Tisuće € za balkanske novinare

31_01_2012 / 12:19h
Tisuće € za balkanske novinare

Raspisan je natječaj u okviru programa ,,Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost’’. Deset izabranih novinara dobit će stipendije u iznosu od 2 tisuće eura...

Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u suradnji sa Zakladom Robert Bosch i Zakladom ERSTE, raspisala je natječaj u okviru programa ,,Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost’’. Tema novog natječaja su zajednice - političke, ekonomske, nacionalne, rodne, generacijske - i odnosi između njih.


Na natječaj se mogu prijaviti novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Kosova. Kandidati trebaju pristupiti temi ne samo u kontekstu svoje matične zemlje, već i najmanje još jedne zemlje u regiji i Europskoj uniji, kao i da izaberu pojave koje su relevatne, važne i originalne. Neovisni žiri izabrat će deset novinara od kojih se očekuje da tijekom programa istraže nominirane teme i napišu istraživačke ili analitičke članke koji će čitateljima dati uvid u pitanja o kojima mediji nisu dovoljno ili nisu uopće izvještavali.


Deset izabranih novinara dobit će stipendije u iznosu od 2.000 eura, sredstva za putne i istraživačke troškove u iznosu do 2.000 eura i priliku da prisustvuju seminarima u Beču i Skoplju. Pored toga, najbolja tri članka po izboru žirija sastavljenog od medijskih profesionalaca dobit će nagradu od 4.000, 3.000 i 1.000 eura.


Rok za prijave je 5.ožujka 2012. godine.