Ostaju ograničenja za rad u EU

20_01_2013 / 16:40h
Ostaju ograničenja za rad u EU

Nakon Njemačke, i Francuska će vjerojatno, kao i većina članica Europske unije, prve dvije godine nakon ulaska Hrvatske u EU ostaviti na snazi postojeći režim.

Nakon Njemačke, i Francuska će vjerojatno, kao i većina članica Europske unije, prve dvije godine nakon ulaska Hrvatske u EU uvesti restrikcije za ulazak na tržište rada hrvatskim građanima, odnosno ostaviti na snazi postojeći režim po kojem će građani trebati i nadalje tražiti radne dozvole – piše poslovni.hr.

Njemačka je, kao prva zemlja članica EU, donijela odluku o zatvaranju tržišta rada na dvije godine za hrvatske građane. Iz te odluke su izuzeti akademski građani, znanstvenici i sezonski radnici, a ostali će morati tražiti i dalje radne dozvole. Austrija još nema poziciju i zasad nema plan kada će donijeti odluku, a očekuje se da će i Velika Britanija uvesti restrikcije hrvatskim građanima za svoje tržište rada, barem na prve dvije godine, zbog velikog priljeva strane radne snage nakon što je pri najvećem proširenju 2004. bila jedna od zemalja koje nisu zatvorile tržište rada.

Zemlje članice EU imaju zakonsko pravo da na najviše sedam godina, a po modelu dvije plus tri plus dvije godine uvedu ograničenja i zaštite svoje tržište rada od priljeva većeg broja radnika. Za zatvaranje prve dvije godine zemlja ne mora navesti razlog, dok nakon toga, ako želi i dalje na snazi ostaviti restrikcije, mora svoju odluku argumentirati.

Hrvatska ima mogućnost uvesti recipročne mjere zemljama koje zatvore svoja tržišta rada, odnosno koje održe na snazi postojeći režim po kojem hrvatski građani trebaju tražiti radne dozvole za rad u zemljama Europske unije.