Opsceno, šokantno, totalitarno

25_02_2014 / 10:54h  |  Autor: I. Z.
Opsceno, šokantno, totalitarno

- Publika može očekivati uprizorenje dramskoga teksta koji se bespoštedno razračunava s (malo)građanskim vrijednostima, propitujući fenomen ovisnosti o potlačenosti - otkriva redatelj Goran Golovko.

U prostoru splitskog Doma mladih održat će se, u četvrtak 27. veljače, dvostruka premijera - premijerno će se, naime javnosti otvoriti novouređeno kino Beton, a u njemu će se odigrati predstava Sluškinje Jeana Geneta u režiji Gorana Golovka.

Skandalozno, opsceno, šokantno, totalitarno. Ti riječima redatelj Goran Golovko najavljuje predstavu Sluškinje - paralelna ekspozicija. Prva je to predstava kazališnog laboratorija koji je Golovko pokrenuo u sklopu umjetničke organizacije Albalunna.

Predstava je, kako se najavljuje, specifična po svemu pa tako i po procesu nastanka: zasnovana je na kreativnom odnosu glumac – redatelj, pri čemu redatelj zauzima facilitatorsku ulogu umjesto autoritarne. U estetskom smislu, kazališno istraživanje kreće iz postavki biomehanike V. Mejerholjda, koncepta siromašnog kazališta J. Grotowskog te praznog prostora P. Brooka.

- Publika može očekivati uprizorenje dramskoga teksta koji se bespoštedno razračunava s (malo)građanskim vrijednostima, propitujući fenomen ovisnosti o potlačenosti. Uz to, dajući ženske uloge muškarcima, Genet ide i korak dalje - rodnu i spolnu potlačenost propituje kao korijen klasne i egzistencijalne potlačenosti - otkriva redatelj Goran Golovko.

Publika će predstavu gledati s maskom na licu koju će dobiti na ulazu u Beton kino. Premijera je u četvrtak u 20.30 sati, a igrat će u isti sat još dva iduća dana.

Cijena ulaznice iznosi 50 kn, a 30 kn za studente, umirovljenike i nezaposlene. Karte s popustom pustit će se u prodaju sat vremena prije izvođenja. Ulaznice se mogu kupiti u F-toursu ili na blagajni sat vremena prije predstave, a mogu se i rezervirati na broj 095 536 1326 (Marsela Marić, asistentica produkcije) ili na e-mail [email protected].