Ovako Klub Zona grije u prosincu!

27_11_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Ovako Klub Zona grije u prosincu!

Sa 40-ak sati programa i 20-ak edukacija, izložbi, predavanja i tematskih druženja sigurno će se i na kraju godine Klub Zona mnogima nametnuti kao dobar izbor. Tako će u 2018. upisati više od 400 sati besplatnog programa raspoređenog u 275 termina.

Iako je program Kluba Zona u prosincu ustuknuo pred blagdanskom euforijom i većinu događanja nudi u prvoj polovici mjeseca, sa 40-ak sati programa i 20-ak edukacija, izložbi, predavanja i tematskih druženja sigurno će se i na kraju godine mnogima nametnuti kao dobar izbor. Tako će u 2018. godini upisati više od 400 sati besplatnog programa raspoređenog u 275 termina u kojima su mladi uz birane voditelje i realizatore programa kvalitetno provodili slobodno vrijeme, socijalizirali se, razvijali svoje potencijale i motivirali se za aktivno sudjelovanje u društvu.

KLUB ZONA U PROSINCU

Biciklopopravljaonica / subota, 1.12. / 17:00-20:00
Radionica keramike / ponedjeljkom do 17.12. / 18:00
Šah u Zoni / ponedjeljak, 3.12. / 20:00
Diskusija: (Ne)izlaznost mladih na izbore za Europski parlament / utorak, 4.12. / 12:00
Nagradni kviz: Quiz, drugs and r'n'r* / srijeda, 5.12. / 19:30
Predavanje: Rješavanje sporova mirenjem / četvrtak, 6.12. / 19:00
Večer modernih društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota 8.12. / 20:00 – 00:00
Izložba: Skriveni svijet beskućništva / ponedjeljak, 10.12. / 11:00
Predavanje: Što nakon čaše previše? / utorak, 11.12. / 18:30
Književna čajanka: Zbogom oružje (E.Hemingway) / utorak, 11.12. / 20:00
Na kavi sa Savjetom mladih: Aktualnosti / srijeda, 12.12. / 18:00
Studiranje na britanskim sveučilištima / srijeda, 12.12. / 19:30
Radionica izrade svijeća - humanitarno izdanje* / subota, 15.12. / 17:00
Radionica keramike - humanitarno izdanje* / subota, 15.12. / 17:00
Šah u Zoni / ponedjeljak, 17.12. / 20:00
Izložba: Snovi su stvarnost bez dimenzija - Tko sam ja?/ utorak, 18.12. / 19:00
Edukacija: Erasmus+ projekti - od prijave do provedbe* / četvrtak, 20.12. / 10:00 - 14:00
Večer modernih društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota 22.12. / 20:00 – 00:00
The Split Mind: Književni kviz / petak, 28.12. / 20:00

Za događanja s * potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na klubzona.net.

Od listopada je u Klubu Zona prva subota u mjesecu, od 17 do 20 sati, rezervirana za Biciklopopravljaonicu. Nova prilika za besplatni popravak, druženje i učenje bit će u subotu, 1. prosinca. Volonteri splitske biciklopopravljaonice uklanjaju kvarove na biciklima, čine ih funkcionalnijima i sigurnijima te prenose svoje znanje o održavanju bicikala.

Ciklus radionica keramike započet u listopadu završit će 17. prosinca pa će Artist Vito radionice održati još samo tri prosinačka ponedjeljka, od 18 do 20 sati. Sadržaj radionice ne veže se na prethodnu radionicu pa se grupa stalno popunjava. Sudjelovanje je besplatno, ali je potrebna rezervacija mjesta putem prijavnice na klubzona.net.

Od listopada se svakog drugog ponedjeljka u 20 sati u Klubu Zona održava druženje šahista i onih koji će to tek postati. U blagdanskom duhu Šah u Zoni održat će se 3. i 12. prosinca, a šahisti Šahovskog kluba Student rado prenose znanje ili prihvaćaju poziv na dvoboj.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u utorak, 4. prosinca, u 12 sati u Klubu Zona organizira diskusiju o izlaznosti mladih na izbore za Europski parlament. Namjera je kroz kratko predavanje za srednjoškolce i studente te razmjenu ideja pronaći odgovore na pitanja kako i zašto povećati izlaznost. Predstavit će se i projekt ovajputglasam.eu koji kroz kampanju i online platformu prvenstveno mladima pruža priliku da doprinesu informiranju šireg građanstva o nadolazećim izborima i važnosti članstva Hrvatske u EU.

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti Liga za prevenciju ovisnosti pripremila je prigodan nagradni kviz znanja - Quiz, drugs and r'n'r. Koliko srednjoškolci znaju o psihoaktivnim sredstvima i rocku četveročlane ekipe mogu pokazati i dokazati u srijedu, 5. prosinca, od 19:30 u Klubu Zona. Dovoljno je da voditelj ekipe rezervira mjesto na klubzona.net.

U četvrtak, 6. prosinca, u 19 sati u Klubu Zona održat će se predavanje Rješavanje sporova mirenjem. Ivan Matešić iz Centra za mirenje, medijaciju i razvoj komunikacija, akreditirane institucije za mirenje, predstavit će mirenje kao model komuniciranja u rješavanju spora, svađe i sukoba te objasniti sam postupak koji se sve češće primjenjuje i u pravosuđu.

Još uvijek najpopularnije večeri društvenih igara u Dalmaciji u prosincu će se u Klubu Zona održati 8. i 22. prosinca, od 20 sati do ponoći. Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST na Večeri modernih društvenih igara Ajmo se igrat! donosi svoju bogatu kolekciju igara, a igrači mogu i donijeti svoju igru te doći sami ili u društvu.

U programu obilježavanja 20 godina djelovanja udruge i ususret osamnaestom izdanju humanitarne akcije A di si ti?!, udruga MoSt će u ponedjeljak, 10. prosinca, u 12 sati u Klubu Zona otvoriti sedmodnevnu izložbu Skriveni svijet beskućništva. Postav prezentira relevantne podatke o problematici beskućništva te kroz fotografije otkriva svijet često skriven od pogleda sugrađana.

Konzumacija alkohola kod mladih raširena je pojava. Uobičajen ritual noćnih izlazaka još je izraženiji u blagdansko vrijeme, no rijetki su oni koji znaju pružiti pomoć prijatelju u pijanom stanju. Mnogi ne znaju da hlađenje na svježem zraku, tuširanje, prisilno povraćanje ili ispijanje kave mogu mladu osobu dodatno ugroziti. Zato će stručnjaci Gradskog društva Crvenog križa na predavanju Što nakon čaše previše? govoriti o posljedicama konzumacije alkohola kod mladih te će volonteri Crvenog križa demonstrirati prvu pomoć u slučaju predoziranja alkoholom. Predavanje će se održati u utorak, 11. prosinca, u 18:30 u Klubu Zona.

Za druženje na Književnim čajankama nije nužno ni piti čaj ni imati znanje o književnoj kritici, jedino je važno voljeti rasprave o pročitanim književnim djelima. Posljednje ovogodišnje druženje održat će se u utorak, 11. prosinca, u 20 sati u Klubu Zona. Uz roman Zbogom oružje (E.Hemingway) Djevojke koje čitaju uklopile su svoju čajanku u program obilježavanja stote obljetnice kraja Prvog svjetskog rata, koji organizira Udruga studenata povijesti Toma Arhiđakon - ISHA Split. Nakon blagdanske pauze, Književne čajanke se od 8. siječnja nastavljaju održavati svako dva tjedna, utorkom u 20 sati.

Na kavi sa Savjetom mladih postaje već tradicionalno mjesečno druženje zainteresiranih za rad Savjeta mladih, odnosno kvalitetu života mladih u Splitu. Prosinačko druženje održat će se u srijedu, 12. prosinca, u 18 sati u Klubu Zona, a to će biti prigoda i za razgovor o promjenama u vodstvu Savjeta te o programu rada Savjeta mladih u 2019. godini.

Organizacija UniWorld nudi besplatno savjetovanje i pomoć za studiranje u Velikoj Britaniji, a u srijedu, 12. prosinca, u 19:30 u Klubu Zona okupit će bivše studente britanskih sveučilišta koji će zainteresiranima iz prve ruke ispričati iskustva o nastavi i životu te mogućnostima financiranja i zapošljavanja. Prezentacija studiranja na britanskim sveučilištima bit će prilika da se posebno predstavi Swansea University koje se svrstava među 20 najboljih britanskih sveučilišta za studije sestrinstva, sporta, prava, kriminologije, računalstva, politike, medija i filma, sa visokom stopom zapošljavanja u roku od 6 mjeseci od završetka studija.

Povodom humanitarne akcije A di si ti?! u subotu, 15. prosinca, u 17 sati u Klubu Zona Lovorka Radun ponovno će održati radionicu izrade svijeća, a Artist Vito posebno izdanje radionice keramike. Sudionici radionice izrade svijeća naučit će kako samostalno izraditi svijeću, obojati vosak, ali i dodati mirise i reciklirati stare svijeće i tako stvoriti korisnu dekoraciju u domu. Na radionici keramike sudionici će se kroz praktičan rad upoznati sa alatima i materijalima te načinom izrade vaza, svijećnjaka i pepeljara. Za obje radionice osiguran je sav potreban alat i materijal. Mjesto na radionicama moći će se rezervirati isključivo uplatom donacije u minimalnom iznosu od 50 kuna na štandu Kluba Zona na humanitarnom buvljaku koji će se, u sklopu akcije A di si ti?!, održati u jutarnjim satima subote na trgu ispred HNK.

Niz od 12 izložbi u Klubu Zona u 2018. godini završit će grupna izložba učenika Škole likovnih umjetnosti. Izložba Snovi su stvarnost bez dimenzija - Tko sam ja?otvorit će se u utorak, 18. prosinca, u 19 sati i bit će otvorena do kraja siječnja iduće godine.

Culture Hub Croatia organizira četverosatnu edukaciju o izradi projektnih prijedloga u sklopu programa Erasmus+ u području mladih. Kroz teoriju i praktičan rad na samoj prijavnici, sudionici će se upoznati s osnovnim informacijama o programu Erasmus+ i primjerima dobre prakse. Edukacija će se održati u četvrtak, 20. prosinca, od 10 do 14 sati u Klubu Zona. Sudjelovanje je besplatno, ali je potrebna rezervacija mjesta putem prijavnice na klubzona.net.

Posljednji petak u mjesecu rezerviran je za The Split Mind književnu večeru u Klubu Zona. Nakon promocije zbirke mladog pjesnika u listopadu i promocije novog broja studentskog časopisa The Split Mind u studenom, blagdansko izdanje donosi večer druženja uz provjeru znanja o književnosti. TSM književni kviz održat će se u petak, 28. prosinca, u 20 sati i dovoljno je da voditelj tročlane ekipe rezervira mjesto na klubzona.net.