Oduševio pričom o dugi i vodi

10_04_2013 / 11:26h
Oduševio pričom o dugi i vodi

U ponedjeljak je održano natjecanje Laboratorij slave na kojem je Marko Parat žiri oduševio pričom o dugi i paradoksu vode, no pričalo se i o mliječnim zubima i pamćenju te zašto brodovi plutaju na vodi.

U ponedjeljak je Kinoteci Zlatna vrata održano natjecanje Laboratorij slave, na kojem su mladi znanstvenici iz prirodnih, tehničkih i biomedicinskih područja trebali na jednostavan način u svega 3 minute predstaviti izabranu znanstvenu temu.

Na ovogodišnji Laboratorij slave prijavilo se 5 natjecatelja, studenata ili nedavnih studenata splitskih fakulteta. O pobjedniku je odlučivao žiri, u sastavu Vedrana Krstić Ivanišević – urednica Radio Splita, Tea Marasović – znanstvena novakinja na FESB-u i prethodna pobjednica splitskog Laboratorija slave, i Ivica Grković – profesor anatomije na Medicinskom fakultetu u Splitu. Žiri je ocjenjivao jednostavnost predstavljenih znanstvenih informacija, karizmu i vještinu mladih znanstvenika da na zanimljiv način opišu pojmove iz znanosti.

Nakon dva kruga natjecanja žiri je odlučio da je svoju znanstvenu temu najbolje predstavio Marko Parat s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, koji je žiri oduševio pričom o dugi i paradoksu vode. Drugo mjesto osvojila je Luči Giljanović, studentica Medicinskog fakulteta u Splitu, koja je pričala o mliječnim zubima i pamćenju. Treće je mjesto pripalo Luki Mudronji, jedinom zaposlenom od pet natjecatelja, koji je na jednostavan način opisao zašto brodovi plutaju na vodi, i znanost koja stoji iza Arhimedove Eureke.

Troje pobjednika splitskog Laboratorija slave čeka nacionalno natjecanje u Zagrebu. Prije toga će na Plitvicama proći dvodnevnu radionicu na kojoj će proći edukaciju iz javnoga govora.

Organizator Laboratorija slave je British Council, britanska udruga koja u Hrvatskoj djeluje dugi niz godina, i Festival znanosti. Već treću godinu pokrovitelj Laboratorija slave je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, koje je prepoznalo važnost komunikacije i popularizacije znanosti.