Overflowa u Kocki nije bio nikakva iznimka od pravila, a pjesme s novog albuma pokazuju da bend definitivno ne stagnira.

Kada je riječ o kvalitetnim nastupima uživo, Overflow je ime koje zaslužuje posebnu pozornost. Ovaj legendarni melodic punk bend iz Koprivnice svojim izvrsnim autorskim radom, koji u stopu prati neviđena količina energije live nastupa, može se bez ikakve dileme mjeriti s najpoznatijim svjetskim predstavnicima istoimenog glazbenog pravca. To nije subjektivno mišljenje – to je činjenica! Sasvim je nebitno slušate li žestoku glazbu i jeste li na ti s melodičnim punkom ili ne. Ako vam krv ne prostruji žilama munjevitom brzinom i ne osjetite nezaustavljivi nalet adrenalina izazvanog glasnim, žestokim i harmoničnim punk simfonijama, možda bi bilo najbolje da provjerite puls da se ne bi pretvorili u hodajućeg mrtvaca ili vampira.

Koncert Overflowa u Kocki nije bio nikakva iznimka od pravila. Pjesme su tekle sasvim fluidno jedna za drugom, bez dužih pauza i nepotrebnih uvoda. Sviračka izvedba pojačana mladim snagama na ritam sekciji toliko je impresivna, kompaktna i kirurški precizna da je na trenutke lako zaboraviti da slušate punk band. Premda starije pjesme vjerno prate recept melodic punka, kvaliteta kompozicijske dinamike, neprekidno pumpanje gitarskih rifova na podlozi gromoglasnog ritmičkog naboja i upečatljva snaga Žikinog vokala elementi su koji zajedno tvore jedinstvenu cjelinu i uništavaju svaku pomisao na moguću generičku derivaciju zvuka iz unaprijed definiranih žanrovskih granica.

Bend definitivno ne stagnira, što najbolje pokazuju pjesme s novog albuma Overflow i Miškina, na kojem su prvi put u svojoj dugačkoj karijeri zapjevali na hrvatskom jeziku kroz glas pjesnika Mihovila Pavleka Miškine. Motivi teških uvjeta života na selu, siromaštva, gladi i zime neočekivano su pronašli mjesto u okviru zvuka Overflowa, dok se reanimirani zapisi Miškine poput prokletstva vraćaju kao distorizirane himne iz prošlosti naglašavajući aktualno stanje u zemlji. Težinu stihova nosi glazba pa se brzina melodic punka transformirala u sporije, mid tempo kompozicije epohalnog karaktera i raskošnih vokalnih melodija. Kontinuitet nastupa nije bio narušen jer su nove pjesme repertoaru donijele širinu i heterogenost kakvu bend dosad nije imao. Set lista uključivala je brojne starije uspješnice kao što su Dorothy, Pussy Eater, Hit Me, Panic Attack, Doctor's tune, Dora i Wasted, dok su novi hitovi Pjesma Međimurskog Zlatara, Invalidova Pjesma i Bijeda dočekani od publike s podjednakim oduševljenjem.

Kraj nastupa obilježila je pjesma Orač, koja svojim desetominutnim drone razvlačenjem zaokružuje tragičnu sudbinu Pavleka Miškine, gura bend na teren art rocka i pruža prijeko potrebnu katarzu u sklopu grandioznog finala. Za sve vas koji niste bili na koncertu, još nije kasno – zavalite se u fotelju, pazite na prehranu, uživajte u praznicima i slušajte Overflow. Zašto? Zbog toga što se radi o najboljem hrvatskom punk bendu. Činjenica!