Otvoren 20. STFF

13_09_2015 / 18:26h  |  Autor: Kristina Tešija  |  Foto: Katarina Vušković
Otvoren 20. STFF

U subotu, 12. rujna, u kinu Central otvoreno je okruglo 20. izdanje Splitskog filmskog festivala – Međunarodnog festivala novog filma a prvi prikazani film bio je kolumbijski Violencia (Nasilje).

 U subotu, 12. rujna, u kinu Central otvoreno je okruglo 20. izdanje Splitskog filmskog festivala – Međunarodnog festivala novog filma. U pozdravnom govoru na engleskom i hrvatskom jeziku naglašeno je da ovaj festival ne pravi razliku između niskobudžetnih i velikih studijskih ostvarenja. Dobrodošli su, naime, svi kvalitetni autori i njihova filmska ostvarenja.

Kolumbijski film Violencia (Nasilje), koji je premijerno prikazan na Berlinaleu, dobio je čast otvoriti ovogodišnji festival. Redatelj Jorge Forero virtualnim je putem pozdravio splitsku publiku i preko video poruke iskazao oduševljenje što njegov film otvara festival. Na mješavini hrvatskog i engleskog jezika Forero je poručio da godinama čita o ovom festivalu i da je impresioniran njegovim programom, ali i poviješću države iz koje festival stiže.

Valja naglasiti da će na ovogodišnjem STFF-u tijekom sljedećih sedam dana biti prikazan 91 film iz 42 zemlje svijeta, s naglaskom na manje poznate svjetske kinematografije poput Maroka, Vijetnama, Palestine, Filipina, Egipta i Vijetnama. Ovogodišnji program podijeljen je na osam sekcija, s posebnim programom koji je predviđen za radionice na ovogodišnju temu Festivala – svjetlo.