O'Hara, lipo nam spavaj!

16_10_2016  |  Autor: Ivan Luketić  |  Foto: S. R.
O'Hara, lipo nam spavaj!

TBF je spektakularnom i energičnom izvedbom dostojno ispratio O'Haru, te označio završetak jedne ere. O'Hara, lipo nam spavaj!

Na pozornicu kultnog splitskog kluba O’Hara popela se oko ponoći, po posljednji put, dobro poznata šestorka iz TBF-a, te započela O'Harin posljednji koncert uz ovacije mnogobrojne publike, koja je, u formi mravinjaka, bez obzira na kišu, pokazala nevjerojatnu energiju, zajedništvo, iskonski feedback, te zavidnu sposobnost stvaranja buke.

Fejzori u zraku

TBF-ovci su koncert otvorili pjesmom Moj um pali, s prvog albuma Ping Pong (Umjetnost zdravog đira), nakon čega ih je publika popratila velikim pljeskom. Zagrijali su atmosferu u vrlo opuštenoj i humorističnoj interakciji s publikom, te već prepoznatljivim stage performansom. Atmosfera je kulminirala klasicima poput Malo san maka, Pozitivan stav, Uvik kontra, Heroyix, Mater. Tokom pjesme Data čitava O'Hara, zajedno s pjevačem Mladenom Badovincem koristila je startrekovski, Spockov vulkanski V pozdrav, te euforično uzvikivala antologijske Antićeve stihove: Fejzore u zrak kad vidiš komandanta! 

Od pjesama sa novog albuma Danas sutra izveli su Sa mog prozora i Krist, na koje je splitska publika vrlo pozitivno reagirala. Za pjesmu Krist jedna je cura rekla: - Ne znan koja je ovo pisma, al' tako brzo ulazi u uho. Nadalje, himna muškom ponosu, pjesma Veseljko popraćena je najvećim pljeskom i količinom pozitivne buke. Za pamćenje je bio i mashup pjesmama Smak svita i You are my sunshine.

Splitsko stanje uma kao oproštaj s O'Harom

No, najbolji dio koncerta bio je definitivno sami kraj. Nakon pjesme Genije, koja se zaorila cijelom O'Harom, Mladen je objasnio da, usprkos sarkastičnom karakteru samog teksta, on vjeruje da je okružen brojnim pravim genijima. Nakon što je posljednja pjesma odsvirana, publika je zatražila bis uzvikujući Oćemo još! i Vrati se!, te je dobila Alles gut i simbolično – Splitsko stanje uma, pjesmu koja je ispratila O'Haru i završila ovu dugogodišnju priču.

Bilo je vrh i fenomenalno

Prije nego su odsvirali Alles gut, Mladen je rekao: - Ništa mi neće ovi dan pokvarit, pa ni zatvaranje O'Hare. Održao je i kratki govor pozivajući nas da se borimo za ono što volimo, prelazimo prepreke, te zaključio rečenicom koja kao da je izašla iz usta Williama Wallacea (Mela Gibsona) u Hrabrom srcu: Nema predaje. Na samom kraju koncerta, nakon bisa, Mladen je zatražio malo buke za O'Haru. Dobio je i više nego dovoljno. Poslije koncerta, Nikša Mandalinić, solo gitarist TBF-a, rekao je da je jako zadovoljan kako je sve prošlo, a zagrebačka kantautorica Sara Renar opisala je cijeli koncert u samo jednoj riječi: Vrh! Frane Mihalj, trubač iz splitskog benda Justin's Johnson rekao je da je bilo fenomenalno.

Dostojan završetak jedne ere

Sve u svemu, TBF je spektakularnom i energičnom izvedbom dostojno ispratio O'Haru, te označio završetak jedne ere. Nažalost, u Splitu ostaje sve manje i klubova za kvalitetan izlazak. O'Hara je bila jedan od njih. Bila je, kako Saša Antić kaže, generator stvaralaštva, čijim gubitkom grad gubi ventil za rock energiju. Ona je uvijek bila i (u memoriji) uvijek će ostati mjesto sulude energije, dobre glazbe i atmosfere, novih i starih poznanstava, trasheva i kazeta, tributea i koncerata. O'Hara, lipo nam spavaj!