Omišu dvorana za kulturu

03_02_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Ž. Šunjić, arhiv
Omišu dvorana za kulturu

Grad Omiš dobiva javnu, polivalentnu kulturnu dvoranu. Službeno otvorenje bit će 6. veljače, a obilježit će ga bogat program, koji uključuje izvedbu predstave, izložbu fotografija, reviju odjeće i video projekciju.

Grad Omiš konačno će dobiti javnu polivalentnu kulturnu dvoranu. Riječ je o prostoru Ilirskog sjemeništa, utemeljenog od splitskog nadbiskupa Pacifika Bizze 1750. god. za odgoj klera u liturgiji na staroslavenskom jeziku. Prostor je dugo bio zapušten, vlažan, bez grijanja, sanitarnog čvora i pristojnih mjerila da se u njemu održava ikakva kulturna priredba. Centar za kulturu je, inicijativom ravnatelja Petra Buljevića kojemu je primarni zadatak osigurati uvjete za održavanje kulturnih I raznovrsnih umjetničkih manifestacija, potaknuo i financirao uređenje dvorane.

Uz podršku Grada Omiša i Konzervatorskog zavoda iz Splita prostor je uređen: izolirana je vlaga u zidovima, riješeni su sanitarni čvor i klimatizacija, stropovi su zamijenjeni, ugrađena je nova rasvjeta. Uređen je polivalentni prostor koji uključuje dvije prostorije. Prva je kazališno-koncertna dvorana opremljena profesionalnom scenskom opremom predviđenom za sve kazališne sadržaje Gradskog teatra mladih Mali princ Omiš koji djeluje pod Centrom za kulturu te nastupe i gostovanja drugih kazališnih amaterskih I profesionalnih ansambla, potom za koncerte Osnovne glazbene škole Omiš, umjetničke izvedbe kulturnih udruga s područja Grada Omiša, za gostovanja, seminare, radionice koje će se redovito održavati u spomenutoj dvorani (filmska radionica, škola glume za djecu i sl.)

Druga dvorana nazvana je Galerija AZ po početnom slovu glagoljice jer je tu u 18.st. djelovalo glagoljaško sjemenište. Galerija je namijenjena izložbama slika, skulptura, fotografija i drugih umjetnički vrijednih eksponata, primarno kao potpora lokalnim umjetnicima, a potom i prostor u kojem se mogu ugostiti i izložbe iz ostalih krajeva Splitsko-dalmatinske županije te drugih područja s kojima budemo ostvarili kvalitetnu suradnju.

Otvorenje dvorane uz predstavu, izložbu...

Svečano otvorenje jedine javne dvorane grada Omiša predviđeno je za subotu , 6. veljače u 19.30, uz bogat prigodni program. Gradski teatar Mali princ izvest će novu predstavu Šest lica traži autora L.Pirandella u režiji Petra Buljevića. U Galeriji AZ otvorit će se izložba kazališne fotografije na temu izvedene predstave, po izboru fotografa Željka Šunjića, nakon čega će se prikazati revija odjeće i video uradak Lapsus Design autora Julije Tomasović i Marka Mandića.