O lokalnoj zajednici i integraciji

05_06_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: pixabay.com / Gerd Altmann
O lokalnoj zajednici i integraciji

Udruga "MI" - Split poziva na panel raspravu „Uloga lokalne zajednice u procesu integracije“, koja će se održati u srijedu, 19. lipnja, u 10.30 (Branimirova obala 1). Događanjem koje je organizirano u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana izbjeglica (20.6.) želi se doprinijeti stvaranju pozitivnije atmosfere i kvalitetnijih uvjeta za integraciju kroz suradnju s institucijama i akademskom zajednicom.

Udruga "MI" - Split poziva na panel raspravu „Uloga lokalne zajednice u procesu integracije“, koja će se održati u srijedu, 19. lipnja, u 10.30 (Branimirova obala 1).

Pitanje integracije migranata u EU postaje sve važnije. Migracije ne bismo trebali promatrati kao prijetnju, već kao promjenu svojstvenu dinamičnom svijetu u kojem živimo i u kojem su upravo promjene jedina konstanta s kojima trebamo naučiti živjeti i na njih reagirati.

Kako dionici u lokalnoj zajednici odgovaraju na pitanja integracije i migracije? Koja je uloga svih nas u tom procesu? Smatramo li proces integracije našom profesionalnom ili aktivističkom dužnošću? Kako utječu stavovi u društvu na naš rad/angažman? Što studenti društvenih smjerova misle o tome – žele li se tijekom studija ili kasnije profesionalno uključiti u rad organizacija/ institucija koje se bave pitanjima integracije? Kako različitim intervencijama možemo doprinijeti integraciji? O tim, ali i drugim pitanjima, razgovarat će se na panel diskusiji koju organizira Udruga „MI“ – Split u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“ uz financijsku podršku i suradnju s Agencijom UN-a za izbjeglice u RH - UNHCR Hrvatska

U panel diskusiji sudjeluju:
Nives Ivelja: Udruga „MI“ - Split, voditeljica projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“ s dugogodišnjim iskustvom u provođenju programa psihosocijalne pomoći izbjeglicama. Kao predstavnica civilnog sektora aktivna u zagovaranju mirne i kvalitetne integracije te uspostavljanja adekvatnog sustava integracije na lokalnoj i nacionalnoj razini.
Karla Labaš: Dubrovačke ljetne igre, voditeljica projekta „Luka sanjara“ („Port of Dreamers“) dvogodišnjeg kulturno-umjetničkog projekta sufinanciranog sredstvima EU iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, a koji se bavi stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu što će služiti kao inspiracija umjetnicima. Kroz projekt se istražuje iskustvo bivanja migrantom, pozitivan utjecaj migracija na razvoj pojedinih kulturno-društvenih i ekonomskih sredina te odnos među terminima (i konceptima) „građanin Europe“ i „migrant“.
Anita Lunić: Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, odsjek za filozofiju; izlaganje rada vezanog za umjetnost kao način komuniciranja, problematiziranja i senzibiliziranja javnosti o izbjeglicama.
Dr.sc. Marita Brčić Kuljiš, doc Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Vlaho Kovačević FFST Odsjek za sociologiju

Događanjem koje je organizirano u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana izbjeglica (20.6.) želi se doprinijeti stvaranju pozitivnije atmosfere i kvalitetnijih uvjeta za integraciju kroz suradnju s institucijama i akademskom zajednicom.

Mole se svi zainteresirani za sudjelovanje u događanju da svoj dolazak potvrde e-mailom na adresu [email protected].