Otvoren STFF: Bogat izbor filmova

15_09_2013 / 14:08h  |  Autor: KMaja  |  Foto: arhiva
Otvoren STFF: Bogat izbor filmova

- Ni pjesnik ne zna kakvu će pjesmu napisati, slikar kakvu će sliku naslikati - objasnio je Kubelka preuzimajući nagradu prije službenog otvaranja 18. Split film festivala, najstarijeh međunarodnog film festivala u Hrvatskoj.

U subotu navečer u kinu Central u 22 sata projekcijom filma Closed curtain svečano je otvoren osamnaesti po redu Split film festival, najstariji međunarodni film festival u Hrvatskoj. Festivalski program započeo je pet sati ranije, projekcijom dokumentarca Bergman i Magnani: the war of volcanoes autora Francesca Palerma te prva dva dijela TV miniserije Top of the lake Jane Campion u kinoteci Zlatna vrata.

Prije službenog otvaranja, austrijskom redatelju Peteru Kubelki uručena je Posebna nagrada festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika. – Vrlo sam dirnut nagradom – zahvalio se Kubelka, istaknuvši kako se kao sedamnaestogodišnjak odlučio raditi filmove izvan industrije, gdje autor može imati slobodu da ne zna kako će film ispasti kada ga tek počinje snimati.

– Ni pjesnik ne zna kakvu će pjesmu napisati, slikar kakvu će sliku naslikati – opisao je Kubelka umjetnički poriv koji ga je inspirirao da čitavu karijeru provede u nezavisnoj kinematografiji za koju, kako je istaknuo, nema previše mjesta na festivalima.

Izbor njegovih filmova splitska će publika imati priliku pogledati u ponedjeljak u 19 sati u kinoteci Zlatna vrata.

Zatim se na pozornicu popeo Goran Kovačević, zamjenik Gradonačelnika, te je, ne propustivši istaknuti kako su predstavnici Grada ponosni na tradiciju festivala, i službeno otvorio Split film festival, pozvavši okupljene da uživaju u filmu.

Film Closed curtain u tajnosti je snimana osobna drama iranskog redatelja Jafar Panahia, koji je prije tri godine osuđen na dvadesetogodišnju zabranu snimanja filmova, političke aktivnosti, putovanja i davanja intervjua, nakon što je nekoliko njegovih radova zabranjeno u Iranu. Film, u kojem je malo toga onakvo kakvim se čin ina prvi pogled, nipošto nije opuštena razbibriga, već traži angažman gledatelja, nagrađujući ga predivnim kadrovima i zanimljivim redateljskim rješenjima.

Nakon projekcije, druženje ekipe STFF-a sa posjetiteljima nastavljeno je zakuskom u Galeriji umjetnina.

Bogat izbor filmova: kratkih, eksperimentalnih, dokumentarnih i provokativni

Program Split film festivala nastavlja se do subote, svakodnevnim projekcijama u kinoteci Zlatna vrata te kinu Karaman. Provjerite bogat izbor filmova – kratkih, eksperimentalnih, dokumentarnih i provokativnih – u programu, te ne propustite sudjelovati u lokanom punoljetnom festivalu svjetskoga glasa.