U studenom se griješ u Zoni!

01_11_2014 / 10:22h  |  Autor: I.Z.
U studenom se griješ u Zoni!

Za program Info zone u listopadu i realizaciju 15 različitih događanja trebalo nam je više od 60 sati raspoređenih u 30 termina. U studenome, uz nastavak započetih aktivnosti, najavljujemo i nove informativne, zabavne i edukativne sadržaje.

Za program Info zone u listopadu i realizaciju 15 različitih događanja trebalo nam je više od 60 sati raspoređenih u 30 termina, a u programu je sudjelovalo više od 400 mladih. U studenome, uz nastavak započetih radionica, tečajeva i drugih aktivnosti, najavljujemo i 9 novih informativnih, zabavnih i edukativnih sadržaja.

U studenome u Zoni uz šest starih, još devet novih informativnih, zabavnih i edukativnih sadržaja

Svi koji razmišljaju o studiranju u Velikoj Britaniji mogu se upoznati sa uslugama organizacije UniWorld Hrvatska - međunarodne, neprofitne organizacije s akreditacijom britanskih sveučilišta koja zainteresiranima nudi besplatno savjetovanje i pomoć tijekom cijelog postupka prijave - od biranja sveučilišta, uspješnog podnošenja molbe, pa sve do dobivanja financijske pomoći i stipendija. UniWorld u Info zoni gostuje 6. 11. u 20 sati.

U petak, 7. studenoga, u 11 sati održava se okrugli stol o zapošljivosti mladih na dalmatinskim otocima. Sudionicima okruglog stola prezentirat će se provedeno istraživanje, iskustva studijskog putovanja i zaključci okruglog stola održanog u Dubrovniku. Također, prikazat će se kratki dokumentarni film u kojem mladi iznose svoja iskustva života na dalmatinskim otocima. Okrugli stol održava se u sklopu projekta kojeg provode Udruga DEŠA i partneri.

Ministarstvo od ove jeseni prvi put financira rad Lokalnih informativnih centara za mlade što je potvrda uspješne zagovaračke politike Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj koja je prethodnih godina ulagala velike napore u educiranje organizacija za mlade i širenje članstva. Uz Regionalni informativni centar za mlade Info zona, u Dalmaciji se realiziraju projekti još pet Lokalnih informativnih centara za mlade čiji će se voditelji 8. studenog sastati u Splitu.

Polaznici radionice Pogled u analitičko novinarstvo će se, kroz predavački i praktični dio, upoznati s konceptima javnog i privatnog komunikacijskog prostora, teorijskim osnovama kritičkog pristupa informacijama i prepoznavanja manipulacije jezikom te analitičkim novinarskim formama. Uvodno predavanje je u ponedjeljak, 10. studenoga, u 16 sati, a radionica će se u istom terminu održavati do sredine prosinca. Prijave su na infozona.hr/radionica.

Igor Tomić i Jakov Kusić nedavno su se vratili u Split nakon mjesec dana lutanja po Kostarici, Nikaragvi, El Salvadoru, Guatemali i Meksiku. U ožujku su uz anegdote iz tridesetak zemalja prepunili Info zonu, a nema razloga da i nove priče ne budu barem jednako tako zanimljive. Svoje mjesto za slušanje novih priča splitskih couchsurfera ulovite 12. 11. u 20 sati.

Stripove i karikature Tomislava Primorca, mladog splitskog crtača, karakterizira humor te igra riječi ili duhovito prikazivanje svakodnevnih i naizgled banalnih situacija s kojima se susreće. Iako to ne voli javno priznati, svoj talent najviše je razvio crtajući za vrijeme predavanja na splitskom PMF-u, ali puno je naučio i na radionicama stripa u Info zoni u kojoj će sada i izložiti svoje radove. Otvaranje izložbe je u petak, 14. studenoga, u 19 sati.

Deseti put u svijetu, peti put u Hrvatskoj i četvrti put u Info zoni crtači stripova će se okupiti s istim ciljem - pobijediti san i umor, te u 24 sata na zadanu temu smisliti i nacrtati strip. 24-satno crtanje stripa počinje 22. 11. u podne! Budi dio ove zabavne i zahtjevne avantura za duh i tijelo - pripremi materijal za crtanje, papire i pribor te na [email protected] pošalji ime, prezime, broj mobitela i grad u kojem crtaš.

