O Indiji ne morate znati ništa...

26_06_2014 / 13:28h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: Rene
O Indiji ne morate znati ništa...

- O toj zemlji prije dolaska ne morate znati baš ništa, samo dođite otvorena srca - preporuka je s kojom je Marko Karuza završio priču o mističnom indijskom iskustvu u sklopu putopisno - kulturne večeri u GKMM.

Udruga Atma organizirala je u utorak u Gradskoj knjižnici Marka Marulića putopisno – kulturnu večer Indija – iskustva sa svetog tla. Pozvali su publiku da zamisle kakav bi bio svijet bez Indije a Indija bez raznolikosti, hramova, jogija ili političkih ubojstava. Četverac iz grupe Mantra zatim je izveo recital tradicionalne glazbe a Antonija Čelan Karuza otplesala je Odissi – ples koji je odnedavno izašao iz hramova. Suština izvedbe sa snažnom simbolikom je brisanje granica osobnosti i pokreta te prepuštanje umjetnika, koji postaje instrument nekoj višoj sili, kojoj je uputno povjeriti i posjetu potkontinentu.

- Kad dođes u Indiju prva stvar je da ništa ne možeš planirati - ilustrirao je česti posjetitelj Marko Karuza indijsko poimanje vremena i prostora te preporučio opušteni pristup. Ilustrirao je to primjerom vlaka koji kreće u 9.30 ujutro bez drame krene tek u 14.30 sati. Jedan drugi vlak je, rekao je, prema novinskim člancima nekom zgodom išao 800 kilometara u suprotnom smjeru.

Za početak čuli smo priču o Mayapuru, mjestu blizu ušća Gangesa. - Kolijevka je to kirtana gdje dolaze mnogi Indijci na vrhunsku zabavu bez poroka. Ljudi iz cijelog svijeta vraćaju Indijcima korijene. Zapadnjaci obučeni u lancune odnosno tradicionalnu nošnju dhoti i lokalci u odijelima ironični su kontrast. - Prevodim im nerijetko značenja njihovih imena na sanskrtu. Opisao je dojmove dijela Indije koji je drugačiji od stereotipnih scena. U velikom hramu u Mayapuru neprestano se pjevaju mantre, izrađuju mandale a tamo djeluje i izvorna vedska škola u kojoj je jutarnje dizanje u 2.30. Novost u Mayapuru je vedski planetarijum koji se planira dovršiti 2016. godine. Prikazivati će planetarne sustave prema opisu iz drevnih spisa.

Saznali smo i da je vrlo korisna stvar široke upotrebe - kravlja balega. Osim antiseptičkih svojstava koristi se kao i gorivo te za se na njoj kuha ukusna hrana.

U drugom dijelu putopisne priče vidjeli smo Vrindavan koji se smatra rodnim mjestom Krishne te svetim za mnoge religijske tradicije. - Mantre Hare Krishna pjevaju se 24 sata dnevno te prenose ljubav i uvid u svijetove koji se otvaraju bez opojnih sredstava. Svojevremeno su se ovdje inspirirali Beatlesi a tu je pokopan Srila Prabhupada koji je zaslužan promoviranje svijesnosti o Krishni na svijetskoj razini.

Među negativnim trendovima koji se događaju Karuza je naveo uništavanje autohtonih biljaka i stabala poput ljekovitog neema. Priče o mističnom indijskom iskustvu završio je preporukom: - O toj zemlji prije dolaska ne morate znati baš ništa, samo dođite otvorena srca.