O idealima, mnogo više od drame

15_12_2013 / 13:29h  |  Autor: Matea Klarić  |  Foto: PlayDrama
O idealima, mnogo više od drame

Smućeni smo, smućeni smo, tvrdila je nekoć Ivana Brlić-Mažuranić u ime mladih, a izgleda da se ni danas ta misao u mladim glavama nije promijenila. Nova predstava PlayDrame mnogo je više od drame - ona je i glumački manifest.

U petak, 13. prosinca, u Amfiteatru Doma mladih imali smo priliku vidjeti premijernu izvedbu predstave Omladini o idealima, dramatiziranu prema eseju Ivane Brlić-Mažuranić.  Za režiju je zaslužan Elvis Bošnjak koji se po prvi put u svojoj karijeri okušao u toj ulozi. Glumačku postavu čine netom diplomirani glumci splitskog UMAS-a: Bojan Brajčić, Pere Eranović, Sara Ivelić, Zorana Kačić, Petra Kovačić Pavlina, Petra M. Kovačić, Marjan Nejašmić Banić i Lara Živolić.

Smućeni smo, smućeni smo, tvrdila je nekoć Ivana Brlić-Mažuranić u ime mladih, a izgleda da se ni danas ta misao u mladim glavama nije promijenila. To su potvrdili mladi glumci koji su ovaj vapaj ponavljali kao lajtmotiv predstave. Ne možemo ih kriviti.

Bila jednom davno tri ideala. Zvali su se istina,dobrota i ljepota. Danas su, čini se, iščezli. Ili nisu; ovisi o tome koga pitate. Kako bilo, s novim generacijama i s novim vremenima, došao je red i na smjenu već postavljenih ideala te pronalazak novih, primjerenijih suvremenom dobu. Tri su ideala, kako su glumci duhovito prikazali u predstavi, zadržana samo kod onih u poodmakloj životnoj dobi.  U potrazi za novim idealima nisu se zaobišli aktualni politički gafovi, ni lokalni ni državni, kao ni referendumska pitanja. Spoznavši da suvremeno društvo ne nudi prave izvore ideala, što mladima preostaje osim stvoriti vlastite ideale ili vratiti se starim izvorima?

Bez obzira na neslaganje u tome koje ideale treba slijediti, mladi su se složili u jednome: da mnogo znači raditi ono što voliš i uživati u tome, a čini se da mladi glumci to zaista čine. Pokazali su razne talente, uključujući, uz glumački, talent za ples i pjesmu, čime su publici pružili i zabavu i poduku ujedno poručivši da se glumom, koju vole više od svega, namjeravaju baviti i od nje živjeti unatoč brojnim preprekama. U tom je smislu ova predstava mnogo više od drame - ona je i glumački manifest.

Izvedbe do 21. prosinca

Predstava će se, nakon praizvedbe 13. prosinica te izvedbe 14. prosinica,  u amfiteatru Doma mladih izvesti još i 19., 20. i 21. prosinca u 20 sati. Ulaznice se mogu kupiti uoči predstave, već od 18:30 po cijeni od 50 kuna, dok učenici, studenti i umirovljenici trebaju izdvojiti 35 kuna.