Predavanje o tradicijskoj seksualnosti, o seksualnim navikama naših predaka, drevnim trikovima za poboljšanje libida ili osvajanje partnera dat će odgovor na pitanje - koliko su uistinu naše bake i djedovi bili čedni. Ovo predavanje udruge mladih etnologa i antropologa ANTROPOP u svibnju je u Zadru izazvalo veliku pozornost pa preporučamo da 28. 11. ostavite svoje bake i djedove kod kuće te u 18:30 u Info zoni doznate odgovor na pitanje - Kako su ljubovali naši stari?

Info zona nastavlja osnaživati organizacije za mlade u regiji te će im u novoj sezoni pružiti sustavniji oblik podrške kroz Inkubator za udruge za mlade putem kojeg će udruge dobivati edukacije, mentorstvo i savjetovanje pri apliciranju na natječaje te prostor i opremu na korištenje. Natječaj za udruge korisnice Inkubatora otvoren je na infozona.hr/inkubator.

Sažetak novih sadržaja u studenome

UniWorld: Savjetovanje za studiranje u Velikoj Britaniji / 6. 11. u 20:00
Okrugli stol: Zapošljivost mladih na dalmatinskim otocima / 7. 11. u 11:00
Sastanak voditelja Lokalnih informativnih centara za mlade / 8. 11. u 10:00
Radionica: Pogled u analitičko novinarstvo / 10. 11. u 16:00
Izložba stripa: Tomislav Primorac / 14. 11. u 19:00
Couchsurfing: Priče sa totalno drugačijeg putovanja / 12. 11. u 20:00
24-satno crtanje stripa / 22. 11. u 12:00
Antropop u Zoni: Kako su ljubovali naši stari / 28. 11. u 18:30
Inkubator za udruge za mlade

Nastavljaju se aktivnosti započete u listopadu

USE-IT volonteri su već krenuli u prikupljanje podataka o mjestima važnima za život lokalaca, istraživanje njihove posebnosti i traženje najboljih opisa s kojima će ih predstaviti u drugom izdanju USE-IT mape, no još im se može pridružiti prijavom na infozona.hr/volontiranje - novi sastanci su 4. i 18. studenoga u 17 sati.

Nakon uvodnog druženja u listopadu, ljubitelji filma nastavljaju otkrivati i analizirati simbole, metafore, pogreške i skrivene informacije koje se nalaze u filmovima. Na prvom druženju Filmskog kluba u studenom (4. 11. u 19 sati) analizirat će Savršeni svijet sa Kevin Costnerom i Clint Eastwoodom, a na tom druženju dogovoriti će i idući film koji će analizirati 18. studenoga u 19 sati (analizirat će film Tokijska priča). Dođi i otkrij novi pogled na filmove!

Pod vodstvom Veljka Martinovića, školovanog fotografa i iskusnog fotoreportera, sudionici dva puta mjesečno u neformalnoj atmosferi imaju priliku usavršavati fotografsko znanje i vještine. Na infozona.hr/fotografska provjeri ima li slobodnih mjesta u Foto sekciji pa dođi u Zonu 11. i/ili 25. studenoga u 19 sati.

U listopadu je s radom krenuo Klub mladih (anti)hejtera Žugaj! kojem doprinijeti mogu svi mladi aktivisti i kreativci koji žele raditi na rješavanju problema koje percipiraju u Splitu - novinari, fotografi, snimatelji i svi oni koji žele artikulirati svoje nezadovoljstvo. Dođi, žugaj i - djeluj! Idući sastanak je 13. studenoga u 19:30.

Volonteri Info zone angažirani na medijskim projektima kontinuirano realiziraju novinarske zadatke te kroz edukacije usavršavaju stečeno znanje i vještine. Svi zainteresirani mogu se pridružiti Novinarskoj sekciji prijavom na infozona.hr/volontiranje.

U listopadu je oko 200 polaznika u 9 grupa počelo učiti komunicirati na znakovnom jeziku te se educirati o potrebama gluhih. Tečaj hrvatskog znakovnog jezika nastavlja se i u studenom.

Dovedi ideju u Zonu – predloži događanje!

Pozivamo udruge ili pojedince da realiziraju svoje aktivnosti za mlade u prostoru Info zone. Imaš li ideju ili želju što bi trebalo biti u programu događanja u Zoni - javi se na goran[a]infozona.hr. Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji.