Objavljen program FMFS-a

23_05_2017  |  Autor: FMFS  |  Foto: Karlo Kazinoti/FMFS
Objavljen program FMFS-a

Jubilarno 10. izdanje Festivala mediteranskog filma Split održava se od 8. - 17.6.2017. a danas je objavljen i program pa nema druge neko baci oko i zaokruži sve što te zanima.

U programu jubilarnog 10. Festivala mediteranskog filma Split, koji će se od 8. do 17. lipnja održati na tri lokacije, nalazi se 85 filmova koji stižu iz 26 zemalja, od čega će mnogi upravo na ovom mjestu imati svoje regionalne i hrvatske premijere. Na današnjoj konferenciji za novinare u splitskoj kinoteci Zlatna vrata otkrivene su raznovrsne filmske poslastice u kojima će uživati Splićani i njihovi gosti tijekom punih deset dana Festivala kada će ovaj grad biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana.

Omiljenu kulturnu manifestaciju u Splitu otvara bugarsko-grčka Slava, novi film Kristine Grozeve koja je publiku FMFS-a već osvojila Lekcijom, redatelj Feras Fayyad zaZadnji u Alepu osvojio je glavnu nagradu žirija Sundance festivala, a ulaznica više sigurno će se tražiti za francusko-alžirski U mojim godinama još skrivam da pušim Rayhane Obermeyer, kao i za Provalnic izraelske redateljice Hagar Ben Asher.

Uvijek rado viđene Španjolce ove godine predstavlja redatelj Agusti Villaronge sjajnom katalonskom pričom Prevrtljiva slava, iz službenog programa San Sebastiána stiže Rekonkvista Jonasa Truebe, a jedna od rijetkih prilika za vidjeti intrigantnu Kožu Eduarda Casanove na velikom ekranu biti će upravo u ljetnom kinu Bačvice s obzirom da ovaj film neće ići u redovnu kino distribuciju.

Nakon festivala u Torontu, a prije puta u Karlovy vary, u Splitu će van konkurencije biti premijerno prikazan hrvatski film Moj život bez zraka redateljice Bojane Burnać, a ženske snage domaćeg filma vidjet ćemo i u dvije uspješne kooprodukcije Moj svijet je naopačke Petre Seliškar i Funne: Djevojke koje sanjaju more Katie Bernardi. Zastor na slavljeničko izdanje festivala 'spustit će poznanik FMFS-a Ole Giæver, redatelj filma Van sebe, koji je svoj novi uradak S balkona prikazao i u sklopu programa 'Panorama na ovogodišnjem Berlinaleu.

Zbog pada proračunu u Splitu, kao i tek nedavno razmršene situacije u HAVC-u, 10. FMFS je po priznanju njegova direktora Alena Munitića organiziran uz niz poteškoća.
- Bila nam je želja da ovo jubilarno izdanje bude još veće i uspješnije, ali uzevši u obzir da smo zbog nedostatka sredstava cijelu organizaciju morali odraditi 'na slijepo' i uz niz kompromisa, iznimno sam zadovoljan programom kojeg smo pripremili. To smo uspjeli samo zahvaljujući vrijednom radu i trudu cijelog tima, ali i razumijevanju naših klijenata koji su nam dozvolili odgode plaćanja. Kako bilo, i ove godine donosimo najbolje filmove koje je bilo moguće premijerno dovesti u Hrvatsku i Split, a neće patiti ni tehnika kako bi iskustvo gledanja bila na nivou na kojeg je naviknuta naša publika – kazao je Munitić.

Izrazio je nadu kako je petljanju politike u kulturu došao kraj jer da manifestacije poput FMFS-a teško mogu preživjeti ukoliko se nešto ne promijeni.

- Publika je prepoznala FMFS i već sada 60 posto našeg budžeta uprihodimo samostalno, što su brojke kojima se rijetko koji projekt ovog tipa može pohvaliti. Ali za rast je potrebna snažnija institucionalna podrška. U konačnici možemo reći da je naš drugi projekt „Kino Mediteran“ ove godine omogućio da se FMFS održi, pa se ovim putem zahvaljujemo svim našim lokalnim partnerima diljem Dalmacije na razumijevanju – naglasio je Munitić.

A da i kultura može biti sjajan promotor Hrvatske u svijetu pokazuje i projekt Islands United, u sklopu kojeg u Split pristižu filmaši iz četiri otočke europske države. Nakon što se njihovi filmovi prikažu na FMFS-u, najbolji hrvatski kratki filmovi iz popularnog programa Ješke idu na turneju na Cipar, Maltu, Irsku i Island.

Upravo za najbolju Ješku FMFS ove godine osigurava nagradu od 10.000 kn, a u suradnji s Deskom Kreativne Europe – uredom MEDIA Hrvatske organizira se i radionica pripreme i prezentiranja filmskih projekata za međunarodno tržište. Za 10. lipnja zakazan je Pitching forum na kojem će se prezentirati po 5 kratkih i dugih filmova u nastajanju.

- Sretni smo što i ove godine naš partner, tvrtka UJE, podržava razvoj lokalne produkcije pa će i najbolji kratkometražni projekt u nastajanju osvojiti nagradu od 10.000 kuna – kazao je Munitić.

Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku 'Zlatna vrata', i ove godine potvrđeno je da je lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna 'Terasa kina Tesla'. U partnerstvu s Fotoklubom Split od 5. lipnja pa sve do početka srpnja najavljena je izložba fotografija Glamour Hollywooda, čime je dodatno obogaćen jubilarni FMFS.


Bez potrebe da odugovlačimo klikni na program i zaokruži sve što te zanima.