Ona zna kako pokrenuti posao

19_09_2013 / 13:47h  |  Foto: fb
Ona zna kako pokrenuti posao

Ivanu je na otvaranje Poduzetničkog centra Solin potaknula činjenica da je i sama otvarajući vlastito poslovanje potrošila godinu i nešto dana lutajući od institucije do institucije i pokušavajući srediti svu dokumentaciju za jedan svoj privatni projekt.

- Pristiže hrpa e-mailova, telefon zvoni non-stop, ljudi se raspituju kako započeti novi posao, ali javljaju se i oni kojima treba pomoć oko već postojećeg poduzeća, kome se obratiti, kako dobiti novac, gdje su otvoreni natječaji, koji su sve papiri potrebni, kolike su kamate, koje uvjete treba ispuniti... i to sve dobivaju na jednome mjestu, kod nas, u udruzi Poduzetnički centar Solin – ispričala je za Slobodnu Dalmaciju diplomirana ekonomistica menadžmenta Ivana Ninčević, predsjednica i voditeljica Centra.

Ova 30-godišnja Solinjanka koja, uz hrvatsku diplomu s dubrovačkog American Collegea of Management and Technology, ima i stranu, newyorškog Rochester Institutea of Technology koji je, ističe ona, nedavno svrstan među najuspješnija sveučilišta u Americi, a uskoro se nada i obrani poslijediplomskog rada u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

− U Centru se pružaju savjeti pri osnivanju poduzeća, oni vezani uz marketinške aktivnosti, knjigovodstvo i računovodstvo, istraživanje, razradu poslovne ideje i izrade poslovnog plana. Mogu se dobiti i informacije o aktualnim programima potpore grada i nadležnih ministarstava. Na taj se način na jednome mjestu realiziraju aktivnosti predviđene u programu poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva – objašnjava Ivana, koju je na otvaranje ovakvog centra potaknula činjenica da je i sama otvarajući vlastito poslovanje potrošila godinu i nešto dana lutajući od institucije do institucije i pokušavajući srediti svu dokumentaciju za jedan svoj privatni projekt.

− Do sada se možemo pohvaliti da smo podigli i pomogli osnivanje više od pola realiziranih novoosnovanih pravnih subjekta u svojem gradu, ali djelujemo i šire od Solina, u Splitu, Omišu, Dugom Ratu, Krilu, Kaštelima, Klisu, Dugopolju, Lastovu, Visu i drugim mjestima. Mogla bih reći da je to 15-ak poduzeća, što samim time znači i otvaranje najmanje 15 novih radnih mjesta – ponosno će.

− Što se tiče djelatnosti tvrtki kojima smo do sada izlazili u susret, ima raznih, od ugostiteljskih do fotografskih, ali, eto, izdvajamo i otvaranje prve turističke agencije u Solinu, kao i agencije za upravljanje apartmanima, što je rijetkost na ovim područjima.

− Sve informacije koje nudimo su besplatne, osim pisanja poslovnih planova, čime se i financiramo. No, ako vidim da neka djelatnost nije održiva ili nema potencijala, ne upuštam se u pisanje takvih planova – odlučno će Ivana, navodeći da djeluju i kao mobilni inkubator, no još nemaju prostor za inkubiranje pa zato osobno odlaze u sve tvrtke koje su pomogli osnovati te prate zacrtani startni plan njihova razvoja.