Otvoren Klub mladih Split

22_10_2014 / 13:36h  |  Autor: Ivana Zec  |  Foto: Fb
Otvoren Klub mladih Split

Split je, uz postojeći klub za mlade u Info zoni, dobio još jedan – Klub mladih Split, a otvoren je 20. listopada. Da bismo saznali više o Klubu, razgovarali smo s Romanom Caktaš, zaposlenom na projektu.

 Split je, uz postojeći klub za mlade u Info zoni, dobio još jedan – Klub mladih Split, a otvoren je 20. listopada. Da bismo saznali više o Klubu – tko ga je pokrenuo, koji su ciljevi, plaćaju li se u njemu edukacije ili su besplatne, razgovarali smo s Romanom Caktaš, zaposlenom na projektu.

Kako je došlo do ideje stvaranja projekta Klub mladih Split?

Do ideje stvaranja projekta došli su članovi udruge Klub mladih Split, koju su osnovali nakon povezivanja s Klubom mladih Rijeka, koji ih je nadahnuo da i sami sličan koncept kluba za mlade pokrenu u Splitu. Članovi udruge redom su mladi koji su bili aktivni u studentskim udrugama te su tijekom svog volonterskog angažmana i društvenog aktivizma shvatili da je samo jedan klub za mlade, koji provodi Info zona, nedovoljan za zadovoljavanje potreba mladih u Splitu. Zbog toga su se nakon osnivanja udruge nastavili educirati te prikupljati kontakte i informacije kako bi se njihova želja za osnivanjem još jednog splitskog kluba za mlade u povoljnom trenutku ostvarila. Nakon što je Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo natječaj za projekte usmjerene mladima, u kojem su klubovi za mlade bili jedno od prioritetnih područja, udruga Klub mladih Split je napisala i prijavila projekt zajedno s udrugama AIESEC Split i CEDRA Split, bez čije pomoći, koja uključuje prostor, stručnjake, ljudske resurse i iskustvo, zasigurno ne bi uspjela u svom naumu.

Jeste li vi klub mladih ili klub za mlade?

Klub mladih Split je klub za mlade, tj. javni prostor namijenjen organiziranju slobodnog vremena mladih, koji pruža svakodnevni program/aktivnosti/usluge za mlade (najmanje 5 dana ili 30 sati tjedno).

Koja vam je vizija i misija?

Vizija Kluba mladih Split je postati prepoznatljivo središte okupljanja mladih u Splitu za neformalno obrazovanje, informiranje i zabavu, kao i potaknuti što više mladih na volonterski angažman, kreativnost, aktivno sudjelovanje u društvu i stvaranje novih inicijativa, a misija KMS-a jest postići navedeno kreiranjem edukativnih, zabavnih, kreativnih i kulturnih sadržaja za mlade.


Tko je nositelj projekta i kakva je uloga suradnika u provođenju projekta? Na stranici MSPM-a, kad su javno objavljeni rezultati, pisalo je da je nositelj projekta AIESEC, a iz medijskog dopisa koji ste slali ostavlja se dojam da je to Klub mladih Split, a da su partneri, tj. suradnici CEDRA i AIESEC, možete li mi to malo pojasniti?

Nositelj projekta jest AIESEC Split, a udruge CEDRA Split i Klub mladih Split partnerske su organizacije. Između navedenih organizacija potpisani su ugovori o suradnji, čime su se uredila njihova prava i obveze oko aktivnosti u provedbi projekta. Provedba projekta je obveza svih partnera u dijelu aktivnosti za koje su oni nositelji, što je detaljno prikazano u samoj prijavi na natječaj, dok je za provedbu cijelog projekta odgovoran prijavitelj, AIESEC Split.

Gdje se može doći do svakodnevnog programa djelovanja?

Najave svih događanja moći ćete potražiti na Facebook stranici Klub mladih Split, a informacije o programu uskoro će biti dostupne i na internetskoj stranici Kluba, koja je trenutno u izradi.

Postoje li stalno zaposlene osobe za provođenje projekta? Jesu li u provođenje uključeni volonteri? Koliko klub ima članova?

Kao što je i predviđeno natječajem, jedna mlada nezaposlena osoba, tj. ja, zaposlila se na ovom projektu. Naravno da su u projekt uključeni volonteri, i to iz svih partnerskih organizacija zaslužnih za pokretanje ovog projekta, a oni su ujedno i članovi Kluba. Rast broja članova Kluba očekuje se početkom provedbe programa, edukacija, tečajeva i sl. Predvidjeli smo i pridruživanje brojnih drugih volontera koji će sudjelovati u organizaciji i provedbi programa Kluba mladih, tako da pozivamo sve mlade željne stjecanja različitih znanja i iskustva da se pridruže dinamičnom radu našeg kreativnog tima.


Što vas je dovelo do odluke da se edukacije plaćaju, s obzirom na to da je klub namijenjen mladima da bi im se osiguralo kvalitetno provođenje slobodnog vremena i da bi cilj trebao biti doprijeti do što većeg broja mladih, a to je naplaćivanjem otežano?

Naravno da nam je cilj doprijeti do što većeg broja mladih i osigurati im brojne besplatne aktivnosti. Međutim, kako je projekt tek na početku, a nedostatak novca za sve što bismo željeli ostvariti i ponuditi prisutan i kod nas, primorani smo određene usluge naplaćivati korisnicima, ali sa željom i ciljem da jednog dana i te usluge budu besplatne. Naravno, ako mladi ne budu imali interesa ili novca za platiti određene tečajeve, isti se neće ni provesti, ali smatramo da je važno pružiti im mogućnost sudjelovanja u određenim aktivnostima, makar se i plaćale. Na njima je da prosude isplati li im se izdvojiti određenu svotu za nešto, a na nama da im omogućimo što veći izbor aktivnosti za provođenje slobodnog vremena. Ipak, važno je naglasiti da naplaćivanje aktivnosti u Klubu mladih nije pravilo; samo će se određeni tečajevi naplaćivati, dok će većina ostalih aktivnosti biti besplatna.

Postoje li neke aktivnosti, primarno edukacije, koje će biti besplatne?

Kao što sam već navela, većinu aktivnosti u Klubu mladih korisnici neće plaćati. Dakle, provodit će se različite besplatne edukativne i zabavne prezentacije, kreativne radionice, edukacije za udruge mladih, tribine i projekti, za koje se nadamo da ćemo ih realizirati u suradnji sa što većim brojem splitskih udruga, poput Info zone, kako bismo ih što kvalitetnije odradili i zadovoljili potrebe što većeg broja korisnika. Ovim putem pozivamo sve udruge koje imaju ideje za suradnju s nama ili kojima je potreban prostor za realizaciju svojih aktivnosti da nam se jave.

S obzirom na to da tečaj stranog jezika stoji 150 kuna mjesečno, hoće li polaznici dobiti potvrdu o stečenom stupnju znanja koja se upisuje u radnu knjižicu i koja je prema CEFR-u (Common European Frame of Reference)?

Naši tečajevi stranih jezika oblik su neformalnog učenja u kojem mladi uče mlade konkretnim znanjima. Polaznicima ćemo izdati potvrde o sudjelovanju i znanju koje su stekli u Klubu mladih, a koje će biti u skladu s CEFR-om, ali bez mogućnosti upisivanja u radnu knjižicu, za što će korisnici trebati položiti tečajeve priznate od državnih tijela.