O kulturnoj budućnosti Zadra

13_11_2014 / 13:52h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Okret potpora
O kulturnoj budućnosti Zadra

Platforma Okret potpora poziva građane, kulturne djelatnike, donosioce odluka i predstavnike medija na javnu raspravu na kojoj će se razgovarati o kulturnom razvoju Zadra

Platforma Okret potpora poziva građane, kulturne djelatnike, donosioce odluka i predstavnike medija na javnu raspravu na kojoj će se razgovarati o kulturnom razvoju Zadra fokusirajući strateške ciljeve, identitet i održivost postojećeg kulturnog sustava, suradnju s udrugama te kandidaturu Zadra za titulu Europske prijestolnice kulture. Rasprava će se održati u petak, 14. studenog u 17 sati u prostoru za nezavisnu kulturu, na adresi Stjepana Radića 11.

Kako navode organizatori, natoč primjerima naprednijih demokracija, u lokalnom kontekstu preživljava kultura koja se ne smatra proizvodnjom već potrošnjom, što je naslijeđe iz prošlog socijalističkog sustava. Kulturni identitet grada Zadra raznoliko se i bogato predstavlja u ljetnim mjesecima pri čemu se naglasak stavlja na povijesnu i spomeničku baštinu i kulturu spektakla, dok odlaskom gostiju ostaje sveden na rad kulturnih institucija i povremena događanja nezavisnog karaktera.

Zato će se u raspravi postavljati iduća pitanja: koga zadovoljava a kome udovoljava ljetna kulturna ponuda Zadra; je li postojeći kulturni sustav dugoročno održiv, a kulturna politika dovoljna za uspješan odgovor na kriterije koje pretpostavlja kandidatura grada za titulu Europske prijestolnice kulture; Očekuju li Zadrane akcijski planovi i novosti na polju kulturnih suradnji, prostora i financiranja u kulturi; u kakvom je položaju nezavisna kultura i kultura mladih te zašto do danas nisu riješene osnovne infrastrukturne potrebe neprofitnih organizacija i građanskih inicijativa; zašto izostaje uključenost javnosti u demokratske procese politika koje su u javnoj službi građana?

O pomacima u kulturnom razvoju drugih sredina i modelima civilno-javnog partnerstva govorit će Katarina Pavić, koordinatorica platforme Clubture. O zadarskoj nezavisnoj kulturi govorit će predstavnici udruga članica platforme, Teatro VeRRdi, Zadar snova, Šigureca, Zadarski plesni ansambl, Teatar Dragon, Mavena, U pokretu, Porat i Eko Zadar. Širi društveni kontekst aktualnog stanja predstavit će stručnjaci Odjela za sociologiju zadarskog Sveučilišta, Sven Marcelić i Krešimir Krolo.

Na sudjelovanje su pozvani gradonačelnik, gospodin Božidar Kalmeta i pročelnik Ureda za kulturu, gospodin Radovan Dunatov. Moderator je Ivica Nevešćanin.