Otvorena izložba Foto školice

30_04_2014 / 10:57h  |  Autor: A. M.  |  Foto: Marija Nazlić
Otvorena izložba Foto školice

U utorak je Info zona bila puna žamora, smijeha i bliceva fotoaparata, a njeni su zidovi obogaćeni nizom fotografija. Uzrok je tome otvaranje foto izložbe kojom je zaključen dvomjesečni besplatni fotografski tečaj za mlade u Info zoni - Foto školica.

U utorak, 29. travnja, Info zona je u 20 h bila puna žamora, smijeha i  bliceva fotoaparata, a njeni su zidovi obogaćeni nizom fotografija. Uzrok je tome otvaranje foto izložbe kojom je zaključen dvomjesečni besplatni fotografski tečaj za mlade u Info zoni - Foto školica.
- Cilj je ovog fotografskog tečaja bio ne fotografirati bezglavo, nego razmišljati o fotografiji i shvatiti koliko je kompleksna – tim je riječima Veljko Martinović, profesionalni fotograf i voditelj Zonine Foto školice otvorio izložbu fotografija polaznika, a zatim krenuo dodjelu potvrda o položenom tečaju.

Riječima Veljka Martinovića, koncept Foto školice osmišljen je tako da se polaznici upoznaju s osnovnim elementima fotografije i da počnu razmišljati fotografski. – Svaka fotografija treba nositi poruku. Najvažnije je što fotografija poručuje gledaocu i kakav na njega ostavlja dojam – objasnio je.
Polaznicima je zadovoljan jer su počeli tako razmišljati i jer su uspjeli shvatiti koliko je detalja potrebno povezati u cjelinu da bi fotografija dobila smisao. Polaznicima je, prema njegovoj procjeni, jedan od najkorisnijih elemenata tečaja predstavljala analiza fotografije.

Analizu je korisnom ocijenila i Marija Nazlić, jedna od polaznica Foto školice. – Iako sam se i prije bavila fotografijom, tečaj mi je dao cjelinu, a Veljko je uspio objasniti kako objektivno ocijeniti što je kvalitetna fotografija. Svidio joj se i teorijski dio tečaja, pogotovo zato jer se teorija odmah primjenjivala na terenskoj nastavi. Neke od izloženih fotografija nastale su, naime, upravo tijekom izleta na kojima su polaznici imali priliku primjenjivati stečeno znanje, vježbati, ali i družiti se.
- Terenski bih rad posebno izdvojila jer je to bila prilika i za druženje. Namjeravam se učlaniti u neki foto klub upravo zato jer bih voljela fotografirati u društvu i spojiti druženje i fotografiju – naglasila je Marija. S njom se složila Josipa Bilić koja, se, kao i Marija, fotografijom amaterski bavila i prije pohađanja Foto školice. – Kad sam fotografirala sama, nisam se usuđivala eksperimentirati ni istraživati razne mogućnosti fotoaparata, pa je terenska nastava bila odlična prilika da se ohrabrim – rekla je Josipa.

Polaznicima je namjera ne samo nastaviti napredovati, nego i nastaviti s druženjem započetim tijekom Zoninog fotografskog tečaja, a koliko su naučili, možete procijeniti i sami posjetite li Info zonu i pogledate 26 izloženih fotografija, nastalih većinom upravo tijekom tečaja. Najboljom fotografijom na izložbi proglašena je, svi su se složili, fotografija Martine Vuković, a Veljko ju je ocijenio izvanrednom jer joj je vrlo jednostavan motiv poslužio za stvaranje vrlo kompleksnog djela – nečemo otkriti o čemu je riječ, dođite i provjerite sami!