Ovako izgleda mobilnost u praksi

24_09_2015 / 15:17h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Ovako izgleda mobilnost u praksi

Pet mladih, Kristina Tešija, Đeni Macan, Marija Pranić, Joanna Jaroszewska i Jakov Kusić ispričali su svoja iskustva o raznim oblicima mobilnosti. Informativno predavanje održano je u organizaciji Info zone u sklopu kampanje Time to move.

Pet mladih, Kristina Tešija, Đeni Macan, Marija Pranić,Joanna Jaroszewska i Jakov Kusić ispričali su svoja iskustva o putovanjima, studiranju i neformalnim edukacijama u inozemstvu dostupnima gotovo svima. Informativno predavanje o iskustvima i mogućnosti mobilnosti mladih održano je u organizaciji Info zone, u srijedu, 23. rujna u 19 sati, u kavani i galeriji HOK u Splitu.

Razmjene mladih i internacionalni treninzi: od Rumunjske do Švedske

Kristina Tešija pred velikim je brojem okupljenih mladih pričala o svojim putovanjima u sklopu razmjene mladih i treninga za stručnjake za rad s mladima, organiziranih unutar programa Erasmus +. Sudjelovala je tako na edukaciji o ljudskim pravima u Negotinu u Makedoniji, o aktivizmu mladih u Novom Sadu, na razmjeni mladih u poljskom Krakowu a posljednja putovanja obuhvaćala su treninge u Bukureštu te na otoku Vrangu u Švedskoj. Prvi joj je korak prije prijave bilo informiranje a informirala se, rekla je, putem interneta i udruga. Prisutnima je pokazala kako izgleda proces prijave i kako se kalendar treninga može pratiti na stranici salto-youth.net
- Savjetujem svima da vam pri prijavi na prvom mjestu bude tema edukacije, a ne mjesto održavanja jer u protivnome će vam to biti i gubitak vremena a i organizatorima ćete otežati posao - rekla je.

Iskustva s edukacija bila su joj uglavnom pozitivna a, čak i u jednom primjeru u kojem edukacija nije ispunila sva njena očekivanja, iz nje je ipak uspjela izvući nešto korisno, prije svega upoznavanje mladih iz različitih zemalja i stvaranje kontakata.

Volontiranje na Tajlandu

Đeni Macan govorila je o svojem iskustvu na Tajlandu, gdje je ukupno provela mjesec i pol dana, od čega je osam dana volontirala na permakulturnoj farmi, a informaciju o mogućnosti volontiranja na Tajlandu pronašla je na internetskoj stranici workaway. info. Pritom joj se pridružilo nekoliko prijatelja pa su se zajedno adaptirali na tajlandsku kulturu, upoznavali zemlju, navikavali se na smog u Bangkoku, divili se prirodi tajlandskih otoka i plaža i, naravno, radili. - Volontirala sam na permakulturnoj farmi Happy Healing Home, koju vodi bivši budistički svećenik. Nakon što je odrastao i zaljubio se, napustio je budistički hram i shvatio da želi raditi s mladima iz cijelog svijeta i pokazati im drugačiju sliku Tajlanda - objasnila je. 

Poslovi na farmi obuhvaćali su izradu kućica od bambusa, krčenje džungle, kuhanje rad u vrtu i obradu kave. - Budili smo se u 6, a s radom počinjali u 7. Posao nije bio lagan, ali naučila sam kako postati ono što radim, potpuno se predati radu i meditirati uz njega.

Studentska razmjena u Portugalu


Marija Pranić upoznala je mladu publiku s procesom prijave na studentsku razmjenu unutar programa Erasmus + te je otkrila kako je ona svoju provela na Sveučilištu u Coimbri. Prvi je korak, rekla je Marija, posjećivanje stranice mobilnost.hr i informiranje o raspisanim natječajima za studentsku razmjenu. - Prije prijave i slanja potrebne dokumentacije potrebno je provjeriti koje su zemlje suradnice matičnog fakulteta studenta, zatim procijeniti je li stipendija koja se dobije dovoljna za život u inozemstvu te koliko su kolegiji fakulteta na koji želie otići srodni s matičnim fakultetom - savjetovala je.

Prisutne je, osim o procesu prijave, upoznala s vlastitim iskustvom pa je tako publici posebno zanimljiva bila informacija da svi studenti na Sveučilištu nose odore, koje se razlikuju od fakulteta do fakulteta, ali i da portugalski studenti svoj studentski status slave i različitim festivalima, od kojih neki traju i po tjedan dana. Ništa manje zanimanja nije privukao ni podatak da je u Portugalo sasvim uobičajeno na početku studiranja proći proces inicijacije na fakultetu, koji može biti i prilično sramotan, kako je Marija smijući se objasnila.

Iz Poljske u Hrvatsku

Joanna Jaroszewska, studentica kroatistike iz poljskog Wroclawa, pružila je, za razliku od ostalih, svoje iskustvo o studentskoj razmjeni a zatim i studentskoj praksi koju trenutno odrađuje u Splitu u jednoj turističkoj agenciji, također u sklopu programa Erasmus +.  Nakon što je studentsku razmjenu provela u Rijeci, u Hrvatsku se poželjela vratiti i na praksu jer je, kako je sama u šali rekla, po povratku iz Rijeke shvatila da boluje od posterasmus sindroma, depresije nakon povratka s Erasmusa. Osim Rijeke i Splita, tijekom boravka u Hrvatskoj uspjela je posjetiti i Pulu, Rovinj, Zagreb, Zadar, Dubrovnik, Krk i brojna druga mjesta.

Kao studentica kroatistike, mogućnost studentske razmjene i prakse iskoristila je i kako bi unaprijedila znanje hrvatskog jezika, koje je tijekom predavanja i demonstrirala.

Put oko svijeta couchsurfingom

Kaučsurfer Jakov Kusić predstavio je društvenu mrežu Couchsurfing i ispričao da se u njoj može sudjelovati na tri načina: kao domaćin (host) - pružanjem smještaja drugim putnicima, kao putnik (travel), odnosno gost osoba iz drugih zemalja te kao svojevrsni vodič, odnosno kao osoba koja se s putnicima druži kad pristignu (meet). - Još uvijek živim s roditeljima pa rijetko kad mogu biti host, ali zato se kad god mogu nađem s onima koji dođu u Split i družimo se - rekao je. 

Jakov je uz Couchsurfing zasad posjetio više od 37 zemalja a najbolja mu je stvar kod takvog putovanja, rekao je, što je super imati nekog lokalca u gradu u koji dolaziš. Osim toga, njegovo je iskustvo pokazalo da su domaćini često jako velikodušni. Plaćen hotel s 5 zvjezdica, skupi ručkovi te stan u centru Atene samo su neke od velikodušnih gesti domaćina. 

Online zajednica kaučsurfera transparentna je koliko je god to moguće:  na profilima je vidljivo koliko su članovi smjestili ljudi, s kim su se družili, koje su im ocjene i kakve preporuke gosti dali te gdje su sve putovali. Putem vlastitog profila sami možete odabrati kome ćete se javiti te koga ćete prihvatiti ili odbiti za smještaj, ovisno o mogućnostima.
- Putujte što više. Tako postajete tolerantniji, liberalniji i razvijate se kao osoba - zaključio je.

Info zona je događanje organizirala u sklopu paneuropske kampanje Time to move, kao multiplikator Eurodesk mreže, besplatnog informativnog servisa Europske komisije. Kampanja s namjerom informiranja mladih o mogućnostima međunarodne mobilnosti ove se godine provodi od 21. rujna do 4. listopada.