Studenti o nezaposlenosti

16_03_2016  |  Autor: Ana Kuić  |  Foto: Fb
Studenti o nezaposlenosti

Prema svim podacima može se primijetiti da političari svojim mjerama nisu riješili problem nezaposlenosti pa smo studente splitskog Odjela za stručne studije pitali kako bi oni potakli razvoj gospodarstva i riješili problem.

Od početka gospodarske krize koja je pogodila cijeli svijet 2008. godine Hrvatska se još uvijek nije u potpunosti oporavila. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, krajem prošle godine 17,9 posto radno sposobnog stanovništva bilo je nezaposleno. Problem nezaposlenosti najviše je pogodio mlade u dobi do 30 godina, a uvođenje mjera koje bi pomogle pri zapošljavanju nisu se pokazale efektivnima ni u Hrvatskoj, ali ni u Europskoj uniji.

Mladi su i u obrazovanju i na Zavodu za zapošljavanje samo broj

Prema podacima Eurostata, oko 40 posto nezaposlenih čini upravo skupina mladih što Hrvatsku stavlja na drugo mjesto neslavne ljestvice dok je na prvom mjestu Španjolska. Prema svim podacima može se primijetiti da političari svojim mjerama nisu riješili ovaj problem pa smo studente splitskog Odjela za stručne studije pitali kako bi oni potakli razvoj gospodarstva i riješili problem nezaposlenosti. - Već od našeg školovanja smanjena nam je mogućnost izbora onog što možemo učiti, nametnuto nam je gradivo koje ne može biti upotrebljeno, broj smo u obrazovanju, kao i kasnije broj na Zavodu za zapošljavanje – pojasnila je Dragana svoj stav te zaključila da se rješenje krije u reformi školstva koje bi mlade bolje pripremile za poslovni svijet.

Među rješenjima je i olakšanje poslovanja poduzetnicima

- Obrazovanje bi trebalo bit ustrojeno tako da uz teoriju učenici/studenti zapravo imaju praksu, ali praksu gdje će nešto naučiti, a ne samo reda radi jer današnji mladi izlaze s fakulteta nespremni na stvarni život u smislu da ono što uče na fakultetu nije u skladu s onim kako izgleda zapravo raditi određeni posao – kazala je Lucija te predložila da se obrazovne institucije povežu s tvrtkama da bi bolje upoznali tržišne potrebe. - Smanjiti kvote za neka zanimanja za koja zapravo i nema potrebe, a za neka povećati jer će se tako smanjiti broj nezaposlenih koji su završili za neko zanimanje s kojim se u državi ne mogu zaposliti – nastavila je Lucija i zaključila da bi se također trebalo olakšati poslovanje poduzetnicima smanjenjem poreza i nameta.

Angažirati nezaposlene na javnim poslovima

Ivan je predložio da se nezaposlene angažira na nekim javnim poslovima, primjerice uređenje parkova, te da im se isplaćuje minimalac kako bi se osjećali korisno dok ne pronađu stalni posao ili posao u struci. - Riješila bi nezaposlenost baveći se određenim stavkama koje su problematične u našoj zemlji: poticanje ljudi na samozapošljavanje, olakšanje ulaska stranih ulagača na naše tržište, te omogućavanje zapošljavanja na nepuno radno vrijeme kao i fleksibilnog radnog vremena što bi olakšalo zaposlenicima i poslodavcima – zaključila je Karolina.