O čemu su za zamjenikom splitskog gradonačelnika pričali mladi iz Petrinje i Splita?

04_09_2023 / 14:46h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
O čemu su za zamjenikom splitskog gradonačelnika pričali mladi iz Petrinje i Splita?

Izazovi dijaloga mladih i donositelja odluka te manjka prostora za programe za mlade.

Grad Split primio je danas delegaciju mladih iz Splita i Petrinje. Na sastanku su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić, voditeljica Odsjeka za demografiju i udruge civilnog društva Nađa Mladinić te predsjednica Savjeta mladih Grada Splita Rafaela Matić. Mlade sudionike okupile su splitska udruga Info zona i petrinjska Udruga IKS u sklopu Erasmus+ projekta "RasPRAVA" čiji je nositelj Hrvatsko debatno društvo. Cilj sastanka bio je povezati mlade, razmijeniti iskustva te kreirati preporuke za poboljšanje politika za mlade.

Mladi iz dvaju gradova istaknuli su zajedničke izazove dijaloga mladih i donositelja odluka te manjka prostora za programe za mlade. 

Govoreći o dijalogu s mladima, predstavnici Grada Splita istaknuli su da je odgovornost na mladima. Smatraju da mladi imaju priliku iznositi svoje stavove kroz Savjet mladih, direktnom komunikacijom na društvenim mrežama i od nedavno putem Split Smart City aplikacije, no to nedovoljno koriste. Govoreći o neprovođenju Gradskog programa mlade Grada Splita odgovornost također vide u mladima koji, kako su kazali, moraju glasnije zagovarati prioritete te strategije. Zamjenik gradonačelnika iskoristio je priliku da prisutne mlade Splićanke i Splićane pozove na kandidaturu za novi Savjet mladih Grada Splita i najavio natječaj u proljeće 2024. godine. 

Ivošević je najavio i skoro potpuno uređenje zgrade Doma mladih. Objasnio je da će se, za vrijeme radova, sadašnjim korisnicima osigurati zamjenski prostori. Bude li potrebno, Grad je spreman privremeno zakupiti privatne prostore kako bi se osigurao kontinuitet rada udruga koje sada djeluju u Domu mladih. 

Usprkos promjenama u gradskoj upravi, objasnio je da Grad nastavlja raditi na uvođenju reda u proces dodjeljivanja gradskih prostora za rad udruga.