Zakleta djevica otvorila 8. FMFS

06_06_2015 / 13:12h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Katarina Vušković
Zakleta djevica otvorila 8. FMFS

U prepunom kinu Bačvice otvoren je 8. Festival mediteranskog filma. U devet dana na tri lokacije prikazat će se 66 filmova iz 31 zemlje unutar tri natjecateljska programa.

– Proglašavam festival otvorenim – jednostavnim je riječima savjetnik gradonačelnika za prosvjetu i kulturu Igor Baković otvorio osmi Festival mediteranskog filma Split.
Pompozno otvaranje i puno govornika na pozornici ionako ne trebaju ovakvoj renomiranoj kulturnoj, sad već, instituciji jer prepuno gledalište ljetnog kina Bačvice i ogroman interes mjesecima unaprijed dovoljno govore o vrijednosti i popularnosti FMFS-a.

Osam godina zaredom imamo prilike gledati hitove europske kinematografije od kojih se većina neće naći u redovitoj kino distribuciji. U devet dana prikazat će se 66 filmova iz 31 zemlje unutar tri natjecateljska programa: dugometražni, kratkometražni hrvatski, te kratkometražni strani film.
Festival je ove godine osvježen i novim žirijem, a to je – publika, koja će putem glasačkih listića odrediti pobjednike.

U želji da povežu svoj projekt putujućeg Kina Mediteran u sklopu kojeg već tri godine uspješno otvaraju više od 20 zatvorenih ljetnih kina diljem otoka i obale s glavnim programom, FMFS-ovci su splitskim filmoljupcima ove godine donijeli i filmove van mediteranske regije.

Kako i priliči, manifestacija je otvorena regionalnom premijerom. Prije talijansko-albanskog filma Zakleta djevica Laure Bispuri publiku je nasmijao kratkometražni film Mali medo Igora Jelinovića, a Muzika za dobar đir nakon projekcija zabavila je filmaše i publiku.

– Ne znam kako se ispričati svim ljudima koji sjede svugdje, ali sve je to dio atmosfere koja čini ovaj festival onakvim kakav je – rekao je direktor FMFS-a Alen Munitić.

Zaista, kino nikad nije bilo posjećenije, a gledatelji koji su sjedili na zidićima, betonu, zemlji predstavljaju pravu pljusku Gradu Splitu: značajno smanjena sredstva primorala su organizatore da naprave izmjene u zadnji čas. Tako se, između ostalog, odustalo od tradicionalnog programa glazbenih dokumentaraca, odnosno retrospektive koja je trebala obilježiti 120 godina filma.

Unatoč tome, već prvi dan festivala pokazuje da ova najkvalitetnija i najpopularnija kulturna manifestacija na Jadranu ne samo da ostaje na visini zadatka, već biva sve boljom i boljom